Pivo na talíři

Pivo na talíři

17.09.2014 | Pivo si nemusíte vychutnávat pouze v půllitru, své aroma dokáže rozehrát i v pivním sýru, guláši nebo v lahodné kombinaci s rybou...

Recept na pivní sýr

pivni_syr

 Doba přípravy: 7 dní včetně zrání, pro 4 osoby

Ingredience: 300 g tvarohu, 1 l světlého piva (osvědčil se například Ferdinand), kmín, sladká mletá paprika, pepř, sůl

Postup: Kmín umeleme a smícháme s paprikou a solí. Tvaroh (pokud možno méně tučný) rozmačkáme na kaši, zamícháme do ní koření a zalijeme v misce pivem. Přikryjeme pokličkou. Necháme zrát za oknem asi 5 dnů. Potom sýr rozmixujeme a necháme ještě další dva dny zrát. Podáváme s čerstvým pečivem, máslem a jemně nasekanou pažitkou.

Pivní guláš

gulas


Doba přípravy: 70 minut, pro 4 osoby

Ingredience: 500 g vepřové plece, 80 g sádla, 2 dl světlého piva, 1 plátek staršího chleba, 20 mg hladké mouky, 1 stroužek česneku, kmín, pepř, sůl

Postup: Maso nakrájíme na kostky, osolíme, opečeme ze všech stran na sádle, potom podlijeme pivem a dusíme do měkka. Potom maso vyjmeme a vydušenou šťávu zahustíme moukou a strouhaným chlebem. Jakmile je omáčka hustá, rozmixujeme ji a ochutíme kmínem a česnekem. Osolíme a opepříme. Vrátíme maso do omáčky a necháme ještě chvíli povařit. Podáváme s houskovým knedlíkem.

Karbanátky na pivě

karbanatky


Doba přípravy: 40 minut, pro 4 osoby

Ingredience: 250 g vepřového masa, 250 g hovězího masa, 2 housky, 2 vejce, 1 dl mléka, 50 g slaniny, 1 sardelka, 80 g másla, 2 dl světlého piva, hrst strouhanky, špetka strouhané citronové kůry, pepř, sůl

Postup: Maso pomeleme, housku namočíme v mléce, slaninu nakrájíme na kostičky, sardelku utřeme na kašičku. Potom vše smícháme a ještě jednou pomeleme, osolíme a opepříme, přidáme strouhanou citronovou kůru, vejce a je-li směs málo hustá, strouhanku. Ze směsi vytvoříme karbanátky, které pak na másle opečeme na obou stranách. Do zbylého tuku v pánvi přidáme pivo, necháme chvíli vařit, potom vložíme karbanátky a na mírném ohni je pod pokličkou chvíli necháme dusit. Občas přelijeme šťávou. Jakmile se šťáva téměř vypaří, podáváme s vařeným bramborem nebo bramborovou kaší.
 

Ryba v pivním těstíčku

ryba
Doba přípravy: 70 minut, pro 4 osoby

Ingredience: 750 g rybího filé, 2 dl tmavého piva, 1 vejce, 1 lžíce polohrubé mouky, 1 dl oleje, 1 lžička citronové šťávy, pepř, sůl

Postup: Vykostěná rybí filátka (mohou být například z tresky) omyjeme a osušíme. V misce rozšleháme mouku, pivo, vaječný žloutek, sůl a pepř. Není-li těstíčko dostatečně husté, přidáme mouku. Potom z vaječného bílku ušleháme pevný sníh, ten vmícháme do těstíčka. V těstíčku obalíme filátka a osmažíme je na oleji. Podáváme pokapané citronovou šťávou, jako příloha se hodí domácí hranolky.

Recepty připravil Daniel Průša, šéfkuchař restaurace Hajnovka Praha (www.hajnovka.cz), více na postulka.blogspot.cz/ nebo www.labuzdopo.cz.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Skvělá rozkvetlá Pavlova. Tu musíte vyzkoušet!

19.05.2020 | Sněhové pusinky zdobené něžnými květy patřily mezi vůbec první květinové recepty z mé kuchyně. Můj syn Kryštof mne již tehdy podporoval a povzbuzoval, ačkoli sotva viděl na kuchyňskou linku.

Uvařte si: Polentové gnocchi s rajčatovou omáčkou

17.04.2020 | Italská kuchyně patří právem k nejoblíbenějším. Pokud chcete ale tělu odlehčit, připravte si namísto bramborových noků gnocchi z polenty.

Velikonoční pečení: Jidáše, mazanec i velikonoční perníčky

10.04.2020 | Velikonoční svátky budou letos jiné. Možná, že letos nenabarvíte tolik vajec nebo se nepustíte do vyplétání pomlázek. Kuchyní by ale jaro zavonět mělo. Upečte si perníčky, mazanec nebo jidáše. Zapojit můžete celou rodinu - však je ověřené, že společné vaření a pečení ji také tmelí.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Červnové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont