recepty  

Pivo na talíři

Pivo na talíři

17.09.2014 Redakce

Pivo si nemusíte vychutnávat pouze v půllitru, své aroma dokáže rozehrát i v pivním sýru, guláši nebo v lahodné kombinaci s rybou...

Recept na pivní sýr

pivni_syr

 Doba přípravy: 7 dní včetně zrání, pro 4 osoby

Ingredience: 300 g tvarohu, 1 l světlého piva (osvědčil se například Ferdinand), kmín, sladká mletá paprika, pepř, sůl

Postup: Kmín umeleme a smícháme s paprikou a solí. Tvaroh (pokud možno méně tučný) rozmačkáme na kaši, zamícháme do ní koření a zalijeme v misce pivem. Přikryjeme pokličkou. Necháme zrát za oknem asi 5 dnů. Potom sýr rozmixujeme a necháme ještě další dva dny zrát. Podáváme s čerstvým pečivem, máslem a jemně nasekanou pažitkou.

Pivní guláš

gulas


Doba přípravy: 70 minut, pro 4 osoby

Ingredience: 500 g vepřové plece, 80 g sádla, 2 dl světlého piva, 1 plátek staršího chleba, 20 mg hladké mouky, 1 stroužek česneku, kmín, pepř, sůl

Postup: Maso nakrájíme na kostky, osolíme, opečeme ze všech stran na sádle, potom podlijeme pivem a dusíme do měkka. Potom maso vyjmeme a vydušenou šťávu zahustíme moukou a strouhaným chlebem. Jakmile je omáčka hustá, rozmixujeme ji a ochutíme kmínem a česnekem. Osolíme a opepříme. Vrátíme maso do omáčky a necháme ještě chvíli povařit. Podáváme s houskovým knedlíkem.

Karbanátky na pivě

karbanatky


Doba přípravy: 40 minut, pro 4 osoby

Ingredience: 250 g vepřového masa, 250 g hovězího masa, 2 housky, 2 vejce, 1 dl mléka, 50 g slaniny, 1 sardelka, 80 g másla, 2 dl světlého piva, hrst strouhanky, špetka strouhané citronové kůry, pepř, sůl

Postup: Maso pomeleme, housku namočíme v mléce, slaninu nakrájíme na kostičky, sardelku utřeme na kašičku. Potom vše smícháme a ještě jednou pomeleme, osolíme a opepříme, přidáme strouhanou citronovou kůru, vejce a je-li směs málo hustá, strouhanku. Ze směsi vytvoříme karbanátky, které pak na másle opečeme na obou stranách. Do zbylého tuku v pánvi přidáme pivo, necháme chvíli vařit, potom vložíme karbanátky a na mírném ohni je pod pokličkou chvíli necháme dusit. Občas přelijeme šťávou. Jakmile se šťáva téměř vypaří, podáváme s vařeným bramborem nebo bramborovou kaší.
 

Ryba v pivním těstíčku

ryba
Doba přípravy: 70 minut, pro 4 osoby

Ingredience: 750 g rybího filé, 2 dl tmavého piva, 1 vejce, 1 lžíce polohrubé mouky, 1 dl oleje, 1 lžička citronové šťávy, pepř, sůl

Postup: Vykostěná rybí filátka (mohou být například z tresky) omyjeme a osušíme. V misce rozšleháme mouku, pivo, vaječný žloutek, sůl a pepř. Není-li těstíčko dostatečně husté, přidáme mouku. Potom z vaječného bílku ušleháme pevný sníh, ten vmícháme do těstíčka. V těstíčku obalíme filátka a osmažíme je na oleji. Podáváme pokapané citronovou šťávou, jako příloha se hodí domácí hranolky.

Recepty připravil Daniel Průša, šéfkuchař restaurace Hajnovka Praha (www.hajnovka.cz), více na postulka.blogspot.cz/ nebo www.labuzdopo.cz.


Mohlo by vás zajímat

POLÉVKA JE GRUNT! TU NETRADIČNÍ UVAŘÍTE ZE SÝRA I ARAŠÍDOVÉHO MÁSLA

30.10.2023 | Není nad poctivý český vývar! Ale už jste jej měli minimálně nastokrát. Co takhle zkusit něco netradičního? Skvělou polévku uvaříte ze sýra i arašídového másla.

DEN DĚTÍ JE TADY! OSLAVTE TO JAHODOVĚ: 3 RECEPTY PRO MALÉ I VELKÉ

01.06.2023 | Už Hippokrates věděl, že jahody vynikají léčivými účinky. Oproti citrusovým plodům například obsahují významný podíl vitamínu C, asi 62 miligramů ve 100 gramech, kromě toho jsou cenným zdrojem kyseliny listové a polyfenolů, které působí jako antioxidanty.

MIRKA VAN GILS SLAVÍKOVÁ: UŽ JSTE ZKOUŠELI ČERNÝ ŽITNÝ CHLÉB?

26.01.2024 | „Ten musíte zkusit! Já ho upekla z mouky od Pernerky a naslano je skvělý. Takže pro svačinky úplně ideální,“ uvádí k receptu Mirka van Gils Slavíková.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202403

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.