Vyplatí se investovat do cukroví, které se prodává v obchodech?

Vyplatí se investovat do cukroví, které se prodává v obchodech?

11.12.2019 | Otázka, kterou si klade velká část lidí během Vánoc. A protože se regály už pomalu, ale jistě začínají plnit, na nic jsme nečekali a vzali si nabídku „na paškál“. Ve spolupráci se senzorickou laboratoří Vysoké školy chemicko-technologické jsme otestovali 9 zástupců, které jsme zcela nahodile zakoupili v běžné tržní síti. Na čem jsme si pochutnali a co by nám tak maximálně vylámalo zuby?

<

Doby, kdy si prakticky každý pekl vánoční cukroví doma a hospodyně mezi sebou soutěžily o nejhezčí, nejlepší nebo neoriginálnější cukroví, se pomalu stávají minulostí. Ne že by se dnes doma vůbec nepeklo, ale podíl domácí výroby se razantně snižuje, přestože je právě samovýroba vánočního cukroví, stejně jako samovýroba jakéhokoli pokrmu, nejvyšší zárukou takového složení potraviny, jaké si spotřebitel sám představuje.

Ale ani v mnoha kupovaných druzích dávno nejsou jen nekvalitní ingredience a celá škála „éček“. Patrně nejvýznamnějším hodnotícím kritériem při výběru je sledovat složení a pátrat zejména po druhu použitého tuku. Nejvíce výrobců používá stále ještě rostlinné tuky a oleje. Ze vzorků, které jsme podrobili analýze, šlo o Špaldové vánoční cukroví a Vánoční cukroví, Čajové pečivo se sladidlem, Vanilkové rohlíčky – Sváteční pečivo. Používá se i kombinace másla, rostlinných tuků a oleje, z testovaných druhů má rostlinné i živočišné tuky ve složení Sladké vánoční cukroví - vánoční kolekce s máslem a Sváteční čajová kolekce.

Čisté máslo je s ohledem na vstupní náklady spíše raritou. Z testovaných produktů jej použili jen dva zástupci – Máslové vánoční rohlíčky a Vánoční cukroví máslové. Použití másla se projevilo o v chuti, u deskriptoru intenzita máslové chuti, porotci uváděli vysoké známky pouze u dvou posledně jmenovaných, naopak u výrobků, kde máslo použito nebylo, uváděli jeho absenci.

Premianta s čistou jedničkou ve všech parametrech se najít nepodařilo, nejlepší udělená známka 1,55 a obhájilo ji cukroví z Globusu (Vánoční cukroví máslové). Vynikalo i Sladké vánoční cukroví - vánoční kolekce s máslem od Penamu, které skončilo na druhém místě. Porotcům naopak nechutnal jen jeden jediný vzorek, který ze senzorické laboratoře odcházel se známkou 3,36l, a to Čajové pečivo se sladidlem. Ovšem nutno podotknout, že hodnotitelé nevěděli, že obsahuje sladidlo a kdyby jim byl tento fakt osvětlen, patrně by výrobek dopadl lépe.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Může koronavirus přenášet zmzlina?

16.01.2021 | Na severu Číny odhalili koronavirus SARS-CoV-2 ve vzorcích zmrzliny. Úřady proto zabavily tisíce potenciálně kontaminovaných výrobků a lidé, kteří mohli přijít do styku s těmito produkty, jsou nyní v karanténě, napsal server Independent. Odborníci se ale domnívají, že kontaminace byla jen mimořádnou událostí a není důvod k panice.

Červí larvy - již brzy v tradičních recepturách?

14.01.2021 | Mouční červi se možná brzy objeví na talířích lidí po celé Evropě. Dnes je totiž ke konzumaci doporučil Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA), který jim již dříve přiřkl status nového jídla, informuje agentura Reuters.

EIB: Evropané kvůli klimatu jedí méně masa, chtějí omezit létání

12.01.2021 | Většina Evropanů v rámci boje proti klimatickým změnám hodlá omezit létání a již nyní konzumuje méně masa. Vyplývá to podle agentury Reuters z průzkumu, jehož výsledky zveřejnila Evropská investiční banka (EIB).

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont