Dopřejte si bramborové hody

Dopřejte si bramborové hody

07.06.2019 Jana Čiháková

Tento dietní zázrak pochází od Inků, od kterých je pro Evropu získali Španělé. Ovšem původně ne jako potravinu, ale jako exotickou květinu. Teprve v 18. století brambory získaly v Evropě význam jako chutné a přitom výživné potraviny.

Díky nenáročnosti pěstování se brambory rychle staly oblíbenou složkou jídelníčků spousty lidí. Dokázaly zasytit všechny vrstvy obyvatel, včetně těch chudých. To ale neznamená, že by ony samotné byly chudé. Právě naopak. 

Brambory obsahují širokou škálu stopových prvků jako draslík, hořčík, zinek, vápník, fosfor, železo, měď, fluor, sodík, chrom.  Jsou tedy skvělým a levným zdrojem minerálů nezbytně nutných pro naše zdraví. Například pro srdce a cévní systém, hormonální procesy, krvetvorbu, zdravé kosti a klouby, plodnost a potenci.

Bramborové "céčko"

Z vitaminů v bramborách najdeme především vitamin C. Je vynikajícím spalovačem tuků a skvěle se stará o stabilní hladinu cukru v krvi. Obsah vitaminu C začíná klesat ale téměř okamžitě po sklizni, proto brambory čerstvě vykopané ze země obsahují nejvíce vitaminu C. Zajímavým zjištěním je také fakt, že při smažení se tento vitamin rozpustný ve vodě nejlépe zachová, i když smažením se zvyšuje energetická hodnotu pokrmu.

Při vaření se vitamin C naopak ztrácí, protože se řadí do skupiny vitamínů rozpustných ve vodě. Rozmačkané brambory pak obsahují vitaminu C nejméně.

Vitamin C se také ztrácíí, vystavíme-li brambory vzduchu. To tedy znamená, čím drobnější kousky z brambor nakrájíme, tím méně budou vitaminu obsahovat.

Slupka brambor navíc obsahuje vitaminy skupiny B a velice prospěšnou kyselinu listovou, která hraje důležitou roli při krvetvorbě, pro plodnost a zdravý vývoj plodu v těhotenství.

Méně než jogurt

Obsah kalorií, které najdeme ve 100 g brambor, je dokonce nižší než v nízkotučném jogurtu (vařené neobsahují téměř žádný tuk a porce brambor obsahuje jen kolem 130 kalorií). Pravým viníkem, který stojí za tím, že si spousta z nás myslí, že po bramborách přibírá, nejsou tedy samotné brambory, ale tuk, na kterém jsou brambory připravovány nebo který je k nim servírován v podobě másla, smetan a majonéz.Trpíme-li otoky nebo přílišným zadržováním vody v těle, brambory nám mohou pomoci i s tímto problémem. Podíl draslíku a sodíku v bramborách totiž  prospívá správnému metabolismu tekutin a přispívá k odvodňování a správné funkci ledvin.

Pozor bychom si také měli dát, uvidíme-li zelené či naklíčené brambory.  Obsahují totiž zdraví nebezpečné alkaloidy zvané chakonin a solanin. Nadměrné množství těchto alkaloidů muže být pro konzumenta prudce jedovaté. Každý brambor se zelenými skvrnkami bychom měli raději vyhodit.  I malé množství solaninu může u citlivějších osob vyvolat migrény nebo otupělost.

Ti z nás, kteří chtějí zhubnout či zůstat štíhlí, by se dle dietologů měli raději smaženým pochoutkám vyhnout.  I když jsou ale bramborové lupínky řazeny do kategorie „nezdravá strava", pravdou je, že přes svou vysokou kalorickou hodnotu zároveň obsahují velké množství draslíku a vitaminu C.


Mohlo by vás zajímat

LETOŠNÍ PEČENÍ CUKROVÍ BUDE "NÁŘEZ". PO CUKRU, MÁSLE A MOUCE ŠPLHÁ CENA KAKAA

26.10.2023 | Kakao je kvůli obavám z nedostatečné produkce nejdražší za 44 let. Cena termínového kontraktu na tunu kakaa se splatností v prosinci se podle agentury Bloomberg a zpravodajského serveru CNBC v pondělí na komoditní burze v New Yorku vyšplhala na 3786 dolarů (téměř 88.000 Kč), což je nejvýše od roku 1979. Meziročně stoupla o zhruba 60 procent.

JAK TO BUDE LETOS S MEDEM? CENA BUDÍ OTÁZKY

20.10.2023 | I přes velké zimní úhyny se v letošním roce podařilo vyprodukovat více medu než za dva předešlé roky. Dařilo se řepkovému medu, akátová a lipová varianta se naopak až na několik výjimek nevytočila vůbec. Regionálně se objevil i lesní neboli medovicový med, který ve dvou posledních letech úplně chyběl. Ani letos ale nebylo množství dostatečné. Ceny medu podle odborníků stoupat nebudou.

MISTROVSTVÍ V MÍCHÁNÍ KOKTEJLŮ: PO 11LETECH ZVÍTĚZIL ČECH

06.05.2024 | Mistrem světa v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink 2024 se dnes v Karlových Varech stal Martin Vogeltanz. Po 11 letech tak zvítězil Čech, a to potřetí v pětadvacetileté historii soutěže. Vybrala ho odborná porota z 19 barmanů z celého světa, kteří postoupili do finále. Kromě titulu mistra světa získal také finanční odměnu 10 000 dolarů (téměř 233 000 Kč). Vítězný koktejl Nature bude také v nabídce Mattoni barů na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary od 28. června do 6. července.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.