Vyplatí se investovat do cukroví, které se prodává v obchodech?

Vyplatí se investovat do cukroví, které se prodává v obchodech?

11.12.2019 | Otázka, kterou si klade velká část lidí během Vánoc. A protože se regály už pomalu, ale jistě začínají plnit, na nic jsme nečekali a vzali si nabídku „na paškál“. Ve spolupráci se senzorickou laboratoří Vysoké školy chemicko-technologické jsme otestovali 9 zástupců, které jsme zcela nahodile zakoupili v běžné tržní síti. Na čem jsme si pochutnali a co by nám tak maximálně vylámalo zuby?

Doby, kdy si prakticky každý pekl vánoční cukroví doma a hospodyně mezi sebou soutěžily o nejhezčí, nejlepší nebo neoriginálnější cukroví, se pomalu stávají minulostí. Ne že by se dnes doma vůbec nepeklo, ale podíl domácí výroby se razantně snižuje, přestože je právě samovýroba vánočního cukroví, stejně jako samovýroba jakéhokoli pokrmu, nejvyšší zárukou takového složení potraviny, jaké si spotřebitel sám představuje.

Ale ani v mnoha kupovaných druzích dávno nejsou jen nekvalitní ingredience a celá škála „éček“. Patrně nejvýznamnějším hodnotícím kritériem při výběru je sledovat složení a pátrat zejména po druhu použitého tuku. Nejvíce výrobců používá stále ještě rostlinné tuky a oleje. Ze vzorků, které jsme podrobili analýze, šlo o Špaldové vánoční cukroví a Vánoční cukroví, Čajové pečivo se sladidlem, Vanilkové rohlíčky – Sváteční pečivo. Používá se i kombinace másla, rostlinných tuků a oleje, z testovaných druhů má rostlinné i živočišné tuky ve složení Sladké vánoční cukroví - vánoční kolekce s máslem a Sváteční čajová kolekce.

Čisté máslo je s ohledem na vstupní náklady spíše raritou. Z testovaných produktů jej použili jen dva zástupci – Máslové vánoční rohlíčky a Vánoční cukroví máslové. Použití másla se projevilo o v chuti, u deskriptoru intenzita máslové chuti, porotci uváděli vysoké známky pouze u dvou posledně jmenovaných, naopak u výrobků, kde máslo použito nebylo, uváděli jeho absenci.

Premianta s čistou jedničkou ve všech parametrech se najít nepodařilo, nejlepší udělená známka 1,55 a obhájilo ji cukroví z Globusu (Vánoční cukroví máslové). Vynikalo i Sladké vánoční cukroví - vánoční kolekce s máslem od Penamu, které skončilo na druhém místě. Porotcům naopak nechutnal jen jeden jediný vzorek, který ze senzorické laboratoře odcházel se známkou 3,36l, a to Čajové pečivo se sladidlem. Ovšem nutno podotknout, že hodnotitelé nevěděli, že obsahuje sladidlo a kdyby jim byl tento fakt osvětlen, patrně by výrobek dopadl lépe.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Pes v potravinářství? Ale jo, při těchto činnostech boduje!

02.08.2021 | Pes je přítel člověka, to pravděpodobně nikoho ani nepřekvapí, na rozdíl třeba od informace, že pes je i přítel potravinářského průmyslu. Do provozu samozřejmě nepatří, zato na poli, v lese nebo v areálu palírny, se stává důležitým článkem, který se podílí na tom, aby se na náš stůl dostala ta nejvyšší kvalita.

Kupujte tuzemská rajčata, pokud si na nich chcete opravdu pochutnat!

08.10.2020 | Spor o to, zda je rajče zelenina či ovoce, je stále nevyřešený. Botanicky splňují parametry ovoce, ale chuťově a kulinářsky se rajčata řadí mezi zeleninu. Ať už je to ve finále jakkoli, v kuchyni mají všestranné využití a nabízejí spoustu zdravotních výhod. Náš test navíc prokázal i skvělou senzorickou kvalitu české produkce.

Porovnávali jsme polévky z pytlíku: Dej si super jídlo? Tak to "prrrr"

14.04.2021 | Zakoupili jsme čtyři pytlíkové polévky dostupné v běžné tržní síti. Dvě kuřecí s nudlemi a dvě čočkové a porovnali jejich nutriční složení.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont