Nebezpečný čaj z Číny se přes hranice nedostal

Nebezpečný čaj z Číny se přes hranice nedostal

25.02.2014 ČTK

Cesta čaje s pesticidy skončila na letišti v Praze.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nepustila do České republiky nebezpečný čaj z Číny, který obsahuje nadlimitní množství pesticidů. Inspektoři zajistili celkem 22 kilogramů čaje při dovozu v prostoru pražského letiště, informoval dnes mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. 
    U zeleného čaje Green tea from Wuyi Rock odhalila laboratorní analýza nadlimitní množství residuí pesticidů dimethoatu. "Zboží jsme zajistili v rámci kontroly dovozu potravin ze zemí mimo Evropskou unii," sdělil Kopřiva. 


    Podle něj inspekce zahájila proces, na základě kterého nebude zásilka vpuštěna do vnitřního trhu Evropské unie. "Potravina tak nemohla ohrozit spotřebitele," uvedl Kopřiva. 
    Závadnou šarži o velikosti 22 kilogramů dovezla pražská společnost Mr. Dao. Zahraničním partnerem dovozce je společnost Royalink Investment Limited z Hong Kongu. 
    Inspekce vložila zprávu o zjištění nebezpečné potraviny do systému rychlého varování (RASFF), aby informovala ostatní země Evropské unie.


Mohlo by vás zajímat

ZA 5 MINUT 12: VETERINÁŘI ODHALILI TISÍCE PROŠLÝCH VÝROBKŮ NA OLOMOUCKU

20.10.2023 | Veterinární inspektoři z Olomouckého kraje odhalili v Lipníku nad Bečvou nelegální sklad potravin. V něm se nacházelo bezmála 17 tun potravin živočišného původu (zejména ryby, mořské plody, hovězí a drůbeží maso) a 4 000 kusů vajec. Část potravin byla prošlá. Provozovateli hrozí ve správním řízení sankce ve výši až 500 000 Kč.

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM! ZKONTROLUJTE LEDNICI, TOTO MASO OBSAHUJE SALMONELLY

13.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje mražené kuřecí díly a droby obsahující salmonely od výrobce RABBIT Trhový Štěpánov a.s. Z problematické šarže bylo vyrobeno několik výrobků v celkovém množství přes 1500 kg. Naprostou většinu se však podařilo stáhnout z prodeje.

TAKIS: HODNĚ OSTRÝ FENOMÉN VÁLCUJE ŽÁKY ZÁKLADNÍCH I STŘEDNÍCH ŠKOL

07.12.2023 | Možná, že ani výrobci z Grupo Bimbo původně netušili, jaké šílenství odstartuje uvedení Takis – kukuřičných chipsů vybavených extra pálivou chutí, které jsou netradičně stočené do wrapu. V posledních letech jsou jejich výrobky synonymem pro raketu, která vystřelila strmě vzhůru a vzala s sebou doslova davy. Co se týče obchodního počinu, lze společnosti maximálně zatleskat, zbytek ale vyvolává značné pochyby.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.