Průzkum: Zavřené obchody nevadí dvěma třetinám lidí

Průzkum: Zavřené obchody nevadí dvěma třetinám lidí

28.10.2016 Lidovky.cz

Uzavření velkých obchodů o státních svátcích nevadí dvěma třetinám lidí (65 procent). Změnu podporují především ženy, ale také starší lidé, kteří o svátcích téměř nikdy nenakupují. Tři pětiny Čechů šly nakupovat v předstihu. Podle výsledků průzkumu, kterého se zúčastnilo přes tisíc respondentů, o svátcích často nakupuje pouze 14 procent lidí.

Možnost svátečního nákupu využívají častěji muži a mladí lidé do 29 let. Téměř nikdy nechodí na nákupy 48 procent lidí, mezi nimi hlavně důchodci a nezaměstnaní. Častý nákup o svátcích v průzkumu zaškrtlo v průzkumu pro Český rozhlas 38 procent lidí.

Ti, kdo si nenakoupili v předstihu, většinou spoléhají na malé prodejny, stánky, čerpací stanice, obchody v nemocnicích, na nádražích a letištích. Dvě procenta lidí dokonce spoléhají na e-shopy. „Pokud má e-shop výdejnu, ta přesahuje 200 metrů čtverečních a bude se tam ve svátek vydávat zboží, tak je výdej součástí prodeje. Podle inspekce to není v pořádku,“ řekl Českému rozhlasu Jiří Frölich z České obchodní inspekce. Nakupovat v pátek vůbec nehodlá 14 procent respondentů.

Zákaz prodeje ve větších obchodech se v pátek poprvé uplatní v praxi. Ve výkladu zákona ale podle obchodníků panuje zmatek. Větší část obchodních center zůstane otevřená, některá zavřou. Uzavřeny zůstanou také některé menší prodejny, na něž se zákaz nevztahuje. Platí pro obchody s prodejní plochou nad 200 metrů čtverečních. Na kontroly vyrazí inspektoři České obchodní inspekce. Za porušení zákona hrozí pokuta až milion korun.

 


Mohlo by vás zajímat

VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

ŽÁDNÉ NÍZKÉ ODMĚNY! VÁCLAVÁK "ZAPLAVILI" PROTESTUJÍCÍ KURÝŘI, BYLO JICH 15

22.04.2024 | Nespokojení kurýři ze společností Wolt a foodora dnes dopoledne protestovali na Václavském náměstí v Praze proti snížení odměňování po zavedení systému takzvaných dynamických odměn. Protestu se podle zpravodajky ČTK zúčastnilo přibližně 15 nespokojených kurýrů, podepisovali na něm petici. Organizátoři se kvůli nízké účasti rozhodli zrušit nahlášený pochod do sídel Woltu a foodory, kde měli představitelům obou platforem předat své požadavky.

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.