Rostlinné a rybí tuky pomáhají méně, než se říká

Rostlinné a rybí tuky pomáhají méně, než se říká

22.03.2014 iDNES.cz

Výsledky studie vyvrací další z rozšířených mýtů.

Souboj mezi "hodnými“ a "zlými“ mastnými kyselinami v jídle, který se odehrává v medicíně a na pultech obchodů, se komplikuje. Důvodem je tento týden zveřejněná studie, která částečně boří zažitá tvrzení ohledně prospěšnosti nebo škodlivosti některých tuků.

Ze studie vyplývá, že konzumace stravy bohaté na polynenasycené mastné kyseliny, v reklamě zkracované jako omega 3 či omega 6 kyseliny, v rozporu s častými tvrzeními nesnižuje riziko vzniku srdečních chorob.

Podle závěrů analýzy předchozích 72 studií, kterou zveřejnil americký lékařský sborník Annals of Internal Medicine, neexistují dostatečné důkazy pro doporučení konzumace potravin bohatých na rybí, kukuřičný či slunečnicový olej.

"V současných doporučeních by se měla odrazit poslední zjištění, která ukazují, že přínos kyselin ke snižování srdečních rizik je nízký,“ citovala agentura Bloomberg Rajiva Chowdhuryho, hlavního autora studie a kardiologa z britské Cambridgeské univerzity.

Polynenasycené mastné kyseliny podle současných doporučujících tvrzení, která smějí používat například na obalech výrobci různých doplňků stravy či margarínů, přispívají ke snižování cholesterolu v krvi, mají protisrážlivé a antiarytmické účinky, příznivě tedy působí na srdce a cévy.

Podle závěrů analýzy je navíc málo průkazný i pozitivní vliv snížené konzumace nasycených mastných kyselin na srdečně-cévní systém. Ty jsou zastoupené především ve stravě živočišného původu, červeném mase a výrobcích z mléka s vysokým obsahem tuků.

Analýza naopak potvrzuje, že transnenasycené mastné kyseliny obsažené například ve ztužených tucích a olejích představují zvýšené riziko. Podle analýzy se jejich konzumací zvyšuje pravděpodobnost cévní příhody o šestnáct procent proti průměru.

Nová analýza povede minimálně ve Spojených státech k diskusi o tom, zda jsou současná doporučení ohledně konzumace tuků v souladu s posledními zjištěními.

"Upřímně, mám strach, že to povede ke zmatení spotřebitelů,“ uvedl pro Reuters Duffy MacKay, předseda amerického Sdružení výrobců za zodpovědnou výživu. "Možná to nyní někteří použijí jako důvod, proč ignorovat desítky let trvající dobré rady,“ dodal.

Opatrní jsou nyní i zástupci lékařské obce, kteří se za mořem podílejí na schvalování oficiálních doporučení ve výživě.

Podle Lindy Van Hornové z Feinberovy lékařské fakulty Northwestern University v Chicagu je analýza kvalitně zpracovaná a ukazuje, že některé mastné kyseliny jsou lepší než jiné. "Ale zatím to není dost na to, aby se doporučení změnilo,“ uvedla. Van Hornová předsedala v roce 2010 výboru, který schvaloval zdravotní doporučení.

Omega 3 a omega 6 mastné kyseliny jsou marketingovou trvalkou i v Česku. Odkazují na ně především výrobci různých potravních doplňků, kapslí či dominantní výrobce margarínů, společnost Unilever.

 

 

 


Mohlo by vás zajímat

ŽÁDNÉ NÍZKÉ ODMĚNY! VÁCLAVÁK "ZAPLAVILI" PROTESTUJÍCÍ KURÝŘI, BYLO JICH 15

22.04.2024 | Nespokojení kurýři ze společností Wolt a foodora dnes dopoledne protestovali na Václavském náměstí v Praze proti snížení odměňování po zavedení systému takzvaných dynamických odměn. Protestu se podle zpravodajky ČTK zúčastnilo přibližně 15 nespokojených kurýrů, podepisovali na něm petici. Organizátoři se kvůli nízké účasti rozhodli zrušit nahlášený pochod do sídel Woltu a foodory, kde měli představitelům obou platforem předat své požadavky.

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.