Ve Francii zatkli osm lidí v aféře zaměňování druhů masa

Ve Francii zatkli osm lidí v aféře zaměňování druhů masa

11.09.2013 ČTK

Francouzská policie dnes zatkla osm bývalých vedoucích pracovníků společnosti Spanghero.


    Učinila tak v rámci vyšetřování celoevropského skandálu, který začátkem roku vyvolal prodej koňského masa vydávaného za hovězí. Podle agentury AFP justice podezřívá zadržené z podvodu, padělání a lhaní.
    Aféra s koňským masem se začátkem letošního roku objevila v Irsku a Velké Británii, kde se koňské našlo v hamburgerech a lasagních. Později se výrobky s nepřiznaným koňským masem našly i v Česku a dalších zemích. Aféra poškodila výrobce potravin, kterým kvůli poklesu zájmu spotřebitelů výrazně klesly tržby.
    Paříž se při vyšetřování případu zaměřila na francouzskou společnost Spanghero, která byla dodavatelem koňského do lasagní prodávaných jako pokrm z hovězího masa. Ministr francouzské vlády v únoru usoudil, že firma mohla vědět, že nedodává hovězí, ale koňské. Proti tomu se ale vedení Spanghera hned ohradilo.
    Společnost Spanghero, která byla významným ekonomickým subjektem v jihozápadní Francii, začala po skandálu ztrácet klienty a v červnu zanikla. Její provozy a podnikání převzali podle AFP noví majitelé pod názvem La Lauragaise.

meat


Mohlo by vás zajímat

POZOR NA TENTO ČESNEKOVÝ KABANOS! OBSAHOVAL NEBEZPEČNÉ LISTERIE

01.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje česnekový kabanos obsahující listerie od výrobce Zemědělská a.s. Krucemburk. Vyšetření ve Státním veterinárním ústavu Jihlava v produktu odhalilo bakterii Listeria monocytogenes. Výrobek byl proto vyhodnocen jako nevhodný k lidské spotřebě. Spotřebitelé, kteří jej mají doma, by kabanos neměli konzumovat a mohou jej vrátit v místě nákupu

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM! ZKONTROLUJTE LEDNICI, TOTO MASO OBSAHUJE SALMONELLY

13.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje mražené kuřecí díly a droby obsahující salmonely od výrobce RABBIT Trhový Štěpánov a.s. Z problematické šarže bylo vyrobeno několik výrobků v celkovém množství přes 1500 kg. Naprostou většinu se však podařilo stáhnout z prodeje.

MISTROVSTVÍ V MÍCHÁNÍ KOKTEJLŮ: PO 11LETECH ZVÍTĚZIL ČECH

06.05.2024 | Mistrem světa v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink 2024 se dnes v Karlových Varech stal Martin Vogeltanz. Po 11 letech tak zvítězil Čech, a to potřetí v pětadvacetileté historii soutěže. Vybrala ho odborná porota z 19 barmanů z celého světa, kteří postoupili do finále. Kromě titulu mistra světa získal také finanční odměnu 10 000 dolarů (téměř 233 000 Kč). Vítězný koktejl Nature bude také v nabídce Mattoni barů na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary od 28. června do 6. července.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.