Prodejci falšují původ zeleniny a ovoce, zjistily slovenské úřady

Prodejci falšují původ zeleniny a ovoce, zjistily slovenské úřady

14.08.2018 ČTK

Slovenské úřady odhalily případy falšování původu ovoce a zeleniny, když někteří podnikatelé vydávali zahraniční zboží za slovenské.

Na tiskové konferenci o tom dnes informovali zástupci ministerstva zemědělství a státní veterinární a potravinové správy. Kontroly původu zboží plánuje Slovensko zintenzivnit, po dohodě s obchodními řetězci budou viníci vyřazeni z jejich dodavatelské sítě.

"Maďarské nebo řecké melouny, kořenová zelenina z Polska, bobulové ovoce ze Španělska či z Belgie, to je zboží, jehož původ se nejčastěji přepisuje na slovenský. Mnohokrát jsme měli v nabídce slovenský meloun, na Slovensku ani na poli, ani ve skleníku ho ještě nemohl nikdo vidět," řekl generální ředitel sekce potravinářství a obchodu slovenského ministerstva zemědělství Milan Lapšanský.

Důvodem falšování původu zboží je podle Lapšanského stoupající zájem slovenských spotřebitelů po potravinách domácí produkce. Kontroly odhalily případy, že někteří producenti dodali více ovoce a zeleniny, než jsou schopni na svých pozemcích vypěstovat nebo jako slovenské nabízejí plodiny v době, kdy v zemi ještě nedozrávají. Kontroloři také zjistili, že trhovci zase doplňují svůj sortiment o nakoupené zboží v obchodních sítích, které pak vydávají za vlastní produkci.

"Spotřebitel na to přijde jen stěží. Výrobek dorazí s etiketou, že byl vyroben ve Slovenské republice nebo že má slovenský původ. To mohou odhalit jen inspektoři potravin, kteří jdou až do dodacích listů," řekla o zmiňovaných praktikách ministryně zemědělství Gabriela Matečná. Šéf slovenské státní veterinární a potravinové správy Jozef Bíreš dodal, že falšování původu se týká i masa a mléčných produktů.

Distribuci zboží neoznačeného nebo falšovaného původu inspektoři zakázali, za pochybení mohou úřady ve správním řízení uložit pokutu do 100.000 eur (zhruba 2,5 milionu korun).


Mohlo by vás zajímat

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

RYZLINK JE ZÁRUKOU SKVĚLÉHO VÍNA: POTVRZENO NA VALTICKÝCH VINNÝCH TRZÍCH

19.04.2024 | Šampionem mezi bílými víny je v 57. ročníku soutěže Valtické vinné trhy Ryzlink vlašský Terroir Pálava 2022, výběr z hroznů z Vinařství Vajbar ze Zaječí na Břeclavsku, mezi červenými víny odborná porota nejvýše hodnotila Cabernet Sauvignon 2021, výběr z hroznů, z Vinařství Garčic z Pavlova na Břeclavsku. Hodnocení více že 700 vzorků z 11 zemí a čtyř světadílů trvalo čtyři dny, o výsledcích dnes informovali pořadatelé v tiskové zprávě.

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.