Známe vítěze titulu Vinařství roku

Známe vítěze titulu Vinařství roku

28.03.2014 ČTK

Vítězem pátého ročníku soutěže Vinařství roku se stal Sonberk a.s. z Popic na Břeclavsku.

Výsledky byly včera vyhlášeny v pražském Veletržním paláci. Na výběru vítěze se letos poprvé svými hlasy podílela také veřejnost. Soutěže se účastnilo 27 vinařů. 
    Do finále postoupilo a v něm se utkalo devět vinařských firem. Novinkou bylo letos rozdělení do tří kategorií podle velikosti produkce. "Rovnou šanci uspět tak měli letos nově opravdu všichni," uvedl předseda sedmičlenné odborné poroty František Mádl. "U vítězů jednotlivých kategorií rozhodovala zejména koncepční a ucelená práce vinařství s důrazem na vinice, jejich původ a autentičnost výchozí suroviny," dodal. 
    Vítěz mimo jiné získal bronzovou plaketu a skleněnou trofej. Zároveň bude uveden do Síně slávy vinařství zřízené v Národním vinařském centru ve Valticích. "Současně bude mít oceněný možnost užívat titul pro své marketingové účely, a to bez časového omezení vždy s uvedením roku 2013, za který jej získal," řekl výkonný ředitel Svazu vinařů Martin Půček. 
    Vinařství roku se odlišuje od ostatních vinařských soutěží v zemi, při nichž mezi sebou většinou jednorázově zápolí vzorky vín. Při soutěži je totiž posuzována celoroční práce podniku, který je navíc hodnocen podle řady kritérií. Podle dřívějšího vyjádření šéfa vinařského svazu Tibora Nyitraye se vítězem zjednodušeně řečeno stává to vinařství, které produkuje nejlepší víno a zároveň je nejlépe řízeno. 
    Absolutního vítěze soutěže letos pomáhala poprvé vybrat veřejnost svým hlasováním v soutěži "Mediatel Vindemia publica 2013". Titul Vinařství roku získal ten z vítězů jednotlivých tří kategorií, který zároveň dostal nejvíce hlasů od veřejnosti. Soutěž vyhlašuje Svaz vinařů České republiky ve spolupráci s Národním vinařským centrem, podporuje ji také Vinařský fond.


Mohlo by vás zajímat

ŽÁDNÉ NÍZKÉ ODMĚNY! VÁCLAVÁK "ZAPLAVILI" PROTESTUJÍCÍ KURÝŘI, BYLO JICH 15

22.04.2024 | Nespokojení kurýři ze společností Wolt a foodora dnes dopoledne protestovali na Václavském náměstí v Praze proti snížení odměňování po zavedení systému takzvaných dynamických odměn. Protestu se podle zpravodajky ČTK zúčastnilo přibližně 15 nespokojených kurýrů, podepisovali na něm petici. Organizátoři se kvůli nízké účasti rozhodli zrušit nahlášený pochod do sídel Woltu a foodory, kde měli představitelům obou platforem předat své požadavky.

RYZLINK JE ZÁRUKOU SKVĚLÉHO VÍNA: POTVRZENO NA VALTICKÝCH VINNÝCH TRZÍCH

19.04.2024 | Šampionem mezi bílými víny je v 57. ročníku soutěže Valtické vinné trhy Ryzlink vlašský Terroir Pálava 2022, výběr z hroznů z Vinařství Vajbar ze Zaječí na Břeclavsku, mezi červenými víny odborná porota nejvýše hodnotila Cabernet Sauvignon 2021, výběr z hroznů, z Vinařství Garčic z Pavlova na Břeclavsku. Hodnocení více že 700 vzorků z 11 zemí a čtyř světadílů trvalo čtyři dny, o výsledcích dnes informovali pořadatelé v tiskové zprávě.

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.