Za vůní perníků

Za vůní perníků

19.03.2009 Zdenka Ulmannová

Perníček. Slovo s příchutí koření, voňavé a sladké. Mnohým připomene dobu, kdy jako malí s babičkou nebo maminkou pekli vánoční perníčky, někomu se vybaví velikonoční perníčky, které přinesl domů jako malý koledníček, někdo si zase představí perníkové srdce z pouti. Perníček je voňavý dárek, kterým vždy uděláme radost. Můžeme jím vyjádřit své city, dotvořit atmosféru při různých příležitostech, nebo jen tak potěšit.

svet potravin pernikTROCHU HISTORIE

První písemný záznam o perníku v českých zemích je z roku 1335 o perníkářích z Turnova. Do Prahy se ale dostali perníkáři už dříve, údajně před rokem 1324, snad z Norimberka, snad z Itálie. Říkali si caletníci a od roku 1348 se podle nich jmenuje Celetná (Caletná) ulice. Perníkáře málem vyhubili husité, neboť se ctnostným táboritům nelíbilo, že lid hrával o perníky v kostky. První typy perníků byly jednoduché placky a perníky vtlačované do forem. Do 16. století se používaly formy z pálené hlíny, později je vystřídaly formy dřevěné, často velice bohatě vyřezávané. Nejoblíbenější bylo hruškové dřevo, ale mnoho dochovaných forem je vyřezáno z dřeva třešňového, švestkového, lipového nebo bukového. Vykrajované perníky různých tvarů se objevily v podstatě nedávno. Klasické perníkářské řemeslo zanikalo tak rychle, jak se rozrůstal počet cukrovarů a výroba perníků se přesunula do domácností a do tovární velkovýroby, která dala pověstnou perníkovou proslulost městu Pardubice.

MUZEUM PERNÍKU U PARDUBIC

A právě tam, respektive pod Kunětickou horu ležící 5 km severně od Pardubic, bychom vás rádi pozvali na voňavý výlet plný medových zážitků a poznání… V původně Loveckém zámečku z roku 1882 najdou malí i velcí návštěvníci oblíbený cíl výletů mnoha rodin i školních výletů ze všech koutů naší republiky – Perníkovou chaloupku – Muzeum perníku a pohádek s vyhlášenou Perníkářskou dílnou, ve které se návštěvníci díky hodné paní Ježibabě seznámí nejen s historií perníčků, ale nahlédnou také pod pokličku tajemství jejich výroby a vytlačování ve vyřezávaných formách.

svet potravin pernikO PERNÍKOVÉ CHALOUPCE

Než se však návštěvníci do Perníkářské dílny podívají, čeká je napřed prohlídka marcipánem a medem vonící expozice nazvané Perníkov a vtipně pojatý výklad pohádky O perníkové chaloupce (napadlo vás, že paní Ježibaba chtěla Jeníčka s Mařenkou po právu potrestat jen za jejich nevychovanost a za to, jak lhali a bez dovolení kradli perník z její chaloupky?). Následuje putování tajemným Pohádkovým lesem pro perníček k hodné paní Ježibabě. Tedy hodné…

Znáte to a správně tušíte: kdo slušně zaklepe, pozdraví a poprosí, ten mít nahnáno nemusí. V následujícím Medovém ráji se mohou návštěvníci pokochat více než tisícovkou různých perníků z Čech, Moravy i Slezska: uvidíte perníčky z historických forem, vítězné práce perníkářských soutěží, velký Trojanovický betlém i nepřehlédnutelnou dominantu Medového ráje – vzácný strom Perníkovník. Proč se mu tak říká a jaké plody dává, na to už musíte přijít sami. Z ráje bývá krůček do nebe a v Perníkové chaloupce na vás čeká nebe Ježíškovo – s nebesy, anděly i Ježíškovou vánoční pracovnou. Pomyslnou otočkou se vrátíme k podstatě pohádky O perníkové chaloupce, svet potravin pernikve které Jeníček s Mařenkou při loupání perníčků paní Ježibabě zalhali a vše svedli na větříček. Kdo lže a krade, do pekla se hrabe, říká se a každý návštěvník se do takového pekla také bude moci na chvíli podívat. V tom, které najdete hluboko pod Perníkovou chaloupkou, na vás čeká vypečený čertovský párek manželů Furdových, Pekelná kniha a také Pekelný trestní řád, ze kterého se dočtete, co vás jednou čeká a nemine… A jak lépe zakončit putování než v útulné útulně U všech čertů s pohádkou a něčím dobrým k zakousnutí; vedle medového perníčku od paní Ježibaby si ke kávě nebo čaji můžete objednat také vyhlášené domácí povidlové koláčky a příznivce ostřejších chutí jistě potěší Luciferova pomsta, Kaprálova šavle nebo Překvapení z rybníka u mlejna. K zapůjčení jsou také pruty a zakoupenou uzeninu si sami můžete připravit na Ohništi pro 12 měsíčků, které hoří před Perníkovou chaloupkou. Bude-li těch zážitků na vás stále ještě málo, vystoupejte na ochozy hradu Kunětická hora. Výhled do širokého okolí spolu s majestátnou přítomností gotického hradu nadchnou určitě každého z vás a od Muzea perníku to máte pohodlnou chůzí coby kamenem dohodil. Až budete nad otevřenou mapou přemýšlet, kam na rodinný výlet, vzpomeňte si na tuto naši voňavou pozvánku a vydejte se do srdce Perníkového hejtmanství – určitě nebudete litovat…


Mohlo by vás zajímat

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.