Toho zase zbylo: Jak zpracovat vánoční přebytky

Toho zase zbylo: Jak zpracovat vánoční přebytky

27.12.2019 Jana Čiháková

Je pravda, že dodržením vhodných skladovacích podmínek zamezíme kažení výrobku, avšak nic nevydrží věčně. Mezi nejrizikovější potraviny patří vejce, majonéza, mořské plody a ryby, maso a výrobky z masa, brambory, sýry, zmrzlina.

U těchto potravin může v důsledku špatného skladování, nerespektování lhůty trvanlivosti, špatného opracování, či porušení teplotního řetězce dojít k množení patogenních bakterií. Nejčastěji jde o lysterie nebo salmonely. Oba typy bakterií jsou spojeny s potížemi zažívacího traktu. Hlavní ohroženou skupinou jsou samozřejmě děti, ale také těhotné ženy, senioři nebo lidé s oslabeným imunitním systémem.

Nikdo si zřejmě neumí představit štědrovečerní večeři bez bramborového salátu, v mnoha domácnostech se ale zachází opravdu do extrému a salát se připravuje na kila, například v kyblíku. Není potom žádným překvapením, že se vše nepodaří sníst ani do druhého svátku vánočního. Uložení v chladu v nádobě s víčkem salátu prospívá, nicméně 5. den se doporučuje přebytky raději dále nekonzumovat. Pokud si potrpíte na domácí majonézu, lhůta se ještě o něco krátí, salát by se měl sníst maximálně do třetího dne. Život mu prodloužíte i dodržováním hygienických zásad – tedy neolizovat lžíci, kterou jej nandáváte, nepoužívat náčiní, kterým jste nabírali jiné potraviny, vyvarovat se ujídání prsty...

Obezřetní buďte i v případě masných produktů. Obalovaného kapra nebo řízky usmažte maximálně do třetího dne, pakliže vám zbylo čerstvé maso, hodí se jej alespoň naložit do směsi koření a oleje. Pokud vám přebývá čerstvá krájená šunka z chlebíčků a nedopřáli jste jí dlouhý pobyt při pokojené teplotě, opatřete ji fólií a uložte do chladničky, tam vydrží 5 až 7 dní. Šunce prospívá to, že obsahuje hodně soli, která z ní vytáhne vodu.

U salámů se můžete spolehnout na delší dobu použitelnosti. Vakuově balené výrobky mají datum trvanlivosti uvedený na obale, tím se samozřejmě řiďte přednostně, po otevření se doporučuje zpracovat do 5 pracovních dní. Platí, že u trvanlivých tepelně opracovaných výrobků (vysočina, selský salám) nebo fermentovaných trvanlivých masných výrobků (herkules, poličan, sušené šunky, pršuty) je minimální trvanlivost prodloužena na 21 dnů při pokojové teplotě skladování 20 stupňů.

Přebytky můžete i zamrazit, ale ne všechny

Přebytky můžete také uchovávat v mrazáku. Jen je třeba dodržet pozvolné rozmrazování. Cukroví tedy klidně nandejte do krabiček a zamrazte. To samé udělejte i s rybí polévkou, čtvrtý den by jí v chladničce už moc dobře nebylo. Doporučujeme jí pak při rozmrazení zahustit a bude zase skvělá. V žádném případě ale nepoužívejte mrazák jako všespásnou záchrannou variantu. U potravin, kde již mohlo dojít k množení bakterií, neváhejte a zbavte se jich! V mrazáku se sice dále nemnoží, ale to neznamená, že jsou zničeny. Tučné potraviny, kde hrozí riziko žluknutí tuků, do mrazáku také nepatří! Nesnažte se tak vdýchnout nový život ani bramborovému salátu a pomazánkám.


Mohlo by vás zajímat

PŘEHNALI JSTE TO S PITÍM? ZKUSTE RADY BABIČEK

06.12.2023 | Všichni samozřejmě víme, že nejlepší ochranou před nástupem kocoviny je alkohol vůbec nekonzumovat, ale realita bývá odlišná, a to navzdory předsevzetím, která si během krušných chvilek dáváme. Pokud už se s kocovinou probudíte, na sliby je pozdě, zkuste udělat pro svůj organismus alespoň něco málo, co vám ve vašem neutěšeném stavu pomůže.

RÁMEN JAKO DÍLO NÁHODY + TIPY, JAK SI JEJ UVAŘIT I DOMA

25.04.2024 | Za velkými věcmi stojí mnohdy náhoda. Ať už jde o objevení Ameriky, antibiotik, teflonu, nanuku, kostky cukru, anebo právě rámenu - vydatného asijského vývaru, s pořádnou zeleninovou náloží, vejcem a hlavně porcí nudlí, který zaútočil na chuťové pohárky Evropanů tak přesvědčivě, že v jejich jídelníčku nadobro zdomácněl.

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.