21.04.2022 Jana Čiháková
Chléb s máslem, šunkou, sýrem nebo salámem je jednou nejtypičtějších studených večeří. A ačkoli mu nelze vytknout, že není dobrý, shodneme se parně na tom, že jím už nikoho neohromíte. Studené večeře přitom nemusejí být nuda. I ve studené kuchyni panují trendy, které z nouzovky vytvoří dokonalý gurmánský zážitek.
Avokádo a vejce, to je kombinace, která vás nezklame. Avokádo jen nakrájejte na plátky a položte na toast, který jste opekli na másle. Nahoru dejte zastřené vejce. To připravíte tak, že jej vyklopíte do naběračky a ponoříte na chvilku do vroucí vody s trochou octa.
Opečený toast můžete také potřít guacamole. Avokádo a rajčata nakrájejte na malé kousky, přidejte najemno nakrájenou cibulku, koriandr a zakapejte limetovou šťávou.
Plátky chleba můžete také potřít arašídovým máslem a poklást plátky nakrájených jahod. Američané by upřednostnili variantu s džemem namísto jahod, ale naše variace vám třeba zachutná víc.
Chléb zlehka opečte s plátky kvalitního kozího sýra a s ořechy. Po vyjmutí z trouby pokapejte trochu medem, přidejte nastrouhanou hrušku a oblíbené bylinky.
Plátky chleba potřete tvarohem, obložte plátky uzeného lososa. Můžete zakápnout citronovou šťávou a posypat koprem.
Uvařenou dýni rozmixujte, přidejte k ní čerstvý sýr, sůl a pepř a umíchejte pomazánku. Natřete na plátky chleba a ozdobte plátky pečené dýně.
Pečenou řepu nakrájejte na plátky a poklaďte na chléb potřený tvarohem. Doplňte plátky kozího sýra, ochuťte olivovým olejem, tymiánem, osolte a opepřete. Chvilku zapečte.
22.04.2024 | Nespokojení kurýři ze společností Wolt a foodora dnes dopoledne protestovali na Václavském náměstí v Praze proti snížení odměňování po zavedení systému takzvaných dynamických odměn. Protestu se podle zpravodajky ČTK zúčastnilo přibližně 15 nespokojených kurýrů, podepisovali na něm petici. Organizátoři se kvůli nízké účasti rozhodli zrušit nahlášený pochod do sídel Woltu a foodory, kde měli představitelům obou platforem předat své požadavky.
09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.
19.09.2023 | Ovoce patří do sladké a zelenina do slané kuchyně. Pravda, ale ne absolutní – občasné nájezdy zeleniny do světa dezertů či ovoce do říše masa jsou velmi vítaným zpestřením. Některé pokrmy, jako mrkvový dort nebo kuře na pomerančích jsou již osvědčenou klasikou, ale troufnete si na zelený mechový dort ze špenátu nebo guláš s jablky?
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.