Prohlášení o zdraví i neustálá desinfekce lístků: Od 25. května ve vašich hospodách

Prohlášení o zdraví i neustálá desinfekce lístků: Od 25. května ve vašich hospodách

21.05.2020 | V reakci na pondělní otevření zahrádek připravila síť velkoobchodů MAKRO Cash & Carry ČR návod na to, jak udržet gastronomické provozy bezpečné, a to nejen pro zákazníky, ale také pro zaměstnance. Návod pokrývá všechny oblasti provozu a na konkrétních příkladech vysvětluje jednotlivá opatření, která musí gastronomické podniky po dobu platnosti vládního nařízení dodržovat.

<

Seznam doporučení vznikl ve spolupráci se Svazem obchodu a cestovního ruchu (SOCR). S postupným uvolňováním vládních opatřeních se pojí vyšší nároky na dodržování hygienické bezpečnosti. MAKRO se restauracím snaží tuto náročnou dobu co nejvíce usnadnit a připravilo seznam konkrétních bodů, které musí gastronomické provozy dodržovat.

„Situace byla pro všechny gastronomické provozy v posledních dvou měsících velmi kritická. Chceme jim pomoci od složitého studování vládních předpisů, aby se co nejrychleji mohly opět postavit na vlastní nohy. Návod, který jsme ve spolupráci se SOCR připravili, bod po bodu popisuje konkrétní kroky k tomu, aby byla restaurace bezpečným místem,“ říká Romana Nýdrle, manažerka komunikace MAKRO ČR. Nejaktuálnější znění návodu mohou provozovatelé gastronomických podniků najít na www.makro.cz/sanitace.

Dezinfikovatelné jídelní lístky?

Návod se věnuje všem aspektům provozu od zákazníků až po provoz v kuchyni. U vstupu do každé restaurace je nutné umístit informaci, že host vstupem do provozovny prohlašuje, že netrpí příznaky koronaviru. Samozřejmostí je dodržování minimálně 1,5 m rozestupů mezi zákazníky nebo dezinfekce stolů a židlí po každém hostovi. Zmíněny jsou však i ty nejmenší detaily, jako je forma jídelních a nápojových lístků, které musí být zatavené ve folii tak, aby mohly být před každým použitím dezinfikovány. MAKRO dále doporučuje používat jednoporcová balení pro pepř a sůl, ale například také kečup. Nádobí pak doporučuje mýt při teplotě minimálně 65 °C.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Grilování, to není jen maso: Tipy, co si připravit

29.07.2020 | Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

Vše má svá pravidla. Víte, jak na nákup okurky nebo cukety?

07.08.2020 | Okurky patří k základnímu sortimentu zeleniny a na pultech obchodů se s nimi dá setkat po celý rok. V zimě a časně jarních měsících se dovážejí ze Španělska za vcelku příznivé ceny. Podobně je tomu u cuket. Ty jsou nejlevnější právě v letním období. Víte ale podle čeho si je vybrat?

Sabráž, jak ji neznáte. Ve Valticích se sekalo i botou

03.08.2020 | Na Břeclavsku se utkali znalci vína v republikovém mistrovství v sekání sektů. Přichystáno měli 500 lahví, jimž například skleničkou, talířem, vývrtkou, botou nebo třeba i mobilním telefonem usekali hrdla.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont