UDĚLEJTE Z OBYČEJNÉHO MÁSLA NEOBYČEJNOU DOBROTU! TIPY ZDE!

UDĚLEJTE Z OBYČEJNÉHO MÁSLA NEOBYČEJNOU DOBROTU! TIPY ZDE!

28.04.2022 Jana Čiháková

Máslo lze nejen namazat na pečivo, ale také použít při vaření a pečení, kde výsledným pokrmům dodává lahodnou chuť. Chcete-li však své chuťové pohárky ještě více rozmazlit, zkuste máslo vylepšit nejrůznějšími ingrediencemi dle své fantazie. Poradíme vám, jak ochucená másla využít a přinášíme také originální recepty na slané i sladké varianty...

Dříve bylo máslo dostupné jen pro bohaté, dokonce šlo o tak vzácný atribut, že fungovalo jako platidlo. Později se dostalo i mezi prostý lid a ženy jej pracně stloukaly v máselnicích. Dnes už jej považujeme za samozřejmou součást jídelníčku a je dostupné ve všech prodejnách potravin. Když navíc do změklého másla přidáte další přísady, pozdvihnete své kulinářské umění o level výše.

STO A JEDEN ZPŮSOB

Ochucené máslo je výborné ke grilovaným pochoutkám, natřené na čerstvém pečivu nebo topinkách zase představuje ideální rychlou a dobrou svačinku či večeři. Můžete zkoušet různé kombinace chutí a experimentovat. Přidávat lze bylinky, jarní cibulku, česnek, sušená rajčata, hořčici, pesto... Ochucené máslo nabízí různé způsoby využití. Slané dodá skvělou chuť jak grilovanému masu, zelenině a rybám, tak i bramborám, bramborové kaši, anebo jej můžete přidat do těstovin.

Také sladké varianty jsou chutné na pečivu a rovněž na lívanečcích, palačinkách, toustech nebo muffinech, přidat jej můžete do ovesné kaše nebo granoly. Jednou z nejoblíbenějších variant je arašídové máslo, které se zejména v Americe, kde je považováno za poklad národní kuchyně, těší velké oblibě a je součástí mnoha receptů. Kromě mletých arašídů se do sladkých másel hodí i další druhy ořechů (vlašské, kešu, pistácie...) a mnohé jiné pochutiny – džem, různé ovoce, skořice, kakao, chia semínka, rozinky...

Pro potěchu oka lze výtvor ve finále ozdobit jedlými květy nebo v případě slaných variací posypat čerstvou pažitkou. Tip: Ochucené máslo, které jste vytvořili, nemusíte ihned celé spotřebovat. Přesuňte jej na potravinářskou folii, vytvarujte váleček a dejte ztuhnout do lednice. Díky tomu bude stále připravené k použití i v pozdější době a můžete si z něj odkrojit, kolik budete potřebovat. Takto si lze nachystat různé variace a využít tu, na kterou budete mít právě chuť...

KVALITA JE ZÁKLAD

Nejdůležitějším stavebním kamenem dobré chuti je u ochucených másel vždy kvalitní základní ingredience, tedy samotné máslo. Na pultech obchodů se můžete setkat s různými druhy. Jestliže je na produktu uvedeno „stolní máslo“, znamená to, že výrobek byl skladován dlouhodobě (ne však déle než 24 měsíců od data výroby) při teplotách minus 18 °C a nižších, a poté rozmražen – toto stolní máslo má být spotřebováno do 48 hodin od rozmražení. Ve srovnání s čerstvým máslem má horší nutriční hodnotu, méně vitaminů, mění se i jeho chuť a rychleji žlukne.

Nejlepší senzorické vlastnosti má „čerstvé máslo“, které se smí prodávat nejdéle do 20 dnů od data výroby – trvanlivost čerstvého másla je totiž maximálně 20 dní od data výroby. Některé prodejny nabízejí možnost zakoupení čerstvých krájených másel přímo od výrobce. Například čerstvá másla z litovelské sýrárny Brazzale Moravia jsou rozvážena do sítě prodejen La Formaggeria Gran Moravia. 

JDEME NA TO?

BYLINKOVÉ MÁSLO

Máslo s čerstvými bylinkami a se hodí k masu, pečeným bramborám nebo na pečivo.

SUROVINY: 200 g změklého másla, lžička strouhané kůry chemicky neošetřeného citronu, 3 stroužky prolisovaného česneku, sůl, hrst čerstvě nasekané petrželky, pažitka nebo jarní cibulka. Lze přidat i čerstvý tymián či oregano.

PŘÍPRAVA: Máslo nakrájejte na kostky a nechte změknout. Pokud máte mixér, můžete ingredience spojit promixováním. Jestliže jej nemáte, nasekejte bylinky nadrobno, s máslem a prolisovaným česnekem promíchejte vidličkou a utřete dohladka. Osolte dle chuti a můžete buď rovnou servírovat, nebo dát ve fólii ztuhnout do lednice.

 KAKAOVÉ MÁSLO S OŘECHY

Sladké máslo s ořechy můžete použít na lívanečky, palačinky, tousty nebo třeba muffiny nebo do sladkých kaší.

SUROVINY: 200 g změklého másla, hrst lískových oříšků (lze ale použít i vlašské ořechy či mandle dle chuti), 2 lžíce kakaa, 2 lžíce medu

Příprava: Do mixéru dejte všechny suroviny a umixujte. Jestliže chcete mít v másle kousky ořechů, nejprve část oddělte, lehce promixujte a odložte stranou. Poté, co ze zbývajících ingrediencí vytvoříte hladkou hmotu, odložené kousky ořechů do nich vmíchejte. Můžete uchovávat v lednici v uzavíratelné skleničce.


Mohlo by vás zajímat

RÁMEN JAKO DÍLO NÁHODY + TIPY, JAK SI JEJ UVAŘIT I DOMA

25.04.2024 | Za velkými věcmi stojí mnohdy náhoda. Ať už jde o objevení Ameriky, antibiotik, teflonu, nanuku, kostky cukru, anebo právě rámenu - vydatného asijského vývaru, s pořádnou zeleninovou náloží, vejcem a hlavně porcí nudlí, který zaútočil na chuťové pohárky Evropanů tak přesvědčivě, že v jejich jídelníčku nadobro zdomácněl.

ŽÁDNÉ NÍZKÉ ODMĚNY! VÁCLAVÁK "ZAPLAVILI" PROTESTUJÍCÍ KURÝŘI, BYLO JICH 15

22.04.2024 | Nespokojení kurýři ze společností Wolt a foodora dnes dopoledne protestovali na Václavském náměstí v Praze proti snížení odměňování po zavedení systému takzvaných dynamických odměn. Protestu se podle zpravodajky ČTK zúčastnilo přibližně 15 nespokojených kurýrů, podepisovali na něm petici. Organizátoři se kvůli nízké účasti rozhodli zrušit nahlášený pochod do sídel Woltu a foodory, kde měli představitelům obou platforem předat své požadavky.

HUSA NA MARTINA JAKO NUTNOST: S JABLKY, NEBO RADĚJI S KAŠTANY?

10.11.2023 | To, proč se na svátek svatého Martina peče husa, není jasné. Existují dvě legendy. Jedna praví, že husy rušily Martina při kázání, a tak je nechal upéct. Druhá, že se mezi husami nějakou dobu ukrýval, aby nebyl jmenován biskupem. Ať tak, či onak, shodneme se na tom, že tradice je to výtečná.... zvlášť s knedlíkem.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.