VE JMÉNU JARA (A LÁSKY K JÍDLU):  RECEPTY NA TENTO TÝDEN

VE JMÉNU JARA (A LÁSKY K JÍDLU): RECEPTY NA TENTO TÝDEN

23.05.2022 Jana Čiháková

Cítíte tu svěžest jarního vzduchu? Čerstvost, lehkost, spoustu bylinek a plných chutí? A co takhle to všechno vzít a přenést na talíř? S našimi recepty vám jaro nejen zavoní, ale i zachutná!

AVOKÁDOVÁ POMAZÁNKA

Budete potřebovat:

2 zralá avokáda

2 hrsti sedmikrásek

350 g žervé

Sůl

Pepř

 

Postup:

Avokáda vypeckujte, rozmačkejte pomocí vidličky do hladka. Sedmikrásky nasekejte na co nejmenší kousky. Přidejte k avokádu. Do směsi poté přimíchejte žervé, pomazánku dochuťte solí a pepřem.

Pokud chcete zvednout sytící účinek, můžete do ní přidat 1 až 2 vejce povařená na hniličku, též rozmačkaná vidličkou.

Doporučujeme podávat s žitným pečivem, které má vyšší obsah zdraví prospěšné vlákniny.

KUŘECÍ ROLÁDA S KOPŘIVOVOU NÁDIVKOU

Budete potřebovat:

1 středně velké a vykostěné kuře

30 g másla

1 až 2 housky (ideálně 2 dny staré)

1 šalotku

50 g slaniny

2 vejce

Pesto z medvědího česneku

100 ml smetany

Dvě hrsti kopřiv

Hrst špenátu

Olej

Sůl

Pepř

 

Postup:

Orestujte slaninu, přidejte šalotku, housku si nakrájejte na kostičky a smíchejte s orestovanou směsí. Vejce rozdělte na žloutek a bílek. Do žloutků přidejte smetanu, promíchejte a přidejte do mísy s houstičkami, bílky vyšlehejte do sněhu. Kopřivy a špenát spařte, nasekejte nadrobno a přidejte k základu na nádivku, nakonec vmíchejte sníh.

Rozložte si kuře na pracovní plochu (kůží dolů), maso osolte a opepřete a potřete pestem. Poklaďte na něj nádivku a zarolujte. Roládu svažte provázkem. Vložte ji do pekáčku a nahoru na ni položte pár plátků másla.

Pečte ji zhruba hodinu, přičemž ji podlévejte výpekem.

Jako přílohu můžete zvolit například šťouchané brambory, bramborové pyré nebo restovanou zeleninu.

JARNÍ ŠPENÁTOVÁ POLÉVKA

Budete potřebovat:

2 šalotky

500 g špenátových listů

200 g mladých kopřiv

hrst piniových oříšků

250 ml smetany

150 g mascarpone

750 ml vývaru

Olej

Sůl

Pepř

Postup:

Na oleji si orestujte šalotku, přidejte proprané listy špenátu a kopřiv a vše zalijte vývarem. Přidejte sůl a pepř a nechte provařit. Následně listy tyčovým mixérem rozmixujte, přidejte smetanu a opět ji nechte provařit. Hotovou polévku podávejte s kopečkem mascarpone, které posypejte oříšky.

K polévce podávejte bagety s bylinkovým máslem.

 


Mohlo by vás zajímat

INSPEKCE ODHALILA FAZOLE PLNÉ HERBICIDŮ: "DOBROTU" PRODÁVALO TESCO

17.04.2024 | V sušených fazolích, které prodával řetězec Tesco pod svou privátní značkou, zjistila laboratorní analýza Státní zemědělské a potravinářské inspekce výskyt herbicidu ve čtyřikrát vyšším množství, než povoluje zákon. Šlo o fazole vypěstované v Argentině a nevyhovující šarže měla 1344 balení, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

FARMÁŘSKÉ TRHY JSOU V PLNÉM PROUDU! SVS ZAHAJUJE ČETNÉ KONTROLY

04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.

RYZLINK JE ZÁRUKOU SKVĚLÉHO VÍNA: POTVRZENO NA VALTICKÝCH VINNÝCH TRZÍCH

19.04.2024 | Šampionem mezi bílými víny je v 57. ročníku soutěže Valtické vinné trhy Ryzlink vlašský Terroir Pálava 2022, výběr z hroznů z Vinařství Vajbar ze Zaječí na Břeclavsku, mezi červenými víny odborná porota nejvýše hodnotila Cabernet Sauvignon 2021, výběr z hroznů, z Vinařství Garčic z Pavlova na Břeclavsku. Hodnocení více že 700 vzorků z 11 zemí a čtyř světadílů trvalo čtyři dny, o výsledcích dnes informovali pořadatelé v tiskové zprávě.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.