Toho zase zbylo: Jak zpracovat vánoční přebytky

Toho zase zbylo: Jak zpracovat vánoční přebytky

27.12.2019 | Je pravda, že dodržením vhodných skladovacích podmínek zamezíme kažení výrobku, avšak nic nevydrží věčně. Mezi nejrizikovější potraviny patří vejce, majonéza, mořské plody a ryby, maso a výrobky z masa, brambory, sýry, zmrzlina.

<

U těchto potravin může v důsledku špatného skladování, nerespektování lhůty trvanlivosti, špatného opracování, či porušení teplotního řetězce dojít k množení patogenních bakterií. Nejčastěji jde o lysterie nebo salmonely. Oba typy bakterií jsou spojeny s potížemi zažívacího traktu. Hlavní ohroženou skupinou jsou samozřejmě děti, ale také těhotné ženy, senioři nebo lidé s oslabeným imunitním systémem.

Nikdo si zřejmě neumí představit štědrovečerní večeři bez bramborového salátu, v mnoha domácnostech se ale zachází opravdu do extrému a salát se připravuje na kila, například v kyblíku. Není potom žádným překvapením, že se vše nepodaří sníst ani do druhého svátku vánočního. Uložení v chladu v nádobě s víčkem salátu prospívá, nicméně 5. den se doporučuje přebytky raději dále nekonzumovat. Pokud si potrpíte na domácí majonézu, lhůta se ještě o něco krátí, salát by se měl sníst maximálně do třetího dne. Život mu prodloužíte i dodržováním hygienických zásad – tedy neolizovat lžíci, kterou jej nandáváte, nepoužívat náčiní, kterým jste nabírali jiné potraviny, vyvarovat se ujídání prsty...

Obezřetní buďte i v případě masných produktů. Obalovaného kapra nebo řízky usmažte maximálně do třetího dne, pakliže vám zbylo čerstvé maso, hodí se jej alespoň naložit do směsi koření a oleje. Pokud vám přebývá čerstvá krájená šunka z chlebíčků a nedopřáli jste jí dlouhý pobyt při pokojené teplotě, opatřete ji fólií a uložte do chladničky, tam vydrží 5 až 7 dní. Šunce prospívá to, že obsahuje hodně soli, která z ní vytáhne vodu.

U salámů se můžete spolehnout na delší dobu použitelnosti. Vakuově balené výrobky mají datum trvanlivosti uvedený na obale, tím se samozřejmě řiďte přednostně, po otevření se doporučuje zpracovat do 5 pracovních dní. Platí, že u trvanlivých tepelně opracovaných výrobků (vysočina, selský salám) nebo fermentovaných trvanlivých masných výrobků (herkules, poličan, sušené šunky, pršuty) je minimální trvanlivost prodloužena na 21 dnů při pokojové teplotě skladování 20 stupňů.

Přebytky můžete i zamrazit, ale ne všechny

Přebytky můžete také uchovávat v mrazáku. Jen je třeba dodržet pozvolné rozmrazování. Cukroví tedy klidně nandejte do krabiček a zamrazte. To samé udělejte i s rybí polévkou, čtvrtý den by jí v chladničce už moc dobře nebylo. Doporučujeme jí pak při rozmrazení zahustit a bude zase skvělá. V žádném případě ale nepoužívejte mrazák jako všespásnou záchrannou variantu. U potravin, kde již mohlo dojít k množení bakterií, neváhejte a zbavte se jich! V mrazáku se sice dále nemnoží, ale to neznamená, že jsou zničeny. Tučné potraviny, kde hrozí riziko žluknutí tuků, do mrazáku také nepatří! Nesnažte se tak vdýchnout nový život ani bramborovému salátu a pomazánkám.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Košík rozjíždí farmářské bedýnky, jejich obsah se bude měnit každý týden

13.07.2020 | Šestikilový výběr pravidelně se měnící sezónní zeleniny z nejúrodnější české černozemě, pěstované tradičními zelinářskými postupy bez chemie. Online supermarket Košík.cz zařazuje do své nabídky farmářské bedýnky, které pro něj exkluzivně připravuje rodinná farma Jamboz.

Zbyly vám ještě jahody? Zkuste tyto tipy od barmana Tomáše Kubíčka

09.07.2020 | Domácí jahodový sirup s mátou nebo rebarborou, limonáda nebo střik! Tomáš Kubíček, barman, který má i svůj pořad na YouToube Na Baru ví, jak na to!

Proč naše tělo potřebuje pravidelně psyllium?

14.07.2020 | Podporuje činnost střev, pomáhá při zažívacích problémech jako zácpa či nadýmání. Vláknina by měla mít stálé místo na našem jídelníčku.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont