Průzkum: Většina Čechů na Velikonoce pije alkohol

Průzkum: Většina Čechů na Velikonoce pije alkohol

25.03.2016 ČTK

Velikonoční svátky si alkoholem zpestřuje drtivá většina Čechů, přičemž lidé doma či s přáteli popíjejí hlavně pivo a víno.

Zlatavý mok preferují obyvatelé českých krajů, na Moravě se na Velikonoce těší větší oblibě víno a také lihoviny. Vyplývá to z průzkumu mezi tisícovkou lidí z celé ČR, který pro Pivovar Litovel zpracovala společnost Ipsos.

Alkohol si na velikonoční svátky podle průzkumu společnosti Ipsos kupuje 80 procent Čechů. Třetina lidí do nákupních košíků vedle mazanců, vajíček a velikonočních pamlsků vkládá pivo, čtvrtina víno a pětina lihoviny. Pouze 20 procent oslovených Čechů uvedlo, že o Velikonocích alkohol nepije nebo trvale abstinuje.

Pivo pijou podle průzkumu lidé zejména v jižních a středních Čechách a v Ústeckém kraji. Vinaři se koncentrují v Praze a na jižní Moravě. Například ale na Olomoucku, kde má pití vína menší tradici, se lidé na Velikonoce dělí hlavně mezi příznivce piva a lihovin. Obě kategorie totiž v průzkumu skončily na Olomoucku shodně s téměř 29 procenty.

"Trendem posledních let, a to nejen v tuzemsku, jsou spíše silnější vícestupňová piva a různé pivní speciály. To ostatně potvrdil i průzkum. Ležák nebo speciál v období Velikonoc ochutná každý druhý Čech," komentoval výsledky průzkumu sládek Pivovaru Litovel Petr Kostelecký. Klasické světlé výčepní pivo si o Velikonocích dopřeje více než třetina respondentů, kteří pijou alkohol.

Mezi oblíbené velikonoční speciály patří zelená piva, která mají v Česku už více než desetiletou tradici a nabízí je mnoho pivovarů. Na Velikonoce si zelené pivo podle průzkumu koupí každý devátý Čech, který pije alkohol. "Kvůli stoupající poptávce jsme letos prodloužili dobu, kdy je náš zelený speciál Litovel Patrik na čepu, a to na sedmnáct dnů. Lidé si jej budou moci vychutnat až do konce března," řekl Kostelecký.

Česko patří dlouhodobě mezi země s vysokou spotřebou alkoholu. Podle studie Světové zdravotnické organizace vypije každý Čech průměrně 13 litrů čistého alkoholu za rok, což je dvojnásobek světového průměru. U českých mužů je podle téhož zdroje průměrná spotřeba dokonce 18,6 litru čistého alkoholu ročně.


Mohlo by vás zajímat

VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.