Propad produkce piva pokračuje...a bude hůř

Propad produkce piva pokračuje...a bude hůř

09.10.2020 Jana Čiháková

Vládní opatření uzavírající restaurace a hospody v 20:00 jsou další ranou zvláště pro malé a střední pivovary. ČTK to dnes sdělila výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová. Jak se nyní pivovary zachovají, zda například nehrozí další vylévání piva, svaz u svých členů nyní zjišťuje.

Menší pivovary jsou podle Ferencové závislé na prodeji čepovaného piva v hospodách. Větším pomáhá prodej baleného piva například v lahvích nebo ve skle. "Očekáváme další propad produkce českého piva a prohloubení ztrát pivovarského sektoru, které jen v průběhu první vlny dosáhly pěti miliard korun," dodala.

Podle Luboše Kastnera z Asociace malých a středních podniků se po osmé hodině večerní běžně v gastronomických provozech vytvoří více než polovina tržeb a 80 procent spropitného pro personál. Už nyní podle něj byla návštěvnost v restauracích sotva poloviční, řada podniků tak bude muset zavřít. "Potřebujeme jasný a rychlý příslib vlády ohledně kompenzací - provozovatelé potřebují platit zaměstnance, nájmy a další náklady - vlastní rezervy vyčerpali už na jaře," doplnil.

Asociace v tomto týdnu představila Národní program pro gastronomii, kde je pět dlouhodobých a čtyři krátkodobá opatření. Je to třeba prodloužení programu Antivirus, legalizace spropitného a snížení DPH do konce příštího roku na stravovací služby na pět procent. Bez státní pomoci hrozí zrušení 40 000 pracovních míst, uvedla.


Mohlo by vás zajímat

VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

RÁMEN JAKO DÍLO NÁHODY + TIPY, JAK SI JEJ UVAŘIT I DOMA

25.04.2024 | Za velkými věcmi stojí mnohdy náhoda. Ať už jde o objevení Ameriky, antibiotik, teflonu, nanuku, kostky cukru, anebo právě rámenu - vydatného asijského vývaru, s pořádnou zeleninovou náloží, vejcem a hlavně porcí nudlí, který zaútočil na chuťové pohárky Evropanů tak přesvědčivě, že v jejich jídelníčku nadobro zdomácněl.

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.