Chlupáček a meruzalka - lahodné bobule nabité zdravím

Chlupáček a meruzalka - lahodné bobule nabité zdravím

14.07.2015 Mgr. Jana Uhlířová

Angrešt a rybíz jsou plodiny, bez kterých se neobejde téměř žádná česká zahrada. Oblíbené jsou nejen pro svou specifickou chuť, ale i široké využití – vychutnat si je můžeme v podobě marmelády, v koláči, kompotu, sirupu nebo jako součást čaje. Vyzkoušet můžeme ale i netradiční varianty jejich zpracování.

Rybíz se začal pěstovat v 15. století v Anglii a Francii. Odtud se rozšířil do zbytku Evropy, kde je dnes oblíben ve Skandinávii. Ribes bylo původně perské a arabské jméno pro druh reveně, z níž Arabové vyráběli sirup. Ve středověku se ve Španělsku přenesl tento název na rybíz, protože se z něho připravovala náhražka rebarborového sirupu.

Černý rybíz (černá meruzalka, smradlenka, svatojánské víno nebo smradlavý rybíz) je ceněn pro vysoký obsah vitaminu C, léčivé jsou však i aromatické listy, které se přidávají do čajových směsí a pomáhají při problémech močových cest. Černý rybíz působí močopudně, protihnilobně, pomůže při průjmových onemocněních i artritidě a navíc dá do pořádku žaludek znavený letním hodováním. Jeho plody konzumujte, pokud vás trápí kašel nebo nachlazení.

Rybízová šťáva zase posiluje cévy tím, že díky obsahu rutinu zvyšuje jejich pružnost a jejím popíjením zabráníte vzniku ledvinových kamenů. Antioxidanty a flavonoidy v bobulích ochraňují mozkové cévy i buňky a snižují riziko nástupu demence. Kromě toho plody obsahují i vápník, železo, hořčík, mangan a draslík. Čerstvé listy černého rybízu se mohou přidávat do nakládané zeleniny, jejíž trvanlivost se tím prodlouží. Konzumaci rybízu by se měli vyhnout lidé trpící na překyselení žaludku, ledvinové kameny a záněty trávicí soustavy.

Listy červeného rybízu (svatojánské jahody, červená meruzalka, rybesky, víno svatého Jana, rybízle) se používají při léčení střevních chorob, čaj z nich připravený působí močopudně a podporuje činnost trávicího traktu. Mladé pupeny květů lze nakládat jako kapary v solném nálevu.

Bílý rybíz se pyšní bezbarvými plody osobité chuti. Na jeho keřících sice najdeme a sklidíme méně plodů než na rybízu černém a červeném, ale díky nakyslé chuti skýtá větší kulinářské možnosti při přípravě šťáv nebo rosolů.

angrest

Angrešt (chlupáček, zelené jahody, engreš, chlupaté jahody nebo mochňátka) se pěstoval v evropských klášterních zahradách od 12. století, běžně se rozšířil až od století šestnáctého. Nejvíce popularity získal v Anglii, kde zájem o tuto plodinu trvá dodnes. Dlužno dodat, že také čeští pěstitelé vyšlechtili řadu kvalitních odrůd, z nichž některé mají světovou úroveň (Česká koruna, Zlatý fík, Králíčkův červený).  

Zatímco srstka angrešt (srstka obecná či meruzalka srstka) je u nás běžný lesní i zahradní keř, Američané k přímé konzumaci angrešt neuznávají a vezmou ho na milost v kuchyňských úpravách typu želé. K jejich vlastní škodě, neboť svěží sladkokyselé plody obsahují mnoho cenných kyselin, hlavně citronovou, jablečnou, vinnou a šťavelovou, vysoký obsah vitaminů C, E a B, dále pak draslík, fosfor, karoten, vápník, hořčík, železo, zinek, mangan, fluór, biotin a měď.

Jeho konzumací předcházíme onemocněním kardiovaskulární soustavy, udržujeme zdravé stěny buněk a pevné vazivové tkáně. Angrešt je navíc nízkokalorický a prospěšný pro náš zažívací trakt. Konzumovat kromě plodů můžeme i listy – stačí je usušit v teplém stínu a spařit na čaj, který má protizánětlivé účinky a pomáhá i ženám v období PMS. Navíc zkrášluje pleť a zlepšuje kvalitu vlasů. 

Jak nakupovat?

Pokud si bobule sami nevypěstujeme, seženeme je na farmářských trzích nebo v supermarketech. Při nákupu je nutné plody pečlivě prohlédnout a vyhnout se pomačkaným nebo plesnivějícím kouskům. Napůl zralý angrešt lze kandovat nebo použít jako rosol, naopak přezrálý můžeme využít k přípravě marmelády. Plody skladujeme v lednici nebo v tmavé a chladné místnosti, případně zamrazíme či usušíme pro pozdější použití. Toto drobné ovoce je maximálně choulostivé na otlak, proto s ním zacházíme šetrně, co nejrychleji zpracováváme a uchováváme maximálně do druhého dne uskladněné v co nejnižší vrstvě.

 


Mohlo by vás zajímat

Oblíbenou pochoutkou v SAE je během ramadánu medovník

26.05.2018 | Obyvatelé Spojených arabských emirátů si zamilovali medovník, a to natolik, že jeden obchodní řetězec v průběhu muslimského postního měsíce ramadánu denně prodá 3000 těchto dortů z medových plátů a sladkého krému.

Kulinářský zázrak: Restaurace v Tokiu má 2 Michelinské hvězdy, ale jen 6 míst pro hosty

04.02.2020 | Odborníci na gastronomii i hosté to přirovnávají k zázraku. Podle mnohých dostanete nejlepší sushi na světě právě zde. Restaurace Sushi Sawada v japonském Tokiu je přitom téměř neviditelná.

Coca-Cola bude v Praze vyrábět rostlinná mléka pro Evropu

29.05.2018 | Nápojářská společnost Coca-Cola HBC ČR a Slovensko dnes otevřela v pražských Kyjích dvě zmodernizované linky za více než 300 milionů korun. Bude nově vyrábět nápoje rostlinného původu, tzv. rostlinná mléka, pod značkou AdeZ pro 11 evropských států, v ČR a na Slovensku se začnou prodávat na přelomu roku.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.