VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM: PELMENĚ Z LITVY OBSAHOVALY SALMONELY

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM: PELMENĚ Z LITVY OBSAHOVALY SALMONELY

06.10.2023 Jana Čiháková

Státní veterinární správa (SVS) zakázala prodej zmražených pelmeňů (plněných těstových taštiček) s náplní z kuřecího masa od litevského výrobce, které prodávala prodejna řetězce MERE v jihočeském Písku. Vyšetření ve Státním veterinárním ústavu Praha zjistilo přítomnost salmonel ve výrobku. Veterinární inspektoři proto zakázali pokračování prodeje výrobku. Spotřebitelé, kteří by jej měli doma, jej mohou vrátit v místě nákupu.

Pří kontrole zásilky přijaté ze zahraničí ve skladu prodejce odebrala inspektorka vzorek z výše uvedeného výrobku a zaslala jej k vyšetření do Státního veterinárního ústavu Praha. To následně ukázalo přítomnost salmonel ve výrobku. V době zjištění výsledku zbývalo na skladě 65 kg z původních 560 kg, zbytek již prodejna prodala svým zákazníkům.  Veterinární dozor zakázal pokračování v prodeji výrobku a nařídil jeho likvidaci v asanačním podniku na náklady prodejce.

Bakterie rodu Salmonella, které se do těla dostávají požitím kontaminované potraviny, ale rovněž z kontaminovaného prostředí (nádobí, ale také špinavých rukou) způsobují onemocnění salmonelózu. Onemocnění se zpravidla projevuje střevními potížemi. Ohrožení mohou být zejména starší lidé, nemocní či malé děti – hůře se vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin v důsledku průjmů a zvracení. Salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny.

S prodejcem bude zahájeno správní řízení, ve kterém mu hrozí pro uvedení na trh potraviny, která není bezpečná, pokuta do výše až 50 milionů.

Identifikace výrobku:

Název: Pelmeně s náplní z kuřecího masa

Země původu: Litva (LT 27-02 EB)

Šarže: L-168

Datum minimální trvanlivosti: 30.8.2024

Místo prodeje: prodejna MERE; Budějovické Předměstí č. p. 2721, 39701 Písek

Celkové přijaté množství: 560 kg


Mohlo by vás zajímat

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.