Veterináři: Do Čech se dostalo deset tisíc pstruhů se zakázanou látkou

Veterináři: Do Čech se dostalo deset tisíc pstruhů se zakázanou látkou

23.04.2019 | Veterináři zjistili, že 10.500 pstruhů z Itálie mělo ve svalovině zakázanou leukomalachitovou zeleň, povolený limit vzorky přesáhly sedmkrát.

<

Se zbytky této látky se veterináři v posledních letech setkávají spíše sporadicky, sdělil ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Malachitová zeleň se používá jako léčivo proti parazitům a plísním. V EU je její používání zakázané od roku 2000, nesmí se také používat ve Spojených státech amerických nebo v Kanadě. U savců včetně člověka může mít konzumace ryb s touto látkou potenciálně karcinogenní účinky, muselo by se jí ale sníst hodně.

"Na začátku dubna bylo přes 10.000 živých pstruhů duhových dovezeno z Itálie do společnosti Fish Market v Třeboni, kde došlo k jejich zpracování a následné distribuci několika odběratelům v České republice. Vakuově balený pstruh je již po datu spotřeby (8. - 15. 4. 2019), ale někteří zákazníci si mohli pstruhy zamrazit. Ryby je možné vrátit v místě nákupu," uvedl Vorlíček. Ryby podle něj následně prodával kromě Fish Marketu také řetězec Albert.

"Vyšetření na přítomnost leukomalachitové zeleně provedla akreditovaná laboratoř Státního veterinárního ústavu v Jihlavě. Testy zjistily, že vzorek svaloviny pstruha obsahuje 13,4 μg/kg, kdy povolený limit je 2 μg/kg," dodal mluvčí.

Leukomalachitová zeleň je degradačním produktem malachitové zeleně. Je tak podle něj pravděpodobné, že se látka na ryby použila před dovozem do ČR. Malachitová zeleň je protiplísňový prostředek. Protože je ale karcinogenní, nesmí se používat k ošetřování ryb určených k jídlu, pouze pro ošetření akvarijních a okrasných rybek.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Ústřice se zázvorem, chilli s jahodou i ředkvičky a banán. Vítejte ve světě foofpairingu!

03.06.2020 | Řekněte sami, napadlo by vás někdy ochutnat rybu podávanou s čokoládou? Nebo jahody s plísňovým sýrem? Zřejmě ne, ale i přesto jde o pochoutku.

Cukrářka Olga Ceralová: Základ skvělého dortu je piškot + recept!

03.06.2020 | Olga Ceralová peče dorty už víc než 12 let… s láskou a nadšením. V Dortisimo, kde aktuálně působí, nebo na akcích pro cukráře z celého Česka – Dortosraz, jehož je organizátorkou, se ráda naučí něco nového. Na co ale nedá dopustit je beztak piškot, který ji kdysi naučila babička.

Chystáte party? Vyměňte jednohubky za něco originálnějšího + recepty

05.06.2020 | Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Červnové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont