Propad produkce piva pokračuje...a bude hůř

Propad produkce piva pokračuje...a bude hůř

09.10.2020 Jana Čiháková

Vládní opatření uzavírající restaurace a hospody v 20:00 jsou další ranou zvláště pro malé a střední pivovary. ČTK to dnes sdělila výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová. Jak se nyní pivovary zachovají, zda například nehrozí další vylévání piva, svaz u svých členů nyní zjišťuje.

Menší pivovary jsou podle Ferencové závislé na prodeji čepovaného piva v hospodách. Větším pomáhá prodej baleného piva například v lahvích nebo ve skle. "Očekáváme další propad produkce českého piva a prohloubení ztrát pivovarského sektoru, které jen v průběhu první vlny dosáhly pěti miliard korun," dodala.

Podle Luboše Kastnera z Asociace malých a středních podniků se po osmé hodině večerní běžně v gastronomických provozech vytvoří více než polovina tržeb a 80 procent spropitného pro personál. Už nyní podle něj byla návštěvnost v restauracích sotva poloviční, řada podniků tak bude muset zavřít. "Potřebujeme jasný a rychlý příslib vlády ohledně kompenzací - provozovatelé potřebují platit zaměstnance, nájmy a další náklady - vlastní rezervy vyčerpali už na jaře," doplnil.

Asociace v tomto týdnu představila Národní program pro gastronomii, kde je pět dlouhodobých a čtyři krátkodobá opatření. Je to třeba prodloužení programu Antivirus, legalizace spropitného a snížení DPH do konce příštího roku na stravovací služby na pět procent. Bez státní pomoci hrozí zrušení 40 000 pracovních míst, uvedla.


Mohlo by vás zajímat

INSPEKCE ODHALILA FAZOLE PLNÉ HERBICIDŮ: "DOBROTU" PRODÁVALO TESCO

17.04.2024 | V sušených fazolích, které prodával řetězec Tesco pod svou privátní značkou, zjistila laboratorní analýza Státní zemědělské a potravinářské inspekce výskyt herbicidu ve čtyřikrát vyšším množství, než povoluje zákon. Šlo o fazole vypěstované v Argentině a nevyhovující šarže měla 1344 balení, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.