Pozor na polské sušenky s alergeny

Pozor na polské sušenky s alergeny

24.11.2013 SZPI

SZPI zakázala oplatky v distribuci spol. Tesco Stores ČR.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nařídila společnosti Tesco Stores ČR, a.s. neprodleně stáhnout z tržní sítě závadnou potravinu Wafers chocolate & hazelnut OATLAND, Oplatky s lísko-ořechovým krémem máčené v čokoládě v balení o hmotnosti 400 g a s označením data minimální trvanlivosti do 18. 3. 2014, země původu: Polsko.

Na obalu výrobce uvádí: „…může obsahovat stopy jiných skořápkových plodů a arašídů.“ Laboratorní analýza u předmětné potraviny prokázala přítomnost arašídů v množství 2324 miligramů na 1 kilogram. Tato hodnota překračuje přibližně stonásobně maximální uznatelné množství pro stopový výskyt arašídů. Tím, že výrobek obsahuje větší množství alergenní složky - arašídů, než kolik odpovídá deklaraci na obalu, nevyhověl požadavkům nařízení (ES) 178 / 2002, protože se jedná o potravinu klamavě označenou, která může osobám s alergií na arašídy způsobit závažné zdravotní komplikace.

Z došetřování případu u obchodníka vyplynulo, že společnost Tesco Stores ČR, a.s. uváděla do oběhu celkem 932 kusů závadné šarže potraviny a na základě uloženého opatření SZPI stáhla 669 kusů výrobku. Spotřebitelé tedy odebrali 263 kusů a inspekce doporučuje všem spotřebitelům s alergií na arašídy, aby uvedený výrobek nekonzumovali.

oplatky


Mohlo by vás zajímat

ZE SAPY ROVNOU DO NEMOCNICE! KONTROLY ODHALILY TUNU DIVNÝCH POTRAVIN

27.03.2024 | Inspektoři Státní veterinární správy v závěru uplynulého týdne při společné kontrole s Celní správou zkontrolovali na příjezdové komunikaci do areálu tržnice SAPA dodávku převážející 1315 kg nevyhovujících potravin živočišného původu.

Nejvíc problémové jsou čokolády, ovoce a medy

27.02.2014 | SZPI uskutečnila v roce 2013 celkem 35 686 plnohodnotných kontrol.

Mák s opiem

04.02.2014 | SZPI odhalila nadlimitní hodnoty opiového alkaloidu morfinu v máku.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.