V nemocnicích, školách a školkách chybí biopotraviny: Není o ně snad zájem?

V nemocnicích, školách a školkách chybí biopotraviny: Není o ně snad zájem?

05.09.2019 Jana Čiháková

Svaz PRO-BIO usiluje o to, aby zákon o veřejných zakázkách přikázal, že by se ve veřejném stravování muselo nabízet určité procento bioproduktů. Podle manažerky svazu Kateřiny Urbánkové by mohlo jít o čtyři až pět procent. Jedná o tom s poslanci. Dřívější snahy o podobné změny na bázi dobrovolnosti se totiž nepodařilo do veřejného stravování promítnout.

"Snažíme se ve spolupráci s některými poslanci dát legislativní návrh, aby v zákoně o veřejných zakázkách byla povinnost dávat nějaké procento biopotravin do veřejného stravování," řekla Urbánková. Řada institucí by podle ní k podobnému kroku ráda přistoupila, ale obává se, aby nešlo o diskriminační kritérium proti jiným dodavatelům. Povinné procento by podle ní mělo být nízké, byla by ráda i za skloubení povinnosti nabízet biopotraviny s regionálními produkty. "Nebavíme se o 30 procentech," dodala. Podle ní není cílem dovážet biopotraviny přes půl světa a pak je dávat dětem ve školách, ale snažit se o bioprodukci výrobků, které čeští farmáři dokážou vyrobit jako je mléko, brambory nebo obiloviny.

O možnost většího rozšíření bioproduktů se snažil předloni i tehdejší ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Požádal tehdy všechny hejtmany, aby zvážili podporu zařazování biopotravin a regionálních potravin na jídelníčky kraji zřizovaných škol a školek. Oslovil i ministerstvo zdravotnictví a zdravotní pojišťovny se žádostí, aby využívaly biostravu v nemocnicích. Podle jeho pozdějšího vyjádření se ale nesetkal s reálnou odezvou. Jak dnes řekl náměstek ministra zemědělství Jindřich Fialka, je podle něj nejprve nutné vytvořit tlak ze strany veřejnosti na poskytovatele stravování, stále se jich ptát na kvalitu a odkud zboží pochází.

Česká spotřeba biopotravin předloni vzrostla o 30,5 procenta, spotřebitelé si koupili zboží za 3,33 miliardy Kč. Nárůst byl nejvyšší od roku 2008. Ministerstvo zemědělství tyto údaje zjistilo z dotazníkového šetření mezi výrobci a distributory biopotravin. V Evropě předloni rostla spotřeba biopotravin o 10,5 procenta. Nejvíce biopotravin čeští konzumenti nakupují v supermarketech a hypermarketech, kde za ně předloni utratili 1,4 miliardy korun.


Mohlo by vás zajímat

BOJUJETE S PŘÍJMEM VLÁKNINY? ZKUSTE TYTO TIPY

16.02.2024 | Podle průzkumů má většina lidí problém splnit hodnotu doporučeného denního příjmu vlákniny, který se pohybuje okolo 30 g/den pro dospělého člověka. Našemu trávicímu traktu však dělá dobře, když vlákninu zařazujeme průběžně a pravidelně. Tady je 6 tipů z praxe, kterými se můžete inspirovat a hned zítra jeden z nich vyzkoušet.

RÁMEN JAKO DÍLO NÁHODY + TIPY, JAK SI JEJ UVAŘIT I DOMA

25.04.2024 | Za velkými věcmi stojí mnohdy náhoda. Ať už jde o objevení Ameriky, antibiotik, teflonu, nanuku, kostky cukru, anebo právě rámenu - vydatného asijského vývaru, s pořádnou zeleninovou náloží, vejcem a hlavně porcí nudlí, který zaútočil na chuťové pohárky Evropanů tak přesvědčivě, že v jejich jídelníčku nadobro zdomácněl.

INSPEKCE ODHALILA FAZOLE PLNÉ HERBICIDŮ: "DOBROTU" PRODÁVALO TESCO

17.04.2024 | V sušených fazolích, které prodával řetězec Tesco pod svou privátní značkou, zjistila laboratorní analýza Státní zemědělské a potravinářské inspekce výskyt herbicidu ve čtyřikrát vyšším množství, než povoluje zákon. Šlo o fazole vypěstované v Argentině a nevyhovující šarže měla 1344 balení, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.