V sobotu se draží tři lahve

V sobotu se draží tři lahve "žlutého vína" - z ročníku 1774

23.05.2018 ČTK

Ve sklepě prospaly osm generací, ale teď se vše může změnit: v sobotu v Lons-le-Saunier na východě Francie vydraží tři patrně nejstarší lahve vína v oběhu: místní specialitu, Vin Jaune du Jura (žluté víno z oblasti Jura), ročník 1774.

Lahve "burgundského typu", tedy s velkým tělem a drobným hrdlem, do kterých se vejde 87 centilitrů tekutiny, obsahují takzvané žluté víno, které zhotovil vinař Anatoile Vercel, žijící v letech 1725 až 1786 v obci Arbois, srdci vinařského regionu Jura. Jeho potomci uchovávali lahve ve sklepě více než 200 let. Opustily ho až kvůli aukci.

Z vinice, vysázené za krále Ludvíka XV., ze které se sklízely hrozny za jeho nástupce Ludvíka XVI., pocházejí "nejstarší lahve vína na světě, které jsou v oběhu", tvrdí Brigitte Fenauxoivá, dražitelka aukčního domu Jura Enchères, která sobotní aukci povede.

Dvě lahve stejné odrůdy se prodaly v roce 2011 v Arbois za 57.000 eur (asi 1,5 milionu Kč) a v roce 2012 v Ženevě za 46.000 švýcarských franků (asi milion korun).

"Mít tři lahve tohoto ročníku a kvality je jedinečné," řekl Philippe Étiévant z aukčního domu.

Ochutnávka stejného "žlutého vína" se konala za účasti 24 expertů v roce 1994 na zámku Château Pécauld v Arbois, hostícím muzeum vína z tohoto kraje. Znalci ocenili jantarovou barvu a příchuť "ořechů, koření, kari, skořice, vanilky a sušeného ovoce" a dali vínu 9,4 z deseti bodů. Test skončil s poznámkou: "Znovu vyzkoušet za 100 let."

Sobotní dražba nabídne celkem 102 lahví z kraje Jura. Kromě prestižního "žlutého vína" bude k mání i bílé z Arbois ročníku 1811.

Vin jaune se v oblasti Jura vyrábí tradiční technologií. Víno se po dokvašení přečerpá do sudů, které se zapečetí a zůstanou šest let uzavřené. Na povrchu vína se utvoří vrstva kvasinek, víno dostane acetaldehydovou chuť podobnou sherry. Na rozdíl od něj ale nemá zvýšený obsah alkoholu.

Podle jedné historky jej svého času ochutnával císař Napoleon III. při schůzce s rakouským kancléřem na zámku Johannisberg a zvolal, že je to "nejlepší víno na světě". A Klemens von Metternich jen dodal, z jakého vinařství pochází...


Mohlo by vás zajímat

Coca-Cola bude v Praze vyrábět rostlinná mléka pro Evropu

29.05.2018 | Nápojářská společnost Coca-Cola HBC ČR a Slovensko dnes otevřela v pražských Kyjích dvě zmodernizované linky za více než 300 milionů korun. Bude nově vyrábět nápoje rostlinného původu, tzv. rostlinná mléka, pod značkou AdeZ pro 11 evropských států, v ČR a na Slovensku se začnou prodávat na přelomu roku.

Tři vína z 18. století se ve Francii vydražily za šest milionů Kč

27.05.2018 | Na východě Francie se dnes vydražily tři vzácné lahve žlutého vína z oblasti Jura ročníku 1774, a to v přepočtu za více než šest milionů korun. Jedna se prodala za 107.700 eur (2,8 milionu Kč), druhá za 76.250 (dva miliony Kč) a třetí 73.200 (1,9 milionu Kč).

Oblíbenou pochoutkou v SAE je během ramadánu medovník

26.05.2018 | Obyvatelé Spojených arabských emirátů si zamilovali medovník, a to natolik, že jeden obchodní řetězec v průběhu muslimského postního měsíce ramadánu denně prodá 3000 těchto dortů z medových plátů a sladkého krému.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.