Povinné třídění kuchyňského odpadu: Jak by to vypadalo?

Povinné třídění kuchyňského odpadu: Jak by to vypadalo?

01.04.2021 Jana Čiháková

Kuchyňský odpad tvoří velkou část celkového odpadu, do budoucna bude třeba tuto otázku stále více řešit. Pilotní provoz už zahajují Teplice. Město si proto pozvalo firmu JRK, která dnes ve sběrném dvoře odpadky z některých popelnic roztřídí a spočítá, kolik gastroodpadu se v nich nacházelo. Město se tak dozví, kolik kuchyňského odpadu bude potřeba vytřídit.

"S odpadem v Teplicích je to víceméně podobné jako všude jinde. Analýzy nám ukazují pravidelně, že tam je 70 procent odpadu, který se dá vytřídit dál," řekl Adamec. Do gastroodpadu patří vařené zbytky jídla či zkažené sýry a uzeniny. "Jsou to všechno zbytky, které už jsou nějakým způsobem upravené," říká za firmu JRK řekl Marek Adamec.

Přečtěte si také o kompostování, které můžete dělat i doma

Odpadovému hospodářství se město podle primátora Hynka Hanzy (ODS) věnuje již dvě dekády. Zhruba 15 let jsou ve městě bionádoby na zahrádkářský odpad, deset let jsou u domácností duonádoby, popelnice předělené na papír a plast, dva roky jsou ve městě kontejnery na drobný elektroodpad a baterie a ode dneška budou ve městě také šedé kontejnery na kov. V budoucnu přibudou i nádoby na gastroodpad.

Do sběrného dvora se svezly nádoby na směsný odpad z několika teplických lokalit, právě z nich pracovníci JRK odpad analyzují, výsledky budou mít za několik dní. Ve směsném odpadu dnes kromě jiného našli i pet láhve a další plasty nebo papírové krabice.

Je zapotřebí i větší ukázněnost ze strany spotřebitelů

Obsahem popelnic byl primátor nemile překvapen. "Je tam stále hodně pet lahví a papír, což je záležitost tak zaběhlá, že se divím, že ještě končí v pytlích s komunálním odpadem, ale řekl bych, že u občanů stále ještě vyhrává pohodlnost nad zodpovědností," uvedl Hanza. Město se podle něj bude nadále snažit své občany v této oblasti vzdělávat.

Za svoz odpadu Tepličané neplatí, město ho hradí ze svého rozpočtu. Rožně zaplatí zhruba 50 milionů korun. "O to víc se snažíme, aby se občané chovali odpovědně, aby třídili, aby se suroviny dokázaly dál využít a my jsme neutráceli tolik například za skládkování," dodal Hanza.

Zdroj ČTK, foto shutterstock


Mohlo by vás zajímat

RYZLINK JE ZÁRUKOU SKVĚLÉHO VÍNA: POTVRZENO NA VALTICKÝCH VINNÝCH TRZÍCH

19.04.2024 | Šampionem mezi bílými víny je v 57. ročníku soutěže Valtické vinné trhy Ryzlink vlašský Terroir Pálava 2022, výběr z hroznů z Vinařství Vajbar ze Zaječí na Břeclavsku, mezi červenými víny odborná porota nejvýše hodnotila Cabernet Sauvignon 2021, výběr z hroznů, z Vinařství Garčic z Pavlova na Břeclavsku. Hodnocení více že 700 vzorků z 11 zemí a čtyř světadílů trvalo čtyři dny, o výsledcích dnes informovali pořadatelé v tiskové zprávě.

RÁMEN JAKO DÍLO NÁHODY + TIPY, JAK SI JEJ UVAŘIT I DOMA

25.04.2024 | Za velkými věcmi stojí mnohdy náhoda. Ať už jde o objevení Ameriky, antibiotik, teflonu, nanuku, kostky cukru, anebo právě rámenu - vydatného asijského vývaru, s pořádnou zeleninovou náloží, vejcem a hlavně porcí nudlí, který zaútočil na chuťové pohárky Evropanů tak přesvědčivě, že v jejich jídelníčku nadobro zdomácněl.

VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.