UDĚLEJTE Z OBYČEJNÉHO MÁSLA NEOBYČEJNOU DOBROTU! TIPY ZDE!

UDĚLEJTE Z OBYČEJNÉHO MÁSLA NEOBYČEJNOU DOBROTU! TIPY ZDE!

28.04.2022 Jana Čiháková

Máslo lze nejen namazat na pečivo, ale také použít při vaření a pečení, kde výsledným pokrmům dodává lahodnou chuť. Chcete-li však své chuťové pohárky ještě více rozmazlit, zkuste máslo vylepšit nejrůznějšími ingrediencemi dle své fantazie. Poradíme vám, jak ochucená másla využít a přinášíme také originální recepty na slané i sladké varianty...

Dříve bylo máslo dostupné jen pro bohaté, dokonce šlo o tak vzácný atribut, že fungovalo jako platidlo. Později se dostalo i mezi prostý lid a ženy jej pracně stloukaly v máselnicích. Dnes už jej považujeme za samozřejmou součást jídelníčku a je dostupné ve všech prodejnách potravin. Když navíc do změklého másla přidáte další přísady, pozdvihnete své kulinářské umění o level výše.

STO A JEDEN ZPŮSOB

Ochucené máslo je výborné ke grilovaným pochoutkám, natřené na čerstvém pečivu nebo topinkách zase představuje ideální rychlou a dobrou svačinku či večeři. Můžete zkoušet různé kombinace chutí a experimentovat. Přidávat lze bylinky, jarní cibulku, česnek, sušená rajčata, hořčici, pesto... Ochucené máslo nabízí různé způsoby využití. Slané dodá skvělou chuť jak grilovanému masu, zelenině a rybám, tak i bramborám, bramborové kaši, anebo jej můžete přidat do těstovin.

Také sladké varianty jsou chutné na pečivu a rovněž na lívanečcích, palačinkách, toustech nebo muffinech, přidat jej můžete do ovesné kaše nebo granoly. Jednou z nejoblíbenějších variant je arašídové máslo, které se zejména v Americe, kde je považováno za poklad národní kuchyně, těší velké oblibě a je součástí mnoha receptů. Kromě mletých arašídů se do sladkých másel hodí i další druhy ořechů (vlašské, kešu, pistácie...) a mnohé jiné pochutiny – džem, různé ovoce, skořice, kakao, chia semínka, rozinky...

Pro potěchu oka lze výtvor ve finále ozdobit jedlými květy nebo v případě slaných variací posypat čerstvou pažitkou. Tip: Ochucené máslo, které jste vytvořili, nemusíte ihned celé spotřebovat. Přesuňte jej na potravinářskou folii, vytvarujte váleček a dejte ztuhnout do lednice. Díky tomu bude stále připravené k použití i v pozdější době a můžete si z něj odkrojit, kolik budete potřebovat. Takto si lze nachystat různé variace a využít tu, na kterou budete mít právě chuť...

KVALITA JE ZÁKLAD

Nejdůležitějším stavebním kamenem dobré chuti je u ochucených másel vždy kvalitní základní ingredience, tedy samotné máslo. Na pultech obchodů se můžete setkat s různými druhy. Jestliže je na produktu uvedeno „stolní máslo“, znamená to, že výrobek byl skladován dlouhodobě (ne však déle než 24 měsíců od data výroby) při teplotách minus 18 °C a nižších, a poté rozmražen – toto stolní máslo má být spotřebováno do 48 hodin od rozmražení. Ve srovnání s čerstvým máslem má horší nutriční hodnotu, méně vitaminů, mění se i jeho chuť a rychleji žlukne.

Nejlepší senzorické vlastnosti má „čerstvé máslo“, které se smí prodávat nejdéle do 20 dnů od data výroby – trvanlivost čerstvého másla je totiž maximálně 20 dní od data výroby. Některé prodejny nabízejí možnost zakoupení čerstvých krájených másel přímo od výrobce. Například čerstvá másla z litovelské sýrárny Brazzale Moravia jsou rozvážena do sítě prodejen La Formaggeria Gran Moravia. 

JDEME NA TO?

BYLINKOVÉ MÁSLO

Máslo s čerstvými bylinkami a se hodí k masu, pečeným bramborám nebo na pečivo.

SUROVINY: 200 g změklého másla, lžička strouhané kůry chemicky neošetřeného citronu, 3 stroužky prolisovaného česneku, sůl, hrst čerstvě nasekané petrželky, pažitka nebo jarní cibulka. Lze přidat i čerstvý tymián či oregano.

PŘÍPRAVA: Máslo nakrájejte na kostky a nechte změknout. Pokud máte mixér, můžete ingredience spojit promixováním. Jestliže jej nemáte, nasekejte bylinky nadrobno, s máslem a prolisovaným česnekem promíchejte vidličkou a utřete dohladka. Osolte dle chuti a můžete buď rovnou servírovat, nebo dát ve fólii ztuhnout do lednice.

 KAKAOVÉ MÁSLO S OŘECHY

Sladké máslo s ořechy můžete použít na lívanečky, palačinky, tousty nebo třeba muffiny nebo do sladkých kaší.

SUROVINY: 200 g změklého másla, hrst lískových oříšků (lze ale použít i vlašské ořechy či mandle dle chuti), 2 lžíce kakaa, 2 lžíce medu

Příprava: Do mixéru dejte všechny suroviny a umixujte. Jestliže chcete mít v másle kousky ořechů, nejprve část oddělte, lehce promixujte a odložte stranou. Poté, co ze zbývajících ingrediencí vytvoříte hladkou hmotu, odložené kousky ořechů do nich vmíchejte. Můžete uchovávat v lednici v uzavíratelné skleničce.


Mohlo by vás zajímat

MISTROVSTVÍ V MÍCHÁNÍ KOKTEJLŮ: PO 11LETECH ZVÍTĚZIL ČECH

06.05.2024 | Mistrem světa v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink 2024 se dnes v Karlových Varech stal Martin Vogeltanz. Po 11 letech tak zvítězil Čech, a to potřetí v pětadvacetileté historii soutěže. Vybrala ho odborná porota z 19 barmanů z celého světa, kteří postoupili do finále. Kromě titulu mistra světa získal také finanční odměnu 10 000 dolarů (téměř 233 000 Kč). Vítězný koktejl Nature bude také v nabídce Mattoni barů na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary od 28. června do 6. července.

RÁMEN JAKO DÍLO NÁHODY + TIPY, JAK SI JEJ UVAŘIT I DOMA

25.04.2024 | Za velkými věcmi stojí mnohdy náhoda. Ať už jde o objevení Ameriky, antibiotik, teflonu, nanuku, kostky cukru, anebo právě rámenu - vydatného asijského vývaru, s pořádnou zeleninovou náloží, vejcem a hlavně porcí nudlí, který zaútočil na chuťové pohárky Evropanů tak přesvědčivě, že v jejich jídelníčku nadobro zdomácněl.

STÍN NAD BUDOUCNOSTÍ OLIVOVÉHO OLEJE: TRANSFORMACE V ODVĚTVÍ

06.05.2024 | Výrobci olivového oleje čelí jednomu z nejsložitějších období v historii. Zpravodajskému serveru CNBC to řekl největší producent olivového oleje na světě, španělská společnost Deoleo. Na vině je změna klimatu, prudký růst cen, vysoké úrokové sazby a vysoká inflace. Odvětví proto podle něj musí projít hlubokou transformací.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.