regiony  

Rožnov provoní pekařské výrobky

Rožnov provoní pekařské výrobky

14.07.2014 ČTK

Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm provoní o víkendu pekařské výrobky. Bude se tam konat 21. ročník akce Pekařská sobota.

Oslavy pekařského cechu se letos zúčastní rekordních 30 firem, řekla dnes ČTK mluvčí muzea Petra Valíčková. Odborná porota bude z přihlášených vzorků vybírat nejlepší chleba a rohlík, uskuteční se také pekařský trojboj v netradičních disciplínách. 
    

V trojboji se bude závodit v běhu s trakařem s třemi pytli mouky, běhu na chůdách s pekařskou nůší na zádech a běhu s plným půllitrem piva na lopáři, tedy dřevěné desce, na které se sází chleba do pece. 
    

Nejlepší pečivo budou moci kromě odborné poroty hodnotit také návštěvníci. Chleba se bude po celý den péct v peci vodního mlýna v areálu Mlýnské doliny. "Vůně čerstvého pečiva vytáhne návštěvníky až nahoru do Valašské dědiny, péci se bude v objektu domu číslo 24 z Nového Hrozenkova," uvedla Valíčková. Nebude chybět ani výstava pečiva
    

Pořadatelé připravili také vystoupení dechové hudby či pěveckého sboru. Zazpívá Petr Spálený a vystoupí i hudebníci ze Sibiře s ukázkou hrdelních zpěvů. 
    

Na neděli připravil skanzen mírně recesistický program nazvaný Rozmarné léto v Mlýnské dolině inspirovaný románem Vladislava Vančury. "Pořad je připomínkou zapomenutých rožnovských plováren. Pokusí se navodit atmosféru doby, kdy lázeňští hosté do Rožnova jezdili hlavně na letní sezonu a tyto plovárny hojně využívali. Nad zemí se projdou provazochodci, uvidíte tance z počátku 20. století, které se můžete i naučit, a mladá dechová hudba zpříjemní celé odpoledne," uvedl ředitel muzea Jindřich Ondruš.


Mohlo by vás zajímat

FARMÁŘSKÉ TRHY JSOU V PLNÉM PROUDU! SVS ZAHAJUJE ČETNÉ KONTROLY

04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

INSPEKCE ODHALILA FAZOLE PLNÉ HERBICIDŮ: "DOBROTU" PRODÁVALO TESCO

17.04.2024 | V sušených fazolích, které prodával řetězec Tesco pod svou privátní značkou, zjistila laboratorní analýza Státní zemědělské a potravinářské inspekce výskyt herbicidu ve čtyřikrát vyšším množství, než povoluje zákon. Šlo o fazole vypěstované v Argentině a nevyhovující šarže měla 1344 balení, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.