Tabouleh, polenta i falafel: Zkuste netradiční jídla do 30 minut

Tabouleh, polenta i falafel: Zkuste netradiční jídla do 30 minut

20.06.2019 | Ochutnejte lehké letní recepty z ingrediencí vypěstovaných na zahrádce nebo na poli. Víc sluníčka, víc pohybu … léto je jako stvořené pro zdravý jídelníček. Navíc, pokud si dáte záležet na výběru surovin pěstovaných bez chemie, ideálně v bio kvalitě od české značky PROBIO, vaše tělo zajásá. Přinášíme vám tip na tři výborné recepty, které připravíte za chvilku. Překvapte rodinu letní večeří, jakou ještě neochutnala.

Špenátová polenta

Ingredience:

  • 200 g Kukuřičná polenta
  • 2 kostky Bujón zeleninový
  • Olivový olej
  • 2 lžičky Máslo
  • 100 g Gouda
  • 2 Cibule
  • 400 g Špenát
  • 250 g Žampion
  • Sójová omáčka tamari
  • 3 stroužky Česnek
  • Mletý černý pepř
  • Sůl Biosal

Postup:

Propláchněte špenátové listy, nechte okapat a mezitím si nadrobno pokrájejte cibuli. Polovinu pokrájené cibule zpěňte na olivovém oleji a přidejte špenátové listy. Osolte a nechte podusit cca 10 – 15 minut. Žampiony nakrájejte na tenké plátky, osolte a poduste na cibulce. Zeleninový vývar přiveďte k varu a pomalu do něj za stálého míchání přisypávejte polentu.


Dejte pozor, polenta při varu vysoko prská! Za 3 minuty je polenta hotová. Do ještě horké polenty vmíchejte nastrouhaný sýr a máslo. Míchejte, dokud se obojí v polentě dokonale nerozpustí. Poté polentu odstavte. Česnek nakrájejte na tenké plátky a zprudka ho orestujte na olivovém oleji. Hotový špenát a žampióny na závěr dochuťte sójovou omáčkou tamari a pepřem.


Polentu servírujte ještě teplou a tekutou. Na ní dejte špenát, žampiony a nakonec orestované česnekové plátky s olivovým olejem. V létě podávejte s čerstvou zeleninu, v zimě přidejte kysané zelí nebo pikls.

Pohankový tabouleh

Ingredience:

  • 1 hrnek Pohankové kroupy
  • 1,5 hrnku Voda
  • Petržel
  • Máta
  • 3 ks Rajčata
  • 1 ks Salátová okurka
  • 1 ks Mrkev
  • 2 ks Cibule
  • Česnek
  • Citronová šťáva
  • Olivový olej
  • Mořská sůl

Postup:

Pohanku propláchněte ve studené vodě. Pak vařte asi 2-3 minuty v osolené vodě, poté nechte 30 minut dojít „pod peřinou“. Nechte vychladnout. Připravte si dressing z citronové šťávy, oleje, česneku, soli a pepře. Zeleninu umyjte a pokrájejte na kostičky. Vložte do větší mísy, přidejte vychladlou pohanku a promíchejte. Zalijte připraveným dresinkem a znova řádně promíchejte. Ochuťte solí a pepřem. Přidejte petrželku a mátu a nechte asi 30 minut odležet. Podávejte vychlazené.


Náš tip: Výborně chutná s arabským pita chlebem a cizrnovým humusem.

Rychlý falafel ze špenátové mouky

Ingredience?

  • 100 g Cizrnová mouka
  • 400 g Konzerva sterilované cizrny
  • 1 ks Olej slunečnicový na pečení a smažení
  • 2 ks Cibule
  • 50 g natě Petržel
  • 4 stroužky Česnek
  • 1 lžička Jedlá soda
  • 70 ml Voda
  • 3 lžíce šťávy Citron
  • 1 ks Sůl Biosal
  • 1 lžička Kmín

Postup:

V mixéru rozmixujte cibuli, cizrnu, česnek a petrželovou nať. V míse smíchejte rozmixovanou směs, cizrnovou mouku, sodu, sůl, římský kmín a citronovou šťávu. Postupně přilévejte horkou vodu a míchejte. Těsto nechte odpočinout 5-10 minut.


V pánvi rozehřejte olej ve vysoké vrstvě tak, aby byl falafel ponořený. Lžící nabírejte těsto a tvarujte malé placičky. Falafel smažte dozlatova.


Tip: Pokud chcete falafel křupavější, před smažením jej obalte v cizrnové mouce nebo v kukuřičné strouhance.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Český mák: téměř bez alkaloidů a s novou cechovní normou

22.07.2019 | Po letošní sklizni budou moci spotřebitelé poprvé koupit český mák s novou cechovní normou. Tu nechal ji zapsat Spolek Český modrý mák, aby komoditu ochránil před pančováním ze zahraničí. Norma platí pro konkrétní modrosemenné odrůdy, které splňují kritéria potravinářského máku.

Jarní saláty, které dodají vitamíny (ingredience hledejte na nedaleké louce)

28.05.2019 | Dodejte tělu po zimě vitamíny a minerální látky. Kromě salátu ze sezónní zeleniny ale můžete sáhnout i po pokladech z luk. Kopřiva i pampelišky mile překvapí jedinečnou chutí.

Ekologický paradox: Většina bioproduktů se ve Švýcarsku prodává v plastových obalech

18.07.2019 | Většina bio ovoce a bio zeleniny se ve Švýcarsku prodává v plastových obalech, zatímco u standardních výrobků je podíl mnohem menší. Švýcarská organizace pro ochranu spotřebitelů zjistila, že v plastu se prodává 84 procent organicky pěstovaného ovoce a zeleniny, v případě konvenční produkce je to 44 procent.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Srpnové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a vybraných novinových stáncích sítě Valmont