23.05.2022 Jana Čiháková
Cítíte tu svěžest jarního vzduchu? Čerstvost, lehkost, spoustu bylinek a plných chutí? A co takhle to všechno vzít a přenést na talíř? S našimi recepty vám jaro nejen zavoní, ale i zachutná!
Budete potřebovat:
2 zralá avokáda
2 hrsti sedmikrásek
350 g žervé
Sůl
Pepř
Postup:
Avokáda vypeckujte, rozmačkejte pomocí vidličky do hladka. Sedmikrásky nasekejte na co nejmenší kousky. Přidejte k avokádu. Do směsi poté přimíchejte žervé, pomazánku dochuťte solí a pepřem.
Pokud chcete zvednout sytící účinek, můžete do ní přidat 1 až 2 vejce povařená na hniličku, též rozmačkaná vidličkou.
Doporučujeme podávat s žitným pečivem, které má vyšší obsah zdraví prospěšné vlákniny.
Budete potřebovat:
1 středně velké a vykostěné kuře
30 g másla
1 až 2 housky (ideálně 2 dny staré)
1 šalotku
50 g slaniny
2 vejce
Pesto z medvědího česneku
100 ml smetany
Dvě hrsti kopřiv
Hrst špenátu
Olej
Sůl
Pepř
Postup:
Orestujte slaninu, přidejte šalotku, housku si nakrájejte na kostičky a smíchejte s orestovanou směsí. Vejce rozdělte na žloutek a bílek. Do žloutků přidejte smetanu, promíchejte a přidejte do mísy s houstičkami, bílky vyšlehejte do sněhu. Kopřivy a špenát spařte, nasekejte nadrobno a přidejte k základu na nádivku, nakonec vmíchejte sníh.
Rozložte si kuře na pracovní plochu (kůží dolů), maso osolte a opepřete a potřete pestem. Poklaďte na něj nádivku a zarolujte. Roládu svažte provázkem. Vložte ji do pekáčku a nahoru na ni položte pár plátků másla.
Pečte ji zhruba hodinu, přičemž ji podlévejte výpekem.
Jako přílohu můžete zvolit například šťouchané brambory, bramborové pyré nebo restovanou zeleninu.
Budete potřebovat:
2 šalotky
500 g špenátových listů
200 g mladých kopřiv
hrst piniových oříšků
250 ml smetany
150 g mascarpone
750 ml vývaru
Olej
Sůl
Pepř
Postup:
Na oleji si orestujte šalotku, přidejte proprané listy špenátu a kopřiv a vše zalijte vývarem. Přidejte sůl a pepř a nechte provařit. Následně listy tyčovým mixérem rozmixujte, přidejte smetanu a opět ji nechte provařit. Hotovou polévku podávejte s kopečkem mascarpone, které posypejte oříšky.
K polévce podávejte bagety s bylinkovým máslem.
17.04.2024 | V sušených fazolích, které prodával řetězec Tesco pod svou privátní značkou, zjistila laboratorní analýza Státní zemědělské a potravinářské inspekce výskyt herbicidu ve čtyřikrát vyšším množství, než povoluje zákon. Šlo o fazole vypěstované v Argentině a nevyhovující šarže měla 1344 balení, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.
04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.
19.04.2024 | Šampionem mezi bílými víny je v 57. ročníku soutěže Valtické vinné trhy Ryzlink vlašský Terroir Pálava 2022, výběr z hroznů z Vinařství Vajbar ze Zaječí na Břeclavsku, mezi červenými víny odborná porota nejvýše hodnotila Cabernet Sauvignon 2021, výběr z hroznů, z Vinařství Garčic z Pavlova na Břeclavsku. Hodnocení více že 700 vzorků z 11 zemí a čtyř světadílů trvalo čtyři dny, o výsledcích dnes informovali pořadatelé v tiskové zprávě.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.