recepty  

Nejlepší hruškové koláče

Nejlepší hruškové koláče

17.10.2014 Michaela Matuštíková

Recepty na ten nejlahodnější koláč z plodů podzimu pro vás vypátrala a na vlastní kůži vyzkoušela naše kulinární redaktorka.

Znáte to – člověk se na něco upne a pak nedá pokoj, dokud to nedostane. V mém případě šlo o koláč s hruškami. Stále se mi vybavoval v mysli, koumala jsem v duchu nejrůznější možnosti a poměry, ve volných chvílích jsem hledala na internetu a listovala v kuchařkách. Také jsem dost pekla, ale moje touha pořád nedocházela naplnění.

Vlastně nevím, kde se vzala ta moje představa. Myslím, že jsem nic podobného nejedla. Měla by to být dvě těsta – základ z křehkého, lehce pískového, na něm druhé, vláčné a vlhké, v něm zatlačené hrušky, to všechno lesklé a sladké, možná trochu posypané mandlemi či ořechy. Ale ať jsem hledala, jak jsem hledala, můj favorit to nebyl.

kolac

Vyzkoušela jsem francouzský hruškový koláč s máslovo-medovou krustou. Vynikající, ale tohle jsem nechtěla. Vyzkoušela jsem francouzský obrácený koláč s hruškami a ruský obrácený koláč – ovoce se klade na plech a zalévá těstem, v případě ruské varianty lehkým piškotovým, v případě sladké Francie medovo-máslovým, s ořechy i bez, ale pořád jsem nebyla spokojená. Musím dodat, že jsem stvořila i hruškový závin, od prvních kroků ovšem s nedůvěrou. Jak se ve finále ukázalo, oprávněnou. Jednou už přihořívalo – objevila jsem dlouhý recept, kostrbatě přeložený opět z francouzštiny, na složitou přípravu koláče, na první pohled by to mohl být on. Ovšem na první ochutnání bylo jasné, že jsem zase vedle. Byl suchý, voněl koňakem, zajímavý dezert. Tehdy jsem se rozhodla, že musím svůj koláč stvořit sama.

Pomůžu si sama

Byla to opět řada pokusů, které mi zabraly prakticky celou hruškovou sezónu. Ověřila jsem si, že buď musím mít hodně zralé hrušky, nebo je předem trochu ovařím v citrónové vodě s cukrem a skořicí. Prověřila jsem několik základních křehkých těst z rodinného fondu a vybrala to nejstarší. Od jiných receptů jsem odvodila, že natírat se má horký, upečený koláč a to buď rozehřátou meruňkovou marmeládou, nebo tekutým medem. Mně víc chutnají meruňky, s hruškami dávají dohromady pikantní kombinaci.

Přesedlala jsem z vlašských ořechů na lískové a místo sekání a posypávání jsem je umlela rovnou do vrchního těsta. Koláč sice není tak krásný, jako kdybych ho posypala mandlovými lupínky, ale chutná mi mnohem víc. Bylo také potřeba se rozhodnout, jestli pokládat hrušky na křehké těsto a mezery vyplňovat oříškovým, nebo nalít oříškové a do něj v máčknout hrušky. V prvním případě je to nejen „děsná piplačka“, ale pod hruškami navíc zůstávají prázdná místa. Mám proto raději druhou variantu, ačkoli u ní hrozí, že oříškové těsto pod hruškami se nepropeče dokonale.

Do tohoto hruškového koláče se zamilovali všichni naši kamarádi, vyžadují ho na akce a nejraději by ho jedli celý rok. Takže pro kamarády ho peču na velký plech, množství surovin v takovém případě musím zvětšit o polovinu. Základní rozpočet jsem vytvořila pro koláčovou formu o průměru 27 cm.

Můj vlastní speciální hruškový koláč

Na první těsto potřebujeme:

200 g polohrubé mouky

70 g cukru (dávám přednost jemné krupici před moučkovým)

3 žloutky

110 g másla

citronová kůra

Dále potřebujeme:

3 až 4 hrušky

1 citron

2 lžíce třtinového cukru

Na druhé těsto odměřujeme suroviny skleničkou o objemu 100 ml.

Potřebujeme:

1 skleničku bílého jogurtu

1 skleničku oleje

1 skleničku pískového cukru

2 skleničky polohrubé mouky

1 skleničku mletých lískových oříšků

1 velké vejce

1/2 lžičky prášku do pečiva

Na závěrečnou úpravu potřebujeme 4 lžíce tekutého medu nebo meruňkové marmelády.

Postup:

První těsto důkladně propracujeme na vále, zabalíme do fólie a dáme odležet nejméně na 2 hodiny do ledničky. Hrušky oloupeme, rozpůlíme, na oblé straně ozdobíme zářezy a uložíme ve vodě se šťávou z citronu. Pokud jsou měkké, necháme je tu jen odležet, než je budeme potřebovat do koláče. Pokud máme tvrdé hrušky, přidáme do vody cukr a hrušky v roztoku ovaříme. Pak připravíme druhé těsto. Rozšleháme vejce s olejem a jogurtem, zašleháme cukr, oříšky a mouku, do níž jsme vmíchali prášek do pečiva. Vychlazené křehké těsto můžeme rozválet, nebo rovnoměrně vmačkáme prsty do máslem vymazané formy. Pak nalijeme druhé těsto, do něj zamačkáme hrušky a pečeme při 170 °C asi 40 minut. Před dopečením ohřejeme ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě marmeládu (případně med) a horký koláč důkladně natřeme, hlavně nařezané hrušky. Dobrou chuť!

Jednoduchá verze hruškového koláče

Kdyby se vám nechtělo do tak složitého postupu, připravte si jednodušší, chutnou a také krásnou verzi. Vypracujeme pouze první těsto, dáme ho do ledničky a tři nebo čtyři hrušky si nakrájíme na plátky. Ponoříme je do citronové vody, případně lehce necháme přejít varem.

Těsto vmáčkneme do koláčové formy, hustě poklademe plátky hrušek a posypeme několika lžícemi třtinového cukru. Tento koláč nám nabízí dvě varianty. Buď takto pečeme asi 25 minut a necháme vychladnout, pak hrušková šťáva s třtinovým cukrem vytvoří božskou záležitost. Druhou možností je péct koláč asi 20 minut, mezitím z bílků, které nám zbyly z přípravy křehkého těsta, vyšleháme tuhý sníh a do něj zašleháme 5 lžic cukru. Sníh navrstvíme na hrušky a dopékáme, až zezlátne. Jestli budete ovoce loupat, nebo ne, nechám na vás. Myslím, že v tomto případě vypadají hrušky se slupkou dekorativněji a v chuti jim to nic neubírá.

Koláč krok za krokem

1

2

3

4

5

 


Mohlo by vás zajímat

SALÁTY NEMUSEJÍ BÝT "HLADOVÉ": BÍLKOVINOVÉ BOMBY, KTERÉ ZASYTÍ

23.01.2024 | Podle loňského průzkumu společnosti eToro si novoroční předsevzetí plánuje každý druhý Čech, z toho polovina se zaměřila na zdraví a duševní pohodu. Strava je palivo lidského těla, proto byste ji neměli podceňovat a dbát na nutričně bohatý jídelníček.

ŠKODA HROZNŮ JEN NA ZOBÁNÍ: TIPY, JAK VÍNO VYUŽÍT PŘI VAŘENÍ

01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.

MARINOVANÝ LILEK NA PYRÉ ZE ŽLUTÉ ČOČKY PODLE DAVIDA MÜLLERA + POSTUP

29.01.2024 | Že je zdravá strava nudná? Nenechte se plést. Marinovaný lilek na pyré ze žluté čočky osvěžený kokosovým jogurtem podle Davida Müllera předčí všechna očekávání.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.