Zázrak jménem quinoa: Už jste ochutnali?

Zázrak jménem quinoa: Už jste ochutnali?

07.09.2021 Jana Čiháková

Bílá, černá nebo tříbarevná. Quinoa je bezlepkové zrno, které patří mezi potraviny nejbohatší na bílkoviny. Obsahuje ale také železo, mangan či riboflavin, který mimo jiné pomáhá udržovat správnou hladinu cukru v krvi. I proto se řadí mezi takzvané superpotraviny.

Quinoa obsahuje rovněž vysoké množství lysinu, vitaminu E, který působí jako antioxidant, hořčíku a vápníku. Vláknina obsažená v quinoe je nerozpustná, takže konzumací můžete předejít i vzniku žlučových kamenů. Zároveň vláknina pomáhá z těla vylučovat toxiny.

Quinoa je bohatá na fytonutrienty jako jsou antioxidatny (kyselina ferulová, kumarová, vanilová) Také obsahuje antioxidanty jako quercetin a kamferolem – množství v quiona je podobné jako v brusinkách. Má skvělé protizánětlivé účinky. Ostatní zrna spíše zánět podporují,“ říká výživový poradce Martin Škába.

Inkové prý quinou uctívali jako „matku zrn“, která dávala mužům sílu. Dnes se jedná o výbornou alternativu k rýži či kus kusu, kterou seženete ve třech barevných variacích. Nejběžnější bílá má jemnou máslovou chuť a podobá se bílé rýží. Červená quinoa je křupavější a má oříškovou příchuť. Černá je nejkřupavější a chuťově nejvýraznější.

Výborně se dá použít všude tam, kde má mít pokrm zrnitou konzistenci. Oceníte ji jako ideální přílohu k dušeným pokrmům nebo jako součást nejrůznějších salátů. Klidně vám nahradí i rýži v mletém mase, zapékaných rajčatech a paprikách nebo různých vegetariánských placičkách. Nejlépe chutná v kombinaci s lososem, cizrnou, tuňákem, okurkami a již zmiňovanými rajčaty a paprikami.

Před vařením propláchněte

Quinou je před vařením důležité pořádně propláchnout. Každé semínko totiž pokrývá hořká vrstva saponinu, která ho chrání před hmyzem a ptáky. Pokud byste tuto vrstvu před vařením neodstranili opláchnutím, nejen že quinea bude chutnat nahořkle, ale může způsobit i alergickou reakci či bolení břicha. U některých značek quinoi je na obalu uvedeno jestli je již propláchnutá či nikoli.

Zdroj CZ TEST (archiv 2016), foto shutterstock


Mohlo by vás zajímat

ZDRAVÉ MLSÁNÍ PRO DĚTI: NONSENC, KTERÝ PŘITAHUJE RODIČE

05.04.2024 | Kdo dětem dává čokoládu, chipsy a slazené limonády, asi sám tuší, že se nejedná o to nejzdravější, co jim může nabídnout. Bohužel i ti, kdo dětem dopřávají zdánlivě zdravou stravu, mohou splakat nad výdělkem. Prostě i zde platí – není všechno zlato, co se třpytí. Řada potravin má kolem sebe auru zdravé výživy, ale důkladnější pohled na jejich složení nám odhalí o poznání smutnější realitu.

RYZLINK JE ZÁRUKOU SKVĚLÉHO VÍNA: POTVRZENO NA VALTICKÝCH VINNÝCH TRZÍCH

19.04.2024 | Šampionem mezi bílými víny je v 57. ročníku soutěže Valtické vinné trhy Ryzlink vlašský Terroir Pálava 2022, výběr z hroznů z Vinařství Vajbar ze Zaječí na Břeclavsku, mezi červenými víny odborná porota nejvýše hodnotila Cabernet Sauvignon 2021, výběr z hroznů, z Vinařství Garčic z Pavlova na Břeclavsku. Hodnocení více že 700 vzorků z 11 zemí a čtyř světadílů trvalo čtyři dny, o výsledcích dnes informovali pořadatelé v tiskové zprávě.

ZRÁDNÉ TEKUTÉ KALORIE: DO DENNÍHO PŘÍJMU ZAPOČÍTEJTE KÁVU I DŽUS

04.04.2024 | Jídelníček si možná pečlivě hlídáte, jenže kdo do něj započítává i nápoje? Přitom se právě v těch kolikrát ukrývají astronomické obsahy cukru.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.