HYGIENICI SE ZAMĚŘILI NA KOUŘENÍ V RESTAURACÍCH: SMUTNÉ VÝSLEDKY KONTROL

HYGIENICI SE ZAMĚŘILI NA KOUŘENÍ V RESTAURACÍCH: SMUTNÉ VÝSLEDKY KONTROL

27.12.2022 Jana Čiháková

Při říjnových kontrolách hygieniků zaměřených na dodržování zákazu kouření a prodej alkoholu nevyhověla třetina navštívených restaurací a klubů. Na společné kontrolní akci nazvané Alkohol, drogy a mládež 2022 se podílela také policie, celníci a Česká obchodní inspekce. Sekce hlavní hygieničky ministerstva zdravotnictví o výsledcích dnes informovala na twitteru.

Do kontrol se během podzimních prázdnin zapojilo 112 pracovníků krajských hygienických stanic. "Provedli 288 kontrol se zaměřením zejména na kontrolu označování zákazu kouření a označení zákazu prodeje tabákových výrobků a alkoholických nápojů a dodržování zákazu kouření," uvedli zástupci ministerstva.

Celkově nevyhovělo 94 kontrol, ve 22 případech nebyla splněna oznamovací povinnost vůči místně příslušné krajské hygienické stanici. "Bylo navrženo celkem 27 sankcí ve výši 120.600 korun," doplnili.

O podzimních prázdninách tyto instituce pořádají společné kontroly od roku 2015. Od tohoto roku platí ve vnitřních prostorách restaurací a dalších stravovacích zařízeních zákaz kouření a povinnost jejich provozovatelů místa viditelně označit příslušným symbolem.


Mohlo by vás zajímat

SVÍTÁ NADĚJE PRO MALÉ BEZLEPKÁŘE: POVINNOST ŠKOL ZAJISTIT STRAVU VISÍ VE VZDUCHU

07.02.2024 | Stát chce uložit školám povinnost zajistit stravu pro celiaky a lidi s dalšími léčebnými dietami. Připravuje aktualizaci takzvaného spotřebního koše, jenž stanovuje výživové požadavky na jídla ve školních jídelnách. Na dnešní tiskové konferenci k metodice, jak je možné dětem dietní stravu zajistit, to řekla ředitelka Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Barbora Macková.

STÍN NAD BUDOUCNOSTÍ OLIVOVÉHO OLEJE: TRANSFORMACE V ODVĚTVÍ

06.05.2024 | Výrobci olivového oleje čelí jednomu z nejsložitějších období v historii. Zpravodajskému serveru CNBC to řekl největší producent olivového oleje na světě, španělská společnost Deoleo. Na vině je změna klimatu, prudký růst cen, vysoké úrokové sazby a vysoká inflace. Odvětví proto podle něj musí projít hlubokou transformací.

ZDRAVÉ MLSÁNÍ PRO DĚTI: NONSENC, KTERÝ PŘITAHUJE RODIČE

05.04.2024 | Kdo dětem dává čokoládu, chipsy a slazené limonády, asi sám tuší, že se nejedná o to nejzdravější, co jim může nabídnout. Bohužel i ti, kdo dětem dopřávají zdánlivě zdravou stravu, mohou splakat nad výdělkem. Prostě i zde platí – není všechno zlato, co se třpytí. Řada potravin má kolem sebe auru zdravé výživy, ale důkladnější pohled na jejich složení nám odhalí o poznání smutnější realitu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.