Rakytník: oranžový zázrak proti únavě i nachlazení

Rakytník: oranžový zázrak proti únavě i nachlazení

08.08.2019 Eva Černohorská

Rakytník se čím dál více dostává do popředí zájmu, jeho plody jsou plné vitaminů. Vitaminu C obsahují dokonce pětadvacetkrát více než citrusy. Udává se, že jedna bobule pokryje celodenní doporučenou dávku.

Jeho původní domovinou byl Kavkaz a střední Asie, dnes je již součástí i našich zahrad. Obdivuhodné na něm je, že kromě oranžových kuliček se v lidové medicíně používá prakticky celý, tedy kořeny, kůra, listy i květy. Kromě vitaminů obsahuje také stopové prvky, organické kyseliny, nenasycené mastné kyseliny a serotonin – látku s protinádorovou aktivitou.

Olej lisovaný z rakytníku je dobrým spojencem v boji proti vředové chorobě vyvolané helicobacterem. Údajně postačuje polknout každý den na lačno tři lžičky oleje. Kromě vnitřního užití ve formě marmelád, sirupů, šťávy, oleje a tinktury lze léčivé vlastnosti rakytníku využít i zevně v podobě masti nebo balzámu. Možná tak naleznete alternativu k méně účinným léčivům na ekzémy, akné nebo bércové vředy.

Rakytníkový sirup proti únavě

Ingredience: 1 kg rakytníkových bobulí, 1,5 kg cukru

Postup: Plody omyjeme a necháme okapat. Okapané plody rozmixujeme a přecedíme přes husté sítko. Získanou šťávu nalijeme do hrnce, přisypeme cukr a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Nevaříme, jenom zahříváme na teplotu nepřesahující 75 stupňů. Naplníme do čistých sklenic a skladujeme v temnu a chladu. Každý den užíváme jednu lžičku.


Mohlo by vás zajímat

ZOUFALE MÁLO! V PŘÍJMU VLÁKNINY BY SE MĚLI ČEŠI POLEPŠIT

26.03.2024 | Vláknina je jednou z důležitých složek v našem jídelníčku, na kterou se bohužel často zapomíná. „Vláknina přitom přináší mnoho benefitů a její dostatečný příjem slouží jako prevence mnoha onemocnění,“ vysvětluje Veronika Pourová, nutriční terapeutka a technoložka potravin.

PŘEHNALI JSTE TO S PITÍM? ZKUSTE RADY BABIČEK

06.12.2023 | Všichni samozřejmě víme, že nejlepší ochranou před nástupem kocoviny je alkohol vůbec nekonzumovat, ale realita bývá odlišná, a to navzdory předsevzetím, která si během krušných chvilek dáváme. Pokud už se s kocovinou probudíte, na sliby je pozdě, zkuste udělat pro svůj organismus alespoň něco málo, co vám ve vašem neutěšeném stavu pomůže.

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.