Tabouleh, polenta i falafel: Zkuste netradiční jídla do 30 minut

Tabouleh, polenta i falafel: Zkuste netradiční jídla do 30 minut

20.06.2019 | Ochutnejte lehké letní recepty z ingrediencí vypěstovaných na zahrádce nebo na poli. Víc sluníčka, víc pohybu … léto je jako stvořené pro zdravý jídelníček. Navíc, pokud si dáte záležet na výběru surovin pěstovaných bez chemie, ideálně v bio kvalitě od české značky PROBIO, vaše tělo zajásá. Přinášíme vám tip na tři výborné recepty, které připravíte za chvilku. Překvapte rodinu letní večeří, jakou ještě neochutnala.

Špenátová polenta

Ingredience:

  • 200 g Kukuřičná polenta
  • 2 kostky Bujón zeleninový
  • Olivový olej
  • 2 lžičky Máslo
  • 100 g Gouda
  • 2 Cibule
  • 400 g Špenát
  • 250 g Žampion
  • Sójová omáčka tamari
  • 3 stroužky Česnek
  • Mletý černý pepř
  • Sůl Biosal

Postup:

Propláchněte špenátové listy, nechte okapat a mezitím si nadrobno pokrájejte cibuli. Polovinu pokrájené cibule zpěňte na olivovém oleji a přidejte špenátové listy. Osolte a nechte podusit cca 10 – 15 minut. Žampiony nakrájejte na tenké plátky, osolte a poduste na cibulce. Zeleninový vývar přiveďte k varu a pomalu do něj za stálého míchání přisypávejte polentu.


Dejte pozor, polenta při varu vysoko prská! Za 3 minuty je polenta hotová. Do ještě horké polenty vmíchejte nastrouhaný sýr a máslo. Míchejte, dokud se obojí v polentě dokonale nerozpustí. Poté polentu odstavte. Česnek nakrájejte na tenké plátky a zprudka ho orestujte na olivovém oleji. Hotový špenát a žampióny na závěr dochuťte sójovou omáčkou tamari a pepřem.


Polentu servírujte ještě teplou a tekutou. Na ní dejte špenát, žampiony a nakonec orestované česnekové plátky s olivovým olejem. V létě podávejte s čerstvou zeleninu, v zimě přidejte kysané zelí nebo pikls.

Pohankový tabouleh

Ingredience:

  • 1 hrnek Pohankové kroupy
  • 1,5 hrnku Voda
  • Petržel
  • Máta
  • 3 ks Rajčata
  • 1 ks Salátová okurka
  • 1 ks Mrkev
  • 2 ks Cibule
  • Česnek
  • Citronová šťáva
  • Olivový olej
  • Mořská sůl

Postup:

Pohanku propláchněte ve studené vodě. Pak vařte asi 2-3 minuty v osolené vodě, poté nechte 30 minut dojít „pod peřinou“. Nechte vychladnout. Připravte si dressing z citronové šťávy, oleje, česneku, soli a pepře. Zeleninu umyjte a pokrájejte na kostičky. Vložte do větší mísy, přidejte vychladlou pohanku a promíchejte. Zalijte připraveným dresinkem a znova řádně promíchejte. Ochuťte solí a pepřem. Přidejte petrželku a mátu a nechte asi 30 minut odležet. Podávejte vychlazené.


Náš tip: Výborně chutná s arabským pita chlebem a cizrnovým humusem.

Rychlý falafel ze špenátové mouky

Ingredience?

  • 100 g Cizrnová mouka
  • 400 g Konzerva sterilované cizrny
  • 1 ks Olej slunečnicový na pečení a smažení
  • 2 ks Cibule
  • 50 g natě Petržel
  • 4 stroužky Česnek
  • 1 lžička Jedlá soda
  • 70 ml Voda
  • 3 lžíce šťávy Citron
  • 1 ks Sůl Biosal
  • 1 lžička Kmín

Postup:

V mixéru rozmixujte cibuli, cizrnu, česnek a petrželovou nať. V míse smíchejte rozmixovanou směs, cizrnovou mouku, sodu, sůl, římský kmín a citronovou šťávu. Postupně přilévejte horkou vodu a míchejte. Těsto nechte odpočinout 5-10 minut.


V pánvi rozehřejte olej ve vysoké vrstvě tak, aby byl falafel ponořený. Lžící nabírejte těsto a tvarujte malé placičky. Falafel smažte dozlatova.


Tip: Pokud chcete falafel křupavější, před smažením jej obalte v cizrnové mouce nebo v kukuřičné strouhance.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Prodlužte si léto až do podzimu. Stačí, když jej šikovně zavaříte do pár sklenic

10.07.2019 | Oranžová sezona vrcholí, zavařte to meruňkám a broskvím. Skvělé nejen do palačinek i do perníku, ale i k masům nebo sýrům.

Zapomeňte na smaženici a zkuste tyto italské houbové speciality

15.08.2019 | Odpoutejte se od kultovní smaženice nebo houbových řízků a pusťte si domů trochu Itálie. Máme pro vás recepty na skvělé gnocchi, houbový dort i netradiční polévku.

Proč jíst slávky a jak je má nejraději šéfkuchař Filip Sajler?

16.08.2019 | Proč jíst slávky? Jsou zdravé, jednoduché a rychlé na přípravu, navíc velmi chutné. A oproti zažitým předsudkům nejsou vůbec drahé. Připravovat je můžete na desítky různých způsobů – inspirujte se třeba receptem jednoho z ambassadorů Prague mussel weeku.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Prosincové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a vybraných novinových stáncích sítě Valmont