Spotřeba mléčných výrobků vzrostla

Spotřeba mléčných výrobků vzrostla

28.05.2013 ČTK

Tuzemská spotřeba mléčných výrobků loni po několikaletém poklesu v důsledku hospodářské krize vzrostla o 2,9 procenta na 234 kilogramu na osobu.

ČTK to dnes sdělil předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček. Loni rovněž dále rostl podíl dovozů na domácí spotřebě.
    "V loňském roce odeznívala hospodářská recese a špatná koupěschopnost a spotřeba mléka se obrátila," komentoval loňský vývoj Kopáček. Spotřeba od roku 2007, kdy dosáhla takřka 245 kilogramů na hlavu, v důsledku snížené koupěschopnosti domácností klesala. Podle letošního dosavadního vývoje výroby to podle Kopáčka vypadá, že růst spotřeby bude letos pokračovat. Příznivým ukazatelem je zejména růst produkce výrobků s vyšší přidanou hodnotou.
    Ze zahraničí loni podle svazu pocházelo již 41,8 procenta v Česku snězených mléčných produktů. U sýrů dosahuje podíl dovozů již více než polovinu spotřeby. Z Německa se do Česka vozí zejména máslo, sýry a jogurty, z Polska sýry a tvarohy, ze Slovenska konzumní mléko a sýry, významným dovozcem másla je také Belgie. V roce 2003 před vstupem země do EU dosahoval podíl dovážených mléčných výrobků pouze 13,5 procenta.

Sýry


    "Bohužel kvalita některého dovozového zboží není vždy optimální a často tak zaměstnává státní dozorové orgány," poznamenal Kopáček, podle něhož to ovšem neznamená, že by všechny dovozové výrobky byly nekvalitní.
    Spotřeba konzumního mléka vzrostla o 1,5 litru na 59,1 litru. Přes rostoucí trend obyvatelé Česka pijí méně mléka, než činí celoevropský průměr 65 litrů. Například v Rakousku spotřeba dosahuje takřka 80 litrů.
    Obyvatel Česka loni v průměru snědl 16,2 kilogramu zakysaných mléčných výrobků, což bylo meziročně o 0,8 kilogramu méně. Mírně se zvýšila spotřeba sýrů a tvarohů, která se již blíží průměru Evropské unie dosahujícímu 17 kilogramů. Češi jsou nadprůměrnými jedlíky másla, kterého loni snědli v průměru 5,2 kilogramu, zatímco unijní průměr dosahoval 3,6 kilogramu.
    Mlékárny v Česku loni podle již dříve zveřejněných údajů od zemědělců nakoupily a zpracovaly 2,38 miliardy litrů mléka, což bylo více než o tři procenta meziročně více. Mlékaři farmářům za litr mléka platili 7,67 koruny, průměrná cena mléka meziročně klesla o sedm procent.


Mohlo by vás zajímat

VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

FARMÁŘSKÉ TRHY JSOU V PLNÉM PROUDU! SVS ZAHAJUJE ČETNÉ KONTROLY

04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.