Policie zadržela auto s půl tunou rozmražených potravin

Policie zadržela auto s půl tunou rozmražených potravin

14.02.2020 Jana Čiháková

Veterináři s policií a celníky našli ve vozidle jedoucím z Prahy po dálnici D8 skoro půl tuny mražené drůbeže a mořských plodů, dodávka ale neměla mrazicí zařízení.

Řidič také neměl k potravinám nutné doklady. Přepravci tak nyní hrozí až milionová pokuta, uvedla dnes Státní veterinární správa (SVS) na svém webu. Většinou je ale uložená pokuta řádově nižší.

Jak dodává policejní web, na zásilku přišli původně policisté, kteří zjistili, že dodávka je o 1500 kilogramů přetížená. Poté zavolali celníky a veterináře. Za přetížený automobil dostal provozovatel pětitisícovou pokutu, případ se bude dále řešit ve správním řízení.

"Přivolaní inspektoři SVS zjistili, že vozidlo nemá chladicí ani mrazicí vybavení, čímž došlo k porušení mrazírenského řetězce, řidič nepředložil k přepravovaným potravinám žádné dokumenty, vozidlo navíc nebylo schválené pro přepravu potravin," dodali veterináři. Ti potraviny znehodnotili a nařídili jejich likvidaci.

Loni například těsně před Vánoci zastavila policie na D1 na Vysočině auto, které nelegálně převáželo půl tuny masa, především jehněčího. Kvůli zápachu a podezření z porušení hygienických a veterinárních předpisů policisté přivolali celníky. Podle veterinářů šlo o největší záchyt nelegální přepravy živočišných produktů v kraji Vysočina za rok 2019, maso bylo zlikvidováno. Dopravci hrozí milionová pokuta. Podle mluvčího šlo o auto s rakouskou poznávací značkou a tureckou posádkou.


Mohlo by vás zajímat

TAKIS: HODNĚ OSTRÝ FENOMÉN VÁLCUJE ŽÁKY ZÁKLADNÍCH I STŘEDNÍCH ŠKOL

07.12.2023 | Možná, že ani výrobci z Grupo Bimbo původně netušili, jaké šílenství odstartuje uvedení Takis – kukuřičných chipsů vybavených extra pálivou chutí, které jsou netradičně stočené do wrapu. V posledních letech jsou jejich výrobky synonymem pro raketu, která vystřelila strmě vzhůru a vzala s sebou doslova davy. Co se týče obchodního počinu, lze společnosti maximálně zatleskat, zbytek ale vyvolává značné pochyby.

RÁMEN JAKO DÍLO NÁHODY + TIPY, JAK SI JEJ UVAŘIT I DOMA

25.04.2024 | Za velkými věcmi stojí mnohdy náhoda. Ať už jde o objevení Ameriky, antibiotik, teflonu, nanuku, kostky cukru, anebo právě rámenu - vydatného asijského vývaru, s pořádnou zeleninovou náloží, vejcem a hlavně porcí nudlí, který zaútočil na chuťové pohárky Evropanů tak přesvědčivě, že v jejich jídelníčku nadobro zdomácněl.

VETERINÁŘI ZLIKVIDOVALI ČASOVANOU NÁLOŽ: 110 KG ZKAŽENÉHO MASA

25.10.2023 | Při společné kontrole Státní veterinární správy (SVS) a celní správy na dálnici D8 v Ústeckém kraji poblíž Petrovic bylo zachyceno v dodávce směřující do Německa více než 100 kg živočišných produktů neznámého původu navíc při nedodržení stanovené teploty. Vzhledem k uvedeným pochybením veterinární inspektoři na místě nařídili neškodnou likvidaci všech těchto produktů.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.