Pivo na talíři

Pivo na talíři

17.09.2014 | Pivo si nemusíte vychutnávat pouze v půllitru, své aroma dokáže rozehrát i v pivním sýru, guláši nebo v lahodné kombinaci s rybou...

Recept na pivní sýr

pivni_syr

 Doba přípravy: 7 dní včetně zrání, pro 4 osoby

Ingredience: 300 g tvarohu, 1 l světlého piva (osvědčil se například Ferdinand), kmín, sladká mletá paprika, pepř, sůl

Postup: Kmín umeleme a smícháme s paprikou a solí. Tvaroh (pokud možno méně tučný) rozmačkáme na kaši, zamícháme do ní koření a zalijeme v misce pivem. Přikryjeme pokličkou. Necháme zrát za oknem asi 5 dnů. Potom sýr rozmixujeme a necháme ještě další dva dny zrát. Podáváme s čerstvým pečivem, máslem a jemně nasekanou pažitkou.

Pivní guláš

gulas


Doba přípravy: 70 minut, pro 4 osoby

Ingredience: 500 g vepřové plece, 80 g sádla, 2 dl světlého piva, 1 plátek staršího chleba, 20 mg hladké mouky, 1 stroužek česneku, kmín, pepř, sůl

Postup: Maso nakrájíme na kostky, osolíme, opečeme ze všech stran na sádle, potom podlijeme pivem a dusíme do měkka. Potom maso vyjmeme a vydušenou šťávu zahustíme moukou a strouhaným chlebem. Jakmile je omáčka hustá, rozmixujeme ji a ochutíme kmínem a česnekem. Osolíme a opepříme. Vrátíme maso do omáčky a necháme ještě chvíli povařit. Podáváme s houskovým knedlíkem.

Karbanátky na pivě

karbanatky


Doba přípravy: 40 minut, pro 4 osoby

Ingredience: 250 g vepřového masa, 250 g hovězího masa, 2 housky, 2 vejce, 1 dl mléka, 50 g slaniny, 1 sardelka, 80 g másla, 2 dl světlého piva, hrst strouhanky, špetka strouhané citronové kůry, pepř, sůl

Postup: Maso pomeleme, housku namočíme v mléce, slaninu nakrájíme na kostičky, sardelku utřeme na kašičku. Potom vše smícháme a ještě jednou pomeleme, osolíme a opepříme, přidáme strouhanou citronovou kůru, vejce a je-li směs málo hustá, strouhanku. Ze směsi vytvoříme karbanátky, které pak na másle opečeme na obou stranách. Do zbylého tuku v pánvi přidáme pivo, necháme chvíli vařit, potom vložíme karbanátky a na mírném ohni je pod pokličkou chvíli necháme dusit. Občas přelijeme šťávou. Jakmile se šťáva téměř vypaří, podáváme s vařeným bramborem nebo bramborovou kaší.
 

Ryba v pivním těstíčku

ryba
Doba přípravy: 70 minut, pro 4 osoby

Ingredience: 750 g rybího filé, 2 dl tmavého piva, 1 vejce, 1 lžíce polohrubé mouky, 1 dl oleje, 1 lžička citronové šťávy, pepř, sůl

Postup: Vykostěná rybí filátka (mohou být například z tresky) omyjeme a osušíme. V misce rozšleháme mouku, pivo, vaječný žloutek, sůl a pepř. Není-li těstíčko dostatečně husté, přidáme mouku. Potom z vaječného bílku ušleháme pevný sníh, ten vmícháme do těstíčka. V těstíčku obalíme filátka a osmažíme je na oleji. Podáváme pokapané citronovou šťávou, jako příloha se hodí domácí hranolky.

Recepty připravil Daniel Průša, šéfkuchař restaurace Hajnovka Praha (www.hajnovka.cz), více na postulka.blogspot.cz/ nebo www.labuzdopo.cz.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Zapomeňte na smaženici a zkuste tyto italské houbové speciality

15.08.2019 | Odpoutejte se od kultovní smaženice nebo houbových řízků a pusťte si domů trochu Itálie. Máme pro vás recepty na skvělé gnocchi, houbový dort i netradiční polévku.

Kouzla a čáry s podzimními surovinami z našeho kraje

29.10.2019 | S nadcházejícím podzimem dozrává spousta lokálního ovoce, zeleniny a plodů, které jsou typické pro náš kraj. Ale protože je jich všude plno a jsou snadno k sehnání, občas na jejich úžasné vlastnosti zapomínáme.

Bramborová polévka s pestem z medvědího česneku. Doporučujeme ochutnat!

21.06.2019 | Rychlá polévka, která zažene hlad. Brambory mají totiž díky obsažené vláknině jeden z nejvyšších indexů sytosti (tj. míra schopnosti potravin snížit hlad a snížit potřebu energetického příjmu na několik dalších hodin). Tento recept se vám bude hodit, jak na přípravu večeře, tak i k obědu před hlavním chodem.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Prosincové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a vybraných novinových stáncích sítě Valmont