Od 10:00 do 12:00 jen lidé nad 65 let: Aktuální pravidla pro nakupování v obchodech

Od 10:00 do 12:00 jen lidé nad 65 let: Aktuální pravidla pro nakupování v obchodech

19.03.2020 Jana Čiháková

S kontrolou lidí u obchodů by měli pomoci strážníci či policisté. Měli by se zaměřovat především na dodržování nařízení o zakrytí úst a nosu, řekl dnes ČTK prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR (SOČR) Tomáš Prouza.

Policisté to budou podle mluvčího policejního prezidia Davida Schöna dělat v rámci své služby. Například věk lidí v prodejnách však kontrolovat nebudou. Vláda dnes doporučila, aby byl lidem nad 65 let na nákupy vyhrazen čas mezi 10:00 a 12:00. Zároveň od půlnoci začne platit nařízení o zahalení úst a nosu všude mimo domov.

Doba vyhrazená na nákupy seniorů, kteří patří do rizikové skupiny, je podle Prouzy dobrý nápad a pomůže omezit riziko nákazy novým typem koronaviru. Senioři však podle něj mají nejhorší přístup k rouškám. "Možná by pomohlo, kdyby lidé, kteří roušky šijí, je před obchody seniorům nabízeli a k jejich nošení je tak přesvědčili," řekl.

U vstupů do prodejen budou podle Prouzy nápisy s informací, že od 10:00 do 12:00 mají přednostně nakupovat lidé nad 65 let. Usnesení vlády podle něj dává pracovníkům ochranky pravomoc kontrolovat občanské průkazy. "V malých obchodech, kde ochranku nemají, musíme doufat, že lidé budou pravidla dodržovat," doplnil. Především by měla fungovat vizuální kontrola, jen v některých případech by se mělo přikročit k ověření věku v občanském průkazu.

Buďme ohleduplní

Policisté plní ve službě podle Schöna veškeré úkoly spojené s opatřeními. "Opět musím zopakovat, že cílem policistů není působit represivně a kohokoliv trestat, z tohoto důvodu se aktuálně nechystáme kontrolovat věk nakupujících v obchodech. Apelujeme na veřejnost a jejich ohleduplnost, slušnost a dodržování nově nastavených pravidel, které vedou k ochraně veřejného zdraví," sdělil ČTK policejní mluvčí.

Řetězce podle informací ČTK čekají na podrobnější návod, jak postupovat. "Podle našich informací v tuto chvíli Ministerstvo vnitra ČR chystá podrobnější pokyny, které bude rozesílat," uvedla mluvčí Kauflandu Renata Maierl. "Od počátku tohoto mimořádného období reagujeme na konkrétní oficiální kroky vlády České republiky a jsme připraveni jakákoliv opatření realizovat. Jakmile budou přesně specifikována, zajistíme jejich realizaci na našich prodejnách," řekl ČTK mluvčí společnosti Penny Market Tomáš Kubík.

Mírné pochybnosti má u nového vládního usnesení ředitel komunikace obchodů Albert Jiří Mareček. Není podle něj zcela jasné, jak se bude vymáhat. Zaměstnanci jsou podle něj už nyní zcela vytíženi dezinfekcí madel košíků a vozíků či pokladních pásů a dalšími hygienickými opatřeními. "Je také otázkou, zda nařízení odpovídá nákupním zvyklostem starších lidí. Může se stát, že zejména některé obchody zůstanou v tomto čase prázdné, a ostatním obyvatelům tak vezmeme možnost nakoupit. Je k zamyšlení, zda už samotné nošení ústenek, roušek a respirátorů společně s dezinfekcí povrchů a madel není dostatečným bezpečnostním opatřením," uvedl.


Mohlo by vás zajímat

RÁMEN JAKO DÍLO NÁHODY + TIPY, JAK SI JEJ UVAŘIT I DOMA

25.04.2024 | Za velkými věcmi stojí mnohdy náhoda. Ať už jde o objevení Ameriky, antibiotik, teflonu, nanuku, kostky cukru, anebo právě rámenu - vydatného asijského vývaru, s pořádnou zeleninovou náloží, vejcem a hlavně porcí nudlí, který zaútočil na chuťové pohárky Evropanů tak přesvědčivě, že v jejich jídelníčku nadobro zdomácněl.

ŽÁDNÉ NÍZKÉ ODMĚNY! VÁCLAVÁK "ZAPLAVILI" PROTESTUJÍCÍ KURÝŘI, BYLO JICH 15

22.04.2024 | Nespokojení kurýři ze společností Wolt a foodora dnes dopoledne protestovali na Václavském náměstí v Praze proti snížení odměňování po zavedení systému takzvaných dynamických odměn. Protestu se podle zpravodajky ČTK zúčastnilo přibližně 15 nespokojených kurýrů, podepisovali na něm petici. Organizátoři se kvůli nízké účasti rozhodli zrušit nahlášený pochod do sídel Woltu a foodory, kde měli představitelům obou platforem předat své požadavky.

JAK TO BUDE LETOS S MEDEM? CENA BUDÍ OTÁZKY

20.10.2023 | I přes velké zimní úhyny se v letošním roce podařilo vyprodukovat více medu než za dva předešlé roky. Dařilo se řepkovému medu, akátová a lipová varianta se naopak až na několik výjimek nevytočila vůbec. Regionálně se objevil i lesní neboli medovicový med, který ve dvou posledních letech úplně chyběl. Ani letos ale nebylo množství dostatečné. Ceny medu podle odborníků stoupat nebudou.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.