Průzkum: Většina Čechů na Velikonoce pije alkohol

Průzkum: Většina Čechů na Velikonoce pije alkohol

25.03.2016 ČTK

Velikonoční svátky si alkoholem zpestřuje drtivá většina Čechů, přičemž lidé doma či s přáteli popíjejí hlavně pivo a víno.

Zlatavý mok preferují obyvatelé českých krajů, na Moravě se na Velikonoce těší větší oblibě víno a také lihoviny. Vyplývá to z průzkumu mezi tisícovkou lidí z celé ČR, který pro Pivovar Litovel zpracovala společnost Ipsos.

Alkohol si na velikonoční svátky podle průzkumu společnosti Ipsos kupuje 80 procent Čechů. Třetina lidí do nákupních košíků vedle mazanců, vajíček a velikonočních pamlsků vkládá pivo, čtvrtina víno a pětina lihoviny. Pouze 20 procent oslovených Čechů uvedlo, že o Velikonocích alkohol nepije nebo trvale abstinuje.

Pivo pijou podle průzkumu lidé zejména v jižních a středních Čechách a v Ústeckém kraji. Vinaři se koncentrují v Praze a na jižní Moravě. Například ale na Olomoucku, kde má pití vína menší tradici, se lidé na Velikonoce dělí hlavně mezi příznivce piva a lihovin. Obě kategorie totiž v průzkumu skončily na Olomoucku shodně s téměř 29 procenty.

"Trendem posledních let, a to nejen v tuzemsku, jsou spíše silnější vícestupňová piva a různé pivní speciály. To ostatně potvrdil i průzkum. Ležák nebo speciál v období Velikonoc ochutná každý druhý Čech," komentoval výsledky průzkumu sládek Pivovaru Litovel Petr Kostelecký. Klasické světlé výčepní pivo si o Velikonocích dopřeje více než třetina respondentů, kteří pijou alkohol.

Mezi oblíbené velikonoční speciály patří zelená piva, která mají v Česku už více než desetiletou tradici a nabízí je mnoho pivovarů. Na Velikonoce si zelené pivo podle průzkumu koupí každý devátý Čech, který pije alkohol. "Kvůli stoupající poptávce jsme letos prodloužili dobu, kdy je náš zelený speciál Litovel Patrik na čepu, a to na sedmnáct dnů. Lidé si jej budou moci vychutnat až do konce března," řekl Kostelecký.

Česko patří dlouhodobě mezi země s vysokou spotřebou alkoholu. Podle studie Světové zdravotnické organizace vypije každý Čech průměrně 13 litrů čistého alkoholu za rok, což je dvojnásobek světového průměru. U českých mužů je podle téhož zdroje průměrná spotřeba dokonce 18,6 litru čistého alkoholu ročně.


Mohlo by vás zajímat

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

ŽÁDNÉ NÍZKÉ ODMĚNY! VÁCLAVÁK "ZAPLAVILI" PROTESTUJÍCÍ KURÝŘI, BYLO JICH 15

22.04.2024 | Nespokojení kurýři ze společností Wolt a foodora dnes dopoledne protestovali na Václavském náměstí v Praze proti snížení odměňování po zavedení systému takzvaných dynamických odměn. Protestu se podle zpravodajky ČTK zúčastnilo přibližně 15 nespokojených kurýrů, podepisovali na něm petici. Organizátoři se kvůli nízké účasti rozhodli zrušit nahlášený pochod do sídel Woltu a foodory, kde měli představitelům obou platforem předat své požadavky.

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.