DEJTE SI »HRANY«: 6 RECEPTŮ OD FOOD BLOGGERŮ, KTERÉ VÁS VYZDVIHNOU  NA OLYMP

DEJTE SI »HRANY«: 6 RECEPTŮ OD FOOD BLOGGERŮ, KTERÉ VÁS VYZDVIHNOU NA OLYMP

13.03.2023 Jana Čiháková

Určitě souhlasíte, že skvělé jídlo má být připravené s láskou. Zejména pak, když ho chystáme pro naše blízké. Už dávno však neplatí, že byste kvůli výborným pochoutkám měli strávit hodiny v kuchyni. S hranolky a chutnými nápady na rodinné recepty strávíte v kuchyni minimum času a zároveň se budou na vaše kulinářské umění pět ódy!

KUŘECÍ NUGETKY SE SMILES

McCain x Barbora Říhová – Rebarbora’s kitchen

Nugetky:

  • 2 ks kuřecích prsou nakrájených na nugetky
  • 110 g hladké mouky
  • 125 ml mléka
  • 1 vejce
  • 1 lžička mleté uzené papriky
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • 1 čajová lžička ghí
  • McCain Smiles

Jogurtový dip:

  • hustý bílý jogurt
  • kvalitní sladký kečup

TIP: kečup můžete nahradit bylinkami, například pažitkou

  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • podle chuti – bylinky nebo česnek

 

Postup:

Na pečení Smiles předehřejte troubu na 200 °C.

Nejprve si připravte těstíčko. V mléce rozšlehejte vejce, potom přidejte mouku smíchanou s paprikou, přidejte špetku soli a pepře podle chuti a vytvořte hustější těstíčko.

Smiles naskládejte v jedné vrstvě na plech a vložte do vyhřáté trouby. Pečte podle návodu na obalu.

Kuřecí kousky osolte, případně okořeňte a namáčejte v těstíčku. Ihned smažte na rozpáleném tuku, ideálně na ghí. Po usmažení nugetky uložte na papírovou utěrku, která vsákne přebytečný tuk.

Na přípravu dipu smíchejte jogurt s kečupem, špetkou soli a pepře a podle chuti i s prolisovaným nebo pečeným česnekem.

Nugetky podávejte s dozlatova pečenými Smiles, zeleninovým salátem a dipem.

RYBÍ KARBANÁTKY A SMILES

McCain x Svatava Coolinářka Vašková

Karbanátky:

  • 3/4 bílého rohlíku nebo housky
  • cca 30 ml mléka
  • 1 filet (cca 400 g) bílé ryby bez kostí (např. sumečka afrického)
  • 1/2 jarní cibulky
  • špetka strouhané citronové kůry
  • sůl
  • pepř
  • McCain Smiles

Avokádový dip:

  • 1 zralé avokádo
  • sůl
  • limetková šťáva
  • 3 cherry rajčata
  • čerstvá zelenina

 

Postup:

Předehřejte troubu na teplotu uvedenou na obalu Smiles. Smiles naskládejte na plech a dejte péct.

Bílé pečivo nakrájejte na kostky a zalijte mlékem. Filet ryby bez kůže namelte nebo rozmixujte. Mleté rybí maso přidejte k pečivu s mlékem, vsypte nasekanou jarní cibulku, trošku nastrouhané citronové kůry, sůl a čerstvě mletý pepř (v případě malých dětí můžete vynechat). Vše dobře promíchejte, nejlépe rukama.

Ze směsi vytvořte karbanátky, které z obou stran opečte na mřížce grilu nebo grilovací pánvi.

Z avokáda, limetkové šťávy, soli a cherry rajčátek připravte rozmixováním jednoduchý avokádový dip.

Karbanátky servírujte s McCain Smiles, připravenými v troubě podle návodu na obalu a avokádovým dipem.

BELGICKÝ TATARÁK

McCain x Barbora Říhová – Rebarbora’s kitchen

  • McCain Golden Wedges Original
  • 300 g pravé nebo falešné hovězí svíčkové
  • 1 lžíce kapar
  • 3–4 malé nakládané okurky Cornichon
  • 1 šalotka
  • 1 lžíce jemně nasekané petrželové natě
  • 1–2 lžíce hoblinek parmezánu
  • 1–2 lžíce olivového oleje
  • sůl, čerstvě mletý pepř

 

Omáčka:

  • 3 lžíce majonézy
  • 1–2 lžíce kvalitního kečupu
  • 2–3 lžičky worcesterové omáčky
  • pikantní omáčka – tabasco nebo chilli omáčka (množství podle chuti)
  • sůl, čerstvě mletý pepř

 

  • libovolná zelenina na salát

 

Postup:

Maso namelte, případně „naškrábejte“ nožem. Kapary i okurky nakrájejte nadrobno, stejně tak i šalotku a petrželovou nať, a všechno přidejte k masu. Pokapejte olivovým olejem, dochuťte solí a pepřem, a nakonec vmíchejte hoblinky parmezánu.

Na přípravu omáčky smíchejte všechny ingredience dohromady. 1–2 lžíce hotové omáčky vmíchejte do tataráku, vložte ho do chladničky a nechte uležet. Zbytek omáčky nechte jako dip na namáčení.

 

Mezitím, co se tatarák chladí, připravte v troubě přílohu. Brambory Golden Wedges Original rozložte v jedné vrstvě na plech a v troubě vyhřáté na 200 °C pečte do zlatova 18–20 minut podle návodu na obalu.

Z nachystané zeleniny připravte salátek.

Belgický tatarák podávejte s čerstvě upečenými brambory Golden Wedges Original, pikantní omáčkou a zeleninovým salátem.

DANČÍ NA VÍNĚ S BRAMBORY GOLDEN WEDGES

McCain x Svatava Coolinářka Vašková

  • cca 700 g dančího masa
  • 1 velká mrkev
  • 1 velká petržel
  • 100 g slaniny nebo uzeného bůčku
  • 1 cibule
  • 3 celé stroužky česneku
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 bobkové listy
  • ½ lžičky nového koření
  • ½ lžičky jalovce
  • snítka čerstvého rozmarýnu
  • snítka čerstvého tymiánu
  • cca 250 ml suchého červeného vína
  • cca 250 ml hovězího vývaru
  • sůl
  • pepř
  • McCain Golden Wedges Original
  • nakládané brusinky

 

Postup:

Do velkého hrnce dejte restovat na kostičky nakrájenou slaninu. Když začne pouštět tuk, přidejte kostky osoleného masa, a to restujte ze všech stran, aby se zatáhlo. Potom slaninu i maso z hrnce vyndejte a na vypečeném tuku opečte cibuli, kostky mrkve a petržele. Společně všechno restujte dozlatova.

Do hrnce k zelenině vraťte maso a slaninu, přidejte všechno koření, bylinky a celé stroužky česneku, rajčatový protlak, čerstvě namletý pepř dle chuti a všechno zalijte červeným vínem. Přilijte trochu vařící vody nebo hovězího vývaru tak, aby byl obsah hrnce pod hladinou. Všechno vařte asi hodinu v tlakovém hrnci.

20 minut před tím, než bude maso uvařené, upečte v troubě McCain brambory Golden Wedges Original podle návodu na obalu.

Když je maso měkké, vyberte z omáčky stonky bylinek a kuličky koření, případně dosolte podle chuti.

Podávejte s upečenými brambory Golden Wedges Original a nakládanými brusinkami.

ZAPEČENÝ PLNĚNÝ HERMELÍN

McCain x Barbora Říhová – Rebarbora’s kitchen

  • 3 hermelíny
  • 1 hruška
  • 80 g parmské šunky
  • 3 lžíce jemně nasekaných vlašských ořechů
  • med
  • McCain hranolky 1.2.3 Fries Crinkle

Postup:

Troubu rozehřejte na 200 °C.

Hermelín podélně rozkrojte a zlehka potřete obě jeho poloviny medem (medu nedávejte moc, vytékal by a připaloval by se). Na jednu polovinu hermelínu položte tenké plátky hrušky, posypte ořechy, nakonec vše přikryjte ještě dvěma plátky sušené šunky a přiklopte druhou polovinou hermelínu. Opakujte u ostatních sýrů.

Hermelíny zvenku slabě potřete olejem a zabalte jednotlivě do alobalu.

Hranolky vysypte na plech a rozložte je v jedné vrstvě, ať se nepřekrývají.

Spodní rošt v troubě nechte volný pro pekáček s hermelíny, na vyšší příčku dejte plech s hranolky a pečte podle návodu na obalu. Na posledních deset minut vložte do trouby i hermelíny.

Hermelíny můžete též snadno připravit na stolním grilu (případně v sendvičovači), zatímco se budou hranolky péct v troubě.

Hermelíny na talíři ještě pokapejte tekutým medem a podávejte s hranolky ihned po upečení.

KUŘECÍ PRSA S RICOTTOU

McCain x Svatava Coolinářka Vašková

  • 4 ks kuřecích prsou bez kůže
  • cca 400 ml rajčatové passaty
  • ½ lžičky sušeného oregana
  • 1 lžička ghí
  • 250 g ricotty
  • cca 80 g čerstvého baby špenátu
  • 1 stroužek česneku
  • 1 žloutek
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl
  • pepř
  • McCain 1.2.3 Fries Crinkle

 

Postup:

Do malých zapékacích misek (na jednu porci) vlijte rajčatovou passatu (do každé cca 100 ml), osolte, opepřete a posypte oreganem. Pečením se později vytvoří chutná omáčka.

V cedníku proudem vroucí vody spařte špenát společně s nasekaným stroužkem česneku. Zavadlý špenát nechte zcela vychladnout, vymačkejte z něj vodu a nasekejte na kousky.

Ricottu dejte do misky, přidejte nasekaný špenát s česnekem, žloutek, muškátový oříšek a všechno smíchejte a osolte.

Kuřecí prsa z obou stran osolte a opepřete. Na ghí maso zprudka opečte z obou stran, aby se zatáhlo, ale uvnitř zůstalo syrové. Takto připravené ho položte do zapékacích misek na rajčatovou vrstvu.

Nyní na maso naložte ricottovou směs – na každé prso přibližně jednu lžíci. Zapékací misku s takto připraveným masem a rajčatovou směsí dejte péct do předehřáté trouby na 200 °C asi na 20-30 minut. Společně s masem dejte do trouby péct i hranolky 1.2.3 Fries Crinkle.

Upečené maso a hranolky servírujte společně.


Mohlo by vás zajímat

MIRKA VAN GILS SLAVÍKOVÁ: UŽ JSTE ZKOUŠELI ČERNÝ ŽITNÝ CHLÉB?

26.01.2024 | „Ten musíte zkusit! Já ho upekla z mouky od Pernerky a naslano je skvělý. Takže pro svačinky úplně ideální,“ uvádí k receptu Mirka van Gils Slavíková.

TRADIČNÍ ROMSKÁ GOJA PODLE PAVLA BERKYHO: P.S. ZATRACENĚ DOBRÁ

19.10.2023 | Půlmetrová bramborová jelítka vás dostanou výtečnou chutí. Troufnete si na romský recept tradičně využívaný během vánočních svátků?

POLÉVKA JE GRUNT! TU NETRADIČNÍ UVAŘÍTE ZE SÝRA I ARAŠÍDOVÉHO MÁSLA

30.10.2023 | Není nad poctivý český vývar! Ale už jste jej měli minimálně nastokrát. Co takhle zkusit něco netradičního? Skvělou polévku uvaříte ze sýra i arašídového másla.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.