Oblíbenou pochoutkou v SAE je během ramadánu medovník

Oblíbenou pochoutkou v SAE je během ramadánu medovník

26.05.2018 ČTK

Obyvatelé Spojených arabských emirátů si zamilovali medovník, a to natolik, že jeden obchodní řetězec v průběhu muslimského postního měsíce ramadánu denně prodá 3000 těchto dortů z medových plátů a sladkého krému.

 Věřící ho konzumují během iftáru, tedy slavnostní večeře po západu slunce, kdy jim půst končí. Informoval o tom zpravodajský server Gulf News. Medovník je populární také v Čechách či v Rusku. Názory na jeho původ se však různí. Zatímco podle některých jde o arménský dezert, jiní ho označují za tradiční staroslovanskou pochoutku.

Místní obchodní řetězec Spinneys, který dorty vyrábí přímo v Dubaji, informoval, že jich během ramadánu prodává o téměř 250 procent více než po zbytek roku. Populární je dort také během muslimského svátku íd al-fitr, který následuje po konci ramadánu.

"Med je v této části světa tradiční ingrediencí," uvedl marketingový manažer Spinneys Glen Thomspon s tím, že se o medovník mohou lidé snadno podělit a ozdobit si jej, čímž vznikne originální dezert, bez námahy spojené s pečením. Skutečnosti, že jdou medovníky rychle na odbyt, se přizpůsobili i pekaři Spinneys-celý dort prý umí slepit za pouhé tři minuty.

Oblíbenost medovníku potvrdil i další místní řetězec Al-Májá. Ten prý v průběhu ramadánu prodá o 29 až 30 procent více medovníků než obvykle.

Dort si podle Gulf News ale oblíbili i nemuslimští obyvatelé SAE. Elena, která pochází z Filipín, medovník poprvé ochutnala v Dubaji a zamilovala si ho.

Medovník podle Spinneys rovněž může oslovit ekologicky smýšlející zákazníky. Kromě vynikající chuti se dort také vyznačuje tím, že jeho výroba není spojená s plýtváním; zbývající těsto se totiž používá k vytvoření medovníkových drobků, které dort pokrývají, uvádí dubajský řetězec.


Mohlo by vás zajímat

Coca-Cola bude v Praze vyrábět rostlinná mléka pro Evropu

29.05.2018 | Nápojářská společnost Coca-Cola HBC ČR a Slovensko dnes otevřela v pražských Kyjích dvě zmodernizované linky za více než 300 milionů korun. Bude nově vyrábět nápoje rostlinného původu, tzv. rostlinná mléka, pod značkou AdeZ pro 11 evropských států, v ČR a na Slovensku se začnou prodávat na přelomu roku.

V sobotu se draží tři lahve "žlutého vína" - z ročníku 1774

23.05.2018 | Ve sklepě prospaly osm generací, ale teď se vše může změnit: v sobotu v Lons-le-Saunier na východě Francie vydraží tři patrně nejstarší lahve vína v oběhu: místní specialitu, Vin Jaune du Jura (žluté víno z oblasti Jura), ročník 1774.

Tři vína z 18. století se ve Francii vydražily za šest milionů Kč

27.05.2018 | Na východě Francie se dnes vydražily tři vzácné lahve žlutého vína z oblasti Jura ročníku 1774, a to v přepočtu za více než šest milionů korun. Jedna se prodala za 107.700 eur (2,8 milionu Kč), druhá za 76.250 (dva miliony Kč) a třetí 73.200 (1,9 milionu Kč).

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.