TESTOVALI JSME MEDOVÉ KROUŽKY: MEDOVÝ JE JEN JEJICH NÁZEV

TESTOVALI JSME MEDOVÉ KROUŽKY: MEDOVÝ JE JEN JEJICH NÁZEV

09.12.2023 Jan Pivoňka

Medové kroužky platí za oblí- benou snídani nebo svačinu nejen mnoha dětí, ale i do- spělých. Jen samotné slovo med evokuje u mnoha stráv- níků garanci zdravého a pří- rodního produktu. Je to ale opravdu taková výhra?

Obsah cukru ve snídaňových cereáliích značně kolísá, stejně tak se mění i původ cukru v nich. Nejméně cukru z běžně používaných složek snídaní obsahují ovesné vločky, jejich dochucováním však cukr postupně přidáváme. Rozhodně je lepší výrobky dochucovat ovocem než cukrem nebo džemem, který obvykle rovněž obsahuje hodně přidaného cukru. Dalším z produktů s přiměřeným obsahem cukru jsou kukuřičné lupínky, u kterých se obsah cukru pohybuje okolo 6 %. Následují ostatní výrobky různých tvarů jako jsou kroužky, kuličky, lupínky apod., u kterých je obsah cukru velmi variabilní a může se pohybovat v rozmezí jednotek procent až po zhruba 30 %. Medové kroužky stojí na pomyslném vrcholu této pyramidy a patří tak z tohoto pohledu mezi výrobky s vysokým obsahem prázdných kalorií. Řada výrobců si je však této skutečnosti vědoma a snaží se dohnat nepříznivý obsah cukru vyšším obsahem vlákniny nebo fortifikací vitamíny, což je rozhodně chvályhodné, nicméně je zřejmé, že fortifikace potravin by neměla nahrazovat pestrou stravu zahrnující přirozené zdroje vitamínů a minerálních látek.  

Dnes je nabídka nejrůznějších snídaňových cereálií na trhu velmi široká a cereální snídaně se staly běžnou součástí stravy mnoha lidí po celém světě, i proto, že představují jednoduchý a rychlý způsob snídaně. Vhodné je však cereálie nekonzumovat samotné, ale kombinovat je s dalšími složkami, jako jsou jogurty, případně další kysané mléčné výrobky a ovoce. Původní myšlenky Jamese Caleba a Johna Harveye Kellogga však zůstaly zachovány pouze v některých produktech s nižším obsahem cukru a vysokým obsahem vlákniny. Jak obstály medové kroužky různých výrobců můžete posoudit v našem testu.

ČTĚTE ETIKETY! 

  • 1) Složení: Měly by obsahovat přírodní složky, jako jsou celozrnné mouky, otruby, oves, med. Ve složení musí být vždy uvedeno kolik výrobek obsahuje medu. Zároveň podle pořadí složek je možné odhadnout, jak je tento obsah významný ve srovnání s obsahem cukru nebo glukózo-fruktózového sirupu. Na jednu stranu je třeba si uvědomit, že med je velmi drahou surovinou ve srovnání s ostatními složkami, avšak z výživového hlediska není jeho obsah ve výrobku nijak významný. Hraje tedy důležitou roli především ze senzorických důvodů.
  • 2) Tabulka výživových hodnot: Z výživového hlediska je podstatné především zvolit výrobky s nižším obsahem cukru a soli a vyšším obsahem vlákniny. Za výhodu je možné považovat i fortifikaci vitamíny a minerálními látkami, i když rozhodně není správné považovat fortifikované výrobky za náhradu živin přirozeného původu.
  • 3) Značka: Značkové výrobky mají obvykle neproměnlivou kvalitu, a pokud si nějakou značku oblíbíte, je velmi pravděpodobné, že při opakovaném nákupu dostanete stejný produkt. Určitou nevýhodou jsou v tomto ohledu výrobky prodávané pod privátními značkami obchodníků, u kterých se dodavatelé i receptury mění.
  • 4) Chuť: Chuť a vůně jistě neodmyslitelně patří ke každému jídlu ať se jedná o oběd v restauraci nebo o rychlou snídani. Nemá smysl sebe ani děti nutit do výrobků, které Vám nechutnají

Rada: Pokud medové kroužky konzumujete, neměli byste je jíst jen samotné… v této podobě se obvykle jedná skutečně o velmi sladkou potravinu, která by měla být spíše dezertem než základem snídaně. Vhodné je kroužky kombinovat například s mlékem nebo kysanými mléčnými výrobky.

KVALITA, KTERÁ VÍTĚZÍ

Chuť: Medové kroužky jsou známé svou sladkou chutí. Vnímání chuti bude záviset na tom, zda konkrétní spotřebitel preferuje sladké potraviny. Některé osoby mohou je považovat za velmi chutné a sladké, zatímco jiní mohou považovat tuto sladkost za příliš intenzivní.

Textura: Medové kroužky jsou obvykle křupavé a chrupavé.

Aroma: Vůně medových kroužků je také důležitým faktorem. Medové kroužky mohou mít výraznou medovou nebo medově skořicovou vůni.

Vzhled: Vizuální prezentace potravin je také důležitým aspektem vnímání. Medové kroužky mají typicky zlatavou barvu a pravidelný kruhový tvar. 

Senzorické preference jsme si netroufli hodnotit za spotřebitele. Raději jsme popsali vlastnosti výrobků zařazených do testu, abyste si sami mohli vybrat jaký typ výrobků preferujete. A vskutku je z čeho vybírat od výrobků s intenzivní medovou chutí až po výrobky u kterých byste bez obalu asi ani nepoznali, že má být medové. Rovněž v intenzitě cereální chuti, sladké chuti nebo textuře byly rozdíly značné.  Použitá stupnice pro hodnocení chutí podle intenzity vjemu sestupně.: intenzivní, silná, střední, slabá, neznatelná. Použitá stupnice pro hodnocení textury: hrubý, střední, jemný.

I VLÁKNINA JE DŮLEŽITÁ

Obsahy vlákniny se pohybovaly v rozmezí 5,8 – 9,8 g/100g, což je možné považovat za přijatelné u tohoto typu výrobků. Obsahy cukrů se pohybovaly mezi 16 a 27 g/100 g. Obvykle je u tohoto typu výrobků považován za přijatelný obsah cukrů do 20 g/100g. Je tedy je zřejmé, že se jedná o výrobky s vysokým obsahem cukru a tomu by měla odpovídat i jejich konzumace. Řada výrobků byla rovněž fortifikována různými vitamíny v množství 15-100 % doporučené denní dávky ve 100 g. Fortifikace vitamíny je dobrým počinem nicméně by s ohledem na vysoký obsah cukrů neměla u spotřebitelů vzbuzovat dojem, že se jedná o výrobky, které by měli zařazovat do jídelníčku ve větších množstvích.

Obsah medu se pohyboval v rozmezí 1,3-5,1 %. Všechny výrobky obsahovaly více cukru, tudíž med byl vždy použitý pouze jako jedno z dalších sladidel do výrobku.

Zda byly všechny použité mouky vždy v podobě mouk celozrnných se ze složení nedozvíme (údaj „celozrnný“ není povinnou informací), nicméně význam použití celozrnné mouky je mimo obsahu minerálních látek i v obsahu vlákniny, kterou můžeme hodnotit podle tabulky výživových hodnot.  

Zdánlivě dlouhá a komplikovaná složení některých výrobků jsou způsobena faktem, že výrobci do složení uvádějí všechny vitamíny a minerální látky, které využili k fortifikaci a složení pak působí poměrně komplikovaným dojmem.

Vzhledem ke skutečnosti, že tentokrát se jednalo o výrobek, kde mohou být preference hodnotitelů velmi různé, jsme výrobek po senzorické stránce pouze popsali, aniž bychom jej známkovali. Známka je tedy sestavená z výživové hodnoty výrobku při jejíž kalkulaci jsme uvažovali obsah cukrů, bílkovin, vlákniny, nasycených mastných kyselin a soli. Dále jsme hodnotili, zda je výrobek fortifikovaný vitamíny a kolik obsahuje medu podle deklarace. Váha jednotlivých aspektů při hodnocení byla 50 % výživová hodnota, 25 % fortifikace vitamíny a 25 % obsah medu.


Mohlo by vás zajímat

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

TEST HLUBOCE ZMRAZENÝCH RYB: ŠACHY S PŘIDANOU VODOU?

12.12.2022 | V případě přidané vody ne- jde u ryb o žádnou nutnou ochranu, ale o obyčejné zlevnění. Podobně jako je tomu např. u křehčeného drůbežího masa. Princip je velmi podobný, jen v případě ryb není voda do svaloviny nastřikována, ale je pouze namáčena do vodní lázně. Do té mohou být samozřejmě přidána aditiva podporující navázání vody do svaloviny, zpravidla poLyfosfáty nebo soli kyselin a jedlá sůl. Jak ale poznat rybu, kde budete platit za maso, a ne za vodu?

TESTOVALI JSME CHLÉB A NAŠLI TEN NEJLEPŠÍ!

22.09.2023 | Konkurence, rivalita a z toho vyplývající snaha být co nejlepší a nejúspěšnější na trhu, se nevyhýbá ani pekařům. Objektivní srovnání kvality chleba se tak stalo výzvou pro Svaz pekařů a cukrářů v ČR, který pravidelně pořádá národní soutěž Chléb roku. Do ní se může přihlásit každá pekárna, bez ohledu na to, jestli je členem cechu nebo nikoliv, zda jde o průmyslovou nebo řemeslnou pekárnu. Novinkou letošního ročníku je účast obchodních řetězců, jejichž provozy splňují definici pekárny (Albert, Globus, Tesco). A jak dopadlo klání nejlepších z nejlepších?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.