30.06.2020 Jana Čiháková
Jak dlouho už člověk konzumuje ryby? Od nepaměti, ve všech světadílech i kulturách. Pudy a intuice navedly naše předky k tomu, že si díky rybám hýčkali své zdraví. Výzkumy potvrzují, že všichni, kteří je pravidelně konzumují, vykazují lepší zdravotní stav než ti, kteří se jim vyhýbají. Češi bohužel patří spíše do té druhé skupiny. Nesníme ani čtvrtinu evropského ročního průměru.Přitom kvalita našich ryb je opravdu vysoká.
Maso z ryb je díky struktuře bílkovin perfektně stravitelné. Obsahuje také všechny esenciální aminokyseliny. Dáte-li si sladkovodní rybu, žaludek ji stráví do 2-3 hodin. Je tedy ideální i tehdy, když držíte nějakou redukční dietu. „Rybí maso je optimální díky nízkému podílu tuků, např. u kapra je optimum cca 5-7 % ve svalovině. Nicméně právě rybí tuk je geniální svým složením, a to jak u ryb mořských, tak i sladkovodních. Nachází se v něm omega-3 polynenasycenémastnékyseliny. Pozitivně ovlivňuje především naši oběhovou soustavu, protože dokáže snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Pokud jíme ryby aspoň 2x-3x týdně, máme dobrou prevenci proti chorobám srdce a cév,“ vysvětluje zástupce ředitele Rybářského sdružení České republiky.
Mezi základní znaky čerstvosti ryb patří barva žaber. Ta musí být tmavě červená bez slizu či pěny. Kůže čerstvé ryby je výrazně lesklá díky přirozenému slizu a na těle ryby napjatá. Oči nejsou zakalené, jsou vypouklé a mají ohraničené zornice. Dotek prstu nezanechává důlek ve svalovině, prohlubeň se ihned vyrovná. Při výběru určitě napomohou loga značek kvality Klasa nebo Regionální potravina. Pokud chcete mít jistotu, zajeďte si na sádky, kterých máme v České republice mnoho.
Usmrcenou a vykuchanou rybu je potřeba co nejdříve uložit do chladu. Ideální teplotou je 0-2 stupně Celsia, maximálně 4. „V lednici vydrží 2 dny, aniž by utrpěla kvalita masa. Pokud je možnost využití vakuového přístroje, takto ošetřená ryba vydrží v lednici 3-5 dní v chlazené podobě bez nutnosti zmrazování, které výrazně sníží kvalitu suroviny,“ doporučuje odborník. Pokud čerstvou rybu nevyužijeme celou, co nejdříve ji zmrazíme. Ideální teplota pro zmrazování je -35 až -40 °C, teplota v mrazácích našich domácností je však pouze -18 °C. Maximální doba mrazení by u svaloviny kapra neměla přesáhnout jeden měsíc, aby neutrpěla kvalita.
Obtížnost: | Čas přípravy: 50 min. | Porcí: 4
Ingredience: Na rybu: 4 filety candáta, 50 g másla, 100 g strouhanky, svazek hladkolisté petržele, svazek máty, ½ citronu, sůl, olivový olej. Na pyré: 500 g brambor, 200 ml vlažné smetany ke šlehání (33 %), 150 g másla, sůl. Na zeleninu: 1 červená cibule, 1 červená paprika, ½ hlávkového salátu, 100 g cherry rajčat, ½ citronu, hrst máty, olivový olej, sůl, čerstvě mletý pepř
Postup: Filety candáta omyjte, osušte papírovou utěrk ou a osolte. Připravte si filety do pek áčku na pečicí papír. Smí chejte rozpuštěné máslo s nas ekanými bylinami, citronovou šťávou a strouhankou. Směs naneste na filety, zakápněte olivovým olejem a dejte péct do rozehřáté troub y na 180 stupňů na 10 minut. Na pyr é dejte vařit osolené brambory, dokud nezměknou, poté k nim přidejte máslo a polovinu smetany . Rozšlehejte a přidejte zbylou smetanu. Do mísy natrhejte omytý hlávkový salát, přidejte nakrájenou papriku, cibuli a cherry rajčata . Zeleninu zalijte dresinkem z citronové šťávy, soli, pepře a olivového oleje a zasypte čerstvou mátou.
27.06.2022 | Zatímco na samém počátku boomu rostlinných alternativ mléka jasně vítězila (ne)mléka sójová, v posledních letech se dostávají do popředí rostlinné nápoje z ovsa, což je trend nejen chutný, ale z hlediska zdravotního přínosu i vítaný.
28.02.2024 | Na Potravinářskou komoru České republiky jsme pozvali přední české mlékárenské odborníky jak z průmyslu, tak z akademické sféry, a požádali je, aby pro vás otestovali ve speciálním testu širokou paletu bílých jogurtů a zakysaných smetan prodávaných na českém trhu.
13.03.2024 | Důvěra zákazníků k privátním značkám stoupá. Za oblibou takzvaných „privátek“ stojí nejen výborný poměr ceny a kvality, ale také pestrost výběru nebo spolupráce s lokálními dodavateli. Díky těmto výhodám se K-Classic posedmé pyšní oceněním Nejdůvěryhodnější značka roku.