Startuje sezona českých jahod

Startuje sezona českých jahod

28.05.2015 Redakce

Sezonu drobného ovoce každoročně zahajuje sklizeň prvních českých jahod. Na jejich sběr pak navazují maliny a ostružiny. Oblíbenost sladkých plodů není překvapivá, jen v obchodech Tesco se za loňský rok prodalo přes 250 tun českých jahod.

Většinu dodává společnost Berry servis z Břežan u Českého Brodu, jeden z největších pěstitelů jahod a drobného ovoce u nás. Pro Tesco letos také dodá žluté maliny, které si své místo v českých kuchyních teprve hledají, ačkoliv již loni přesáhly jejich prodeje několik tisíc kusů balení za sezonu.

Jahody, maliny i ostružiny patří k tradičnímu českému ovoci, které nám evokuje léto a teplé slunečné počasí. Nejčastěji jej konzumujeme v syrovém stavu, nicméně v posledních letech šťavnaté plody využíváme také při přípravě nejrůznějších omáček nebo pro ozvláštnění tradičních receptů. „Prodeje jahod a dalšího drobného ovoce každý rok stoupá. I pro letošek přepokládáme nárůst o několik desítek procent. Důvodů je několik. Kategorie měkkých plodů, do které patří mimo jahod i borůvky, maliny nebo ostružiny, je rok od roku populárnější nejen u nás. Jahody jsou navíc častěji používané do moderních, ale i tradičních českých receptů a jejich letních variací. Populárními se stávají čerstvé smoothie koktejly, do kterých jsou jahody ideální. V neposlední řadě jsou jahody jedny z prvních letních plodů, které nám dodavatelé dopřejí. Zákazníci rádi ochutnají první ovocné náznaky léta,“ uvádí Stanislava Mele, která má ve společnosti Tesco na starosti nákup sortimentu ovoce a zeleniny.

Tip na recept: jahodové tiramisu

Ingredience: cukrářské piškoty, mascarpone, smetana na šlehání, jahody a dezertní víno

Příprava receptu: Piškoty pokapejte dezertním vínem a nechte chvilku odležet. Jahody nakrájejte na plátky. Mascarpone smíchejte s ušlehanou smetanou. Na dno misky vložte polovinu pokapaných piškotů, na ně polovinu nakrájených jahod a polovinu směsi mascarpone se šlehačkou. To samé opakujte s druhou vrstvou piškotů. Navrch vložte pár zbylých jahod. Vložte do ledničky a nechte přes noc ztuhnout. Podávejte vychlazené, před servírováním dozdobte lístky máty.

 

Co jste možná o jahodách nevěděli 

Jsou bohaté na vlákninu a obsahují málo cukru.

Patří mezi ovoce s nejnižším obsahem kalorií.

Obsahují z velké části vodu (až 90 %), jsou proto vhodným ovocem při redukci váhy.

Výtečné jsou s plátky celozrnného chleba a sýrem cottage.

Tradičně se podávají se sklenkou šampaňského, což lahodí nejen oku, ale v kombinaci s kvalitním šumivým vínem také skvěle chutná. 


Mohlo by vás zajímat

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

ŽÁDNÉ NÍZKÉ ODMĚNY! VÁCLAVÁK "ZAPLAVILI" PROTESTUJÍCÍ KURÝŘI, BYLO JICH 15

22.04.2024 | Nespokojení kurýři ze společností Wolt a foodora dnes dopoledne protestovali na Václavském náměstí v Praze proti snížení odměňování po zavedení systému takzvaných dynamických odměn. Protestu se podle zpravodajky ČTK zúčastnilo přibližně 15 nespokojených kurýrů, podepisovali na něm petici. Organizátoři se kvůli nízké účasti rozhodli zrušit nahlášený pochod do sídel Woltu a foodory, kde měli představitelům obou platforem předat své požadavky.

INSPEKCE ODHALILA FAZOLE PLNÉ HERBICIDŮ: "DOBROTU" PRODÁVALO TESCO

17.04.2024 | V sušených fazolích, které prodával řetězec Tesco pod svou privátní značkou, zjistila laboratorní analýza Státní zemědělské a potravinářské inspekce výskyt herbicidu ve čtyřikrát vyšším množství, než povoluje zákon. Šlo o fazole vypěstované v Argentině a nevyhovující šarže měla 1344 balení, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.