TAKIS: HODNĚ OSTRÝ FENOMÉN VÁLCUJE ŽÁKY ZÁKLADNÍCH I STŘEDNÍCH ŠKOL

TAKIS: HODNĚ OSTRÝ FENOMÉN VÁLCUJE ŽÁKY ZÁKLADNÍCH I STŘEDNÍCH ŠKOL

07.12.2023 Jana Čiháková

Možná, že ani výrobci z Grupo Bimbo původně netušili, jaké šílenství odstartuje uvedení Takis – kukuřičných chipsů vybavených extra pálivou chutí, které jsou netradičně stočené do wrapu. V posledních letech jsou jejich výrobky synonymem pro raketu, která vystřelila strmě vzhůru a vzala s sebou doslova davy. Co se týče obchodního počinu, lze společnosti maximálně zatleskat, zbytek ale vyvolává značné pochyby.

Svět sociálních médií je plný výzev. A kdo je neplní, jako-by nebyl, neb nemá patřičnou sledovanost. Doba, ve které je popularita na principu sbírání lajků stejně běžná, jako ranní čištění zubů, podněcuje ke zdolávání stále extrémnějších nápadů. Třeba o to, kdo zvládne zkonzumovat ten nejpálivější chips na světě. Právě to dává vzniknout speciální kategorii výrobků, mezi které se zařadili například dnes už více známí Carolina Reaper nebo Trinidad Scorpion Moruga, které jsou považovány za jedny z nejpálivějších chipsů na světě. Takzvaná „One Chip Challenge", kde se lidé snaží sníst alespoň jeden super pálivý kousek, byla svého času na předních příčkách sledovanosti na platformách TikTok nebo YouTube. Jen pro zajímavost, podle Scovilleovy stupnice pálivosti má Carolina Reaper hodnotu přesahující 1,5 milionu jednotek…

VLASTNÍ ŽIVOT ONLINE

Takis zdaleka tak ostré nejsou, nicméně co se trendovosti týče, s přehledem strčí do kapsy oba výše zmíněné hráče. Za krátkou dobu svého působení ve virálním světě nasbíraly miliony fanoušků, kteří jsou ochotni vynakládat horentní sumy za to, aby nasbírali co největší množství příchutí do sbírky. Výrobce za reklamu přitom nemusí utrácet miliony, Takis si žijí vlastním životem a skrze influencery jejich popularita už dávno cestuje mezi kontinenty.

Navíc. Společnosti Grupo Bimbo vsadila na poměrně šikovnou marketingovou fintu, ukázala zcela jedinečný tvar chipsů, který do té doby neměl obdoby u dosavadních světových lídrů na trhu. Rulička stočená do wrapu má navíc obrovskou výhodu. Tento tvar totiž absorbuje příchuť daného kousku o mnoho více, v ruličce chuť totiž ulpívá. Stačilo jí pak dodat pořádné grády porcí chilli papriček a smíchat je s osvědčenými příchutěmi, jako je limeta, sýr nebo černý pepř.

OMEZENÁ DOSTUPNOST

K dostání je aktuálně asi devět druhů různých příchutí, které se od sebe liší svou pálivostí, základem všech je samozřejmě silná chilli paprička. Prodej na českém trhu je zatím v plenkách, proto u nás prozatím není ani většina příchutí. Nicméně fajnšmekři a opravdoví fanoušci si je mohou zakoupit na zahraničních nákupních galeriích, jako je například Ebay, u nás je prodává Candy Store, zařazeny byly i do portfolia obchodního domu HalfPrice. Nejvíce na sílící poptávku však zareagovaly asijské prodejny.

DRAHÉ, ALE TAKIS

Hlad po špatně dostupných „takískách“ dává prodejcům prostor pro extrémní navyšování cen. Zákazník si platí podobně jako u nápojů Prime, kterým jsme se věnovali v předešlém čísle (nyní je článek dostupný na naší online platformě www.cz-test.cz), vysokou marži za trendovou záležitost s velmi omezenou dostupností. Cena takových chipsů tak nezřídka kdy převyšuje 130 korun, a to lze mluvit o zlevnění v poslední době. Podle vývoje cen zveřejněných vyhledávačem Heuréka, je patrné, že ceny jednotlivých druhů promítají jejich oblibu na trhu. Nejdražší a v tuto chvíli také nejžádanější jsou Takis Blue Heat corn chips, jejichž cena koreluje se 160 korunami. Podle cen Candy Store, který disponuje zatím největším výběrem příchutí, se prodává 90 gramů už i za 100 korun (platí pro příchutě Fuego lime & chilli, Xtra Hot extra hot, Ninja teriyaki, Nitro chili and cheese: Fuego Hot lime & chilli a Queso cheese and chilli pak za 110 korun, Blue Heat pak nyní ve slevě za 130 korun, ceny jsou platné k datumu vydání titulu a mohou se měnit, pozn. red.:).

VÝŽIVOVÝ PROPADÁK

Příměr za málo peněz hodně muziky v případě Takis rozhodně neplatí. Nejsou totiž ničím jiným než směsí kukuřičné mouky, rostlinného oleje a koření, svým složením s malými odchylkami kopírují jakékoli jiné tortilla chips. Srdce výživových poradců rozhodně nezaplesá. Takis chips jsou vysoce kalorickým jídlem s vysokým obsahem tuku (40 g/100 g), sacharidů (46 g/100 g) a zejména pak soli (2,3 g/100 g).

Zvlášť vysoká koncentrace soli se v případě výrobků tohoto typu (platí u všech brambůrků a snacků) jeví jako vysoce problémová, a to už s ohledem na fakt, že Česká republika patří ve spotřebě soli jednoznačně mezi premianty. Zvýšený příjem soli představuje rizikový faktor pro vznik hypertenze. „WHO doporučuje u dospělých příjem okolo 5 g soli/den! V ČR se ale ale konzum soli pohybuje u dospělých okolo 14 g až 16 g /den/osobu,“ upozorňuje Ministerstvo zdravotnictví. „I u dětí denní příjem soli významně překračuje doporučené normy, začíná to již od 1. roku života, dodávka překračuje doporučená množství několikanásobně!! Návyk na vyšší příjem soli u dětí se pak táhne i do dospělého věku. Vzniká závislost na soli! Zvýšená dodávka soli vyvolává pocit žízně a při dnešní oblibě různých nápojů typu „soft drinks“ vede ke zvýšené kalorické dodávce a tím k nadváze až obezitě,“ uvádí dále.

EXTRÉM S RIZIKY

Je zřejmé, že konzumace Takis by měla být umírněná. Takis rozhodně nelze doporučit k pravidelné konzumaci osobám s vysokým krevním tlakem, srdečními problémy nebo obezitou. Takis chips obsahují i umělá barviva a syntetické příchutě, které mohou mít negativní dopady na některé spotřebitele, zejména ty s alergiemi nebo intolerancemi na určité složky. Například ve složení Fuego Hot Chilli Pepper&Lime se uvádí, že výrobek obsahuje sóju a může obsahovat laktózu, vejce, sóju a arašídy. I v tomto případě vřele doporučujeme přečíst si informace o výživových hodnotách a alergenech na obalu!

Ačkoli u Takis nejsou známy žádné případy závažných stavů například vlivem konzumace extrémně pálivého chilli, existují případy, kdy konzumace velmi pálivých chipsů, včetně Takis chips, způsobila zdravotní problémy. Příliš vysoká konzumace těchto chipsů může způsobit podráždění žaludku a trávicího traktu, které se může projevit pálením žáhy, zvracením, bolestmi břicha nebo průjmem. Někteří lidé mohou také vyvinout alergickou reakci na některé složky chipsů.

 

 


Mohlo by vás zajímat

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM! ZKONTROLUJTE LEDNICI, TOTO MASO OBSAHUJE SALMONELLY

13.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje mražené kuřecí díly a droby obsahující salmonely od výrobce RABBIT Trhový Štěpánov a.s. Z problematické šarže bylo vyrobeno několik výrobků v celkovém množství přes 1500 kg. Naprostou většinu se však podařilo stáhnout z prodeje.

ŽÁDNÉ NÍZKÉ ODMĚNY! VÁCLAVÁK "ZAPLAVILI" PROTESTUJÍCÍ KURÝŘI, BYLO JICH 15

22.04.2024 | Nespokojení kurýři ze společností Wolt a foodora dnes dopoledne protestovali na Václavském náměstí v Praze proti snížení odměňování po zavedení systému takzvaných dynamických odměn. Protestu se podle zpravodajky ČTK zúčastnilo přibližně 15 nespokojených kurýrů, podepisovali na něm petici. Organizátoři se kvůli nízké účasti rozhodli zrušit nahlášený pochod do sídel Woltu a foodory, kde měli představitelům obou platforem předat své požadavky.

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.