STEROIDY V MASE? DÍKY NOVÉ METODĚ JIM MOŽNÁ DEFINITIVNĚ ODZVONÍ

STEROIDY V MASE? DÍKY NOVÉ METODĚ JIM MOŽNÁ DEFINITIVNĚ ODZVONÍ

27.02.2024 Jana Čiháková

Na zakázané stimulátory růstu obsažené v mase se zaměří vědecký tým Agronomické fakulty MENDELU. Cílem projektu je najít účinný způsob, jak odhalit záměrně maskované zneužívání stimulátorů při výkrmu hospodářských zvířat. V první fázi se zaměří na vzorky odebrané z prasat.

Díky vývoji a zavedení precizních analytických nástrojů bude možné efektivně bránit výskytu a přenosu reziduí zakázaných látek v potravinovém řetězci.

Zvířata budou rozdělena do čtyř skupin, každá bude dostávat jiné steroidní hormony. Následně budou vědci analyzovat změny orgánů a vybraných tkání po aplikaci anabolik. „Po porážce jsou odebrány vzorky, které jsou zpracovávány a analyzovány metodami proteomiky a metabolomiky, které zkoumají změny v rámci všech genů v organismu, dále imunologie a pro nás nejaktuálnější histologie. Cílem je najít takové markery, které mohou spolehlivě odlišit vzorky s aplikovanými steroidy od kontrolní skupiny a sestavit na jejich základě metodiku, která státní veterinární službě pomůže při odhalování zneužívání steroidních látek ve vepřovém mase,“ popsal Zbyšek Sládek z Ústavu morfologie, fyziologie a genetiky zvířat AF MENDELU.

VĚTŠÍ SVALY NA POČKÁNÍ? 

Všechny vzorky budou pocházet z prasat, vědci budou analyzovat jejich svalovou tkáň a pohlavní aparát. Dále se plánuje i pokus na drůbeži.  „V předchozím projektu jsme používali samčí pohlavní hormon testosteron, jeho chemický derivát nandrolon a mix těchto dvou zmíněných látek. V novém projektu jsme vyměnili testosteron za stanozolol, který je další z mnoha velmi využívaných, a hlavně zneužívaných, látek na trhu,“ přiblížila další členka týmu Kristýna Skoupá. Podle odborníků mají anabolické steroidy řadu efektů. Nejvíce žádoucím a viditelným je zvětšení svalové tkáně. K vedlejším efektům pak patří abnormální sexuální chování, snížení kvality a počtu spermií, atrofie varlat, neplodnost, poškození jater a ledvin, zvětšování srdečního svalu, atrofie mozku, a tím i změny v chování.

Vytvořením a zavedením analytických nástrojů bude možné zabránit výskytu a přenosu zakázaných látek v potravním řetězci, které mají nepříznivý vliv na zdraví zvířat i spotřebitelů. „Některé studie tvrdí, že doposud neexistuje přímý důkaz, že konzumace masa ze zvířat způsobuje u konzumentů stejně vedlejší efekty. Jiné studie prokazují efekt na předčasné pohlavní dospívání, neplodnost, nebo změny v chování, především u dětí. Celosvětově je tedy používání steroidních hormonů pro výkrm hospodářských zvířat v určitých limitech povoleno, kromě států EU a pár dalších, kteří jejich používání zákonem přísně zakázali, právě z důvodů potenciální hrozby pro konzumenty,“ vysvětlila Skoupá.

Hlavním řešitelem pětiletého projektu, který začíná letos na jaře, je Výzkumný ústav veterinárního lékařství. Společně s Mendelovou univerzitou v Brně na projektu spolupracuje i firma Steinhauser Tišnov. Nový projekt je kontinuálním pokračováním výzkumu a navazuje na dva předchozí projekty. První se zaměřoval na alternativní způsoby kastrace kanců, které budou v souladu s welfare zvířat, druhý se zaměřil na vliv zakázaných steroidních hormonů na prasata.


Mohlo by vás zajímat

VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

INSPEKCE ODHALILA FAZOLE PLNÉ HERBICIDŮ: "DOBROTU" PRODÁVALO TESCO

17.04.2024 | V sušených fazolích, které prodával řetězec Tesco pod svou privátní značkou, zjistila laboratorní analýza Státní zemědělské a potravinářské inspekce výskyt herbicidu ve čtyřikrát vyšším množství, než povoluje zákon. Šlo o fazole vypěstované v Argentině a nevyhovující šarže měla 1344 balení, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.