ZDRAVĚJŠÍ VÁNOCE? ČEŠI ŠETŘÍ NA MNOŽSTVÍ I KVALITĚ CUKROVÍ

ZDRAVĚJŠÍ VÁNOCE? ČEŠI ŠETŘÍ NA MNOŽSTVÍ I KVALITĚ CUKROVÍ

15.12.2022 Jana Čiháková

Poptávka po vánočním cukroví je letos proti minulému roku zatím o desetinu nižší, řekl ČTK výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v ČR Bohumil Hlavatý. Očekával přitom, že prodej meziročně klesne o čtvrtinu až třetinu. Podle vedoucího výroby v pekařstvích řetězce Globus Pavla Meduny budou lidé tento rok ve větší míře péct cukroví doma. Prodej máslového těsta meziročně vzrostl zhruba o osm až deset procent, uvedl.

Nejžádanějším produktem z nabídky vánočního cukroví je letos podle Meduny balíček devíti druhů o hmotnosti 600 gramů za 349 korun. Cukroví chodí lidé nejvíce nakupovat během mikulášského týdne a pár dní před vánočními svátky. Poptávka po něm je letos zatím srovnatelná s minulým rokem, řekl Meduna. Vyšší zájem však letos eviduje o máslová těsta, prodává se ho skoro o desetinu více. Loni jich vyrobili přibližně osm tun, tento rok to bude přes deset tun, uvedl Meduna.

Pekařství Kabát už letos muselo objednávky cukroví uzavřít, uvedl pro ČTK jeho majitel Richard Kabát. Poptávka proti loňské sezoně vzrostla o 130 procent, část zákazníků musela firma odmítnout. I když svou výrobní kapacitu letos zdvojnásobila, bojí se, zda všechny objednávky stihne doručit včas. Minulý rok pekařství vyrobilo přibližně čtyři tuny cukroví, letos to bude osm tun, uvedl Kabát.

CUKROVÍ SE PRODRAŽILO

Ceny proti minulému roku navýšilo pekařství Kabát o zhruba 12 až 15 procent. Za kilo standardního mixu sedmi základních druhů cukroví však zákazníci utratí stejně jako loni, tedy asi 860 korun. Zdražovat pekařství částečně nemuselo díky tomu, že si některé suroviny za nižší ceny nakoupilo minulý rok do zásoby, cukr například v částce 14 korun za kilo. Máslo má firma zhruba na půl až tři čtvrtě roku dopředu. Nejžádanějším produktem jsou v letošním předvánočním čase podle Kabáta vosí úly, za kilo zákazníci zaplatí přibližně tisíc korun.

Majitel jihomoravského pekařství Křivka Petr Křivka očekává, že poptávka po vánočním cukroví letos klesne minimálně o dvacet procent. Vzhledem k tomu, že se firmě ceny vajec, másla a cukru proti minulému roku více než zdvojnásobily, je cukroví tuto sezonu asi o 30 procent dražší, řekl Křivka. Zákazníci na to podle něj reagují tím, že začínají šetřit. Nakupují méně, anebo sahají po výrobcích z levnějších ingrediencí, třeba z margarinu. Pekařství Křivka nabízí variantu máslového i tukového pečiva. O vánočku z margarinu je letos vyšší zájem, dodal Křivka.

Podle průzkumu společnosti Česká distribuční z přelomu listopadu a prosince stojí letos v akci suroviny na pečení domácího cukroví zhruba 1131 korun, asi o 11 procent více než loni. Zdražily téměř všechny ingredience, cukr moučka více než dvojnásobně.

Výrazně se zvýšila i cena tuku na pečení. Balení 250 gramů je proti loňsku ve slevových letácích průměrně o 81 procent dražší. Akční ceny másla jsou letos vyšší zhruba o 40 procent, plato vajec o deseti kusech o 57 procent a kilogram hladké mouky o 93 procent. Mírně ve slevách meziročně zlevnil vanilkový cukr nebo vanilkový lusk.


Mohlo by vás zajímat

RYZLINK JE ZÁRUKOU SKVĚLÉHO VÍNA: POTVRZENO NA VALTICKÝCH VINNÝCH TRZÍCH

19.04.2024 | Šampionem mezi bílými víny je v 57. ročníku soutěže Valtické vinné trhy Ryzlink vlašský Terroir Pálava 2022, výběr z hroznů z Vinařství Vajbar ze Zaječí na Břeclavsku, mezi červenými víny odborná porota nejvýše hodnotila Cabernet Sauvignon 2021, výběr z hroznů, z Vinařství Garčic z Pavlova na Břeclavsku. Hodnocení více že 700 vzorků z 11 zemí a čtyř světadílů trvalo čtyři dny, o výsledcích dnes informovali pořadatelé v tiskové zprávě.

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

PŘEHNALI JSTE TO S PITÍM? ZKUSTE RADY BABIČEK

06.12.2023 | Všichni samozřejmě víme, že nejlepší ochranou před nástupem kocoviny je alkohol vůbec nekonzumovat, ale realita bývá odlišná, a to navzdory předsevzetím, která si během krušných chvilek dáváme. Pokud už se s kocovinou probudíte, na sliby je pozdě, zkuste udělat pro svůj organismus alespoň něco málo, co vám ve vašem neutěšeném stavu pomůže.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.