Veterináři kvůli kovu ve šprotech stahují 24 000 konzerv

Veterináři kvůli kovu ve šprotech stahují 24 000 konzerv

15.07.2019 Jana Čiháková

Veterináři stahují šarži více než 24.000 konzerv uzených šprotů v oleji značky Giana od lotyšské firmy, v ČR je prodávaly i velké řetězce. Důvodem je nález úlomku kovu v jedné z konzerv, který našel český spotřebitel, sdělil dnes ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.

"Šproty byly od příjemce zásilky ve Zlínském kraji distribuovány do obchodních řetězců Globus, Albert, Tesco, COOP, Hruška, internetového obchodu Košík a řadě dalších menších obchodníků. Zákazníci, kteří uvedený výrobek zakoupili, jej mohou vrátit v místě prodeje," uvedl mluvčí.

Šarže je označená L3182 s datem výroby 1. března 2019 a datem minimální trvanlivosti do 1. března 2022. Výrobcem je SIA "NS ESTATE" z Lotyšska.

Jde o druhé hromadné stahování výrobků z příkazu SVS v červenci. Na začátku července nařídili veterináři stáhnout mražené obalované kuřecí řízky z Německa od výrobce Mantos International Food, zjistili se v nich úlomky tvrdých plastů. Kolik jich bylo v oběhu a kolik se jich prodalo, veterináři nevěděli, letos a loni byly k dostání v řetězci Iceland.

Podle obchodního ředitele řetězce Daniela Nedomy byl výrobek stažen z českých prodejen již dříve, v žádné šarži pro český trh se podle něj plast nenašel, ale mateřská společnost Iceland Foods vyhodnotila riziko jako vysoké, a proto rozhodla o zastavení prodeje a likvidaci výrobků.


Mohlo by vás zajímat

TAKOVÉ ŠKVARKY NECHCETE: VETERINÁŘI NAŠLI PROŠLÉ KŮŽE NA OLOMOUCKU

10.10.2023 | Více než 1300 kilogramů zamražených vepřových kůží s prošlým datem použitelnosti objevili veterinární inspektoři při kontrole ve skladu potravin u Litovle na Olomoucku. Zdravotně závadné kůže proto znehodnotili barvou a nařídili jejich likvidaci na náklady provozovatele, kterému za tento prohřešek hrozí ve správním řízení pokuta až 50 milionů korun.

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

ZA 5 MINUT 12: VETERINÁŘI ODHALILI TISÍCE PROŠLÝCH VÝROBKŮ NA OLOMOUCKU

20.10.2023 | Veterinární inspektoři z Olomouckého kraje odhalili v Lipníku nad Bečvou nelegální sklad potravin. V něm se nacházelo bezmála 17 tun potravin živočišného původu (zejména ryby, mořské plody, hovězí a drůbeží maso) a 4 000 kusů vajec. Část potravin byla prošlá. Provozovateli hrozí ve správním řízení sankce ve výši až 500 000 Kč.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.