Prezidentka PK ČR: Testů bude málo, problémů hodně

Prezidentka PK ČR: Testů bude málo, problémů hodně

03.03.2021 Jana Čiháková

Dostupnost testů bude podle prezidentky Potravinářské komory ČR Dany Večeřové na začátku povinného testování problémem. Více jej budou řešit menší firmy, řada velkých totiž již své zaměstnance testuje. Obává se také úhrad samotestování, sdělila dnes ČTK.

"Otázka dostupnosti testů asi může být také na pořadu dne, protože lze reálně předpokládat, že zejména na počátku povinného testování budou testy více než nedostatkové zboží. Takže problémy určitě budou a bude jich spíše hodně než málo," sdělila dnes ČTK Večeřová. Informace ministerstev průmyslu a obchodu a zdravotnictví ohledně toho, kdo a na co dostane příspěvek na testy, se podle ní rozcházejí.

Přečtěte si také: Zelináři se obávají nedostatku pracovní síly

Hlavní otazník je pak u úhrady samotestování. "Takže, co se týče dostupnosti testů, bude to asi hodně individuální, v duchu co kdo sežene. Vycházejme ze zkušenosti s očkováním. Ministr zdravotnictví žádný systém nemá, ten se bude tvořit za pochodu cestou odstraňování průšvihů a vytváření nových. Pevně doufáme, že ale za měsíc nebudeme muset řešit, že testování nějakými testy nebudeme uznávat, eventuálně, že samotestování je neuznatelné," podotkla Večeřová.

U home-office ještě podle ní není zodpovězené, pro koho bude povinný. "Pro státní administrativu chápu, ta ho má v podstatě od loňského jara a školství také. Ve firmách, pokud k aplikaci home-office došlo, se týkal výhradně administrativních pracovníků, kteří ale často vykrývali výpadky pracovníků ve výrobě z důvodu nařízené karantény, ošetřování členů rodiny a podobně. U jiných než administrativních pracovníků však home-office ve firmách nařídit nelze," uzavřela.

Zdroj ČTK, foto archiv redakce


Mohlo by vás zajímat

INSPEKCE ODHALILA FAZOLE PLNÉ HERBICIDŮ: "DOBROTU" PRODÁVALO TESCO

17.04.2024 | V sušených fazolích, které prodával řetězec Tesco pod svou privátní značkou, zjistila laboratorní analýza Státní zemědělské a potravinářské inspekce výskyt herbicidu ve čtyřikrát vyšším množství, než povoluje zákon. Šlo o fazole vypěstované v Argentině a nevyhovující šarže měla 1344 balení, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

ŽÁDNÉ NÍZKÉ ODMĚNY! VÁCLAVÁK "ZAPLAVILI" PROTESTUJÍCÍ KURÝŘI, BYLO JICH 15

22.04.2024 | Nespokojení kurýři ze společností Wolt a foodora dnes dopoledne protestovali na Václavském náměstí v Praze proti snížení odměňování po zavedení systému takzvaných dynamických odměn. Protestu se podle zpravodajky ČTK zúčastnilo přibližně 15 nespokojených kurýrů, podepisovali na něm petici. Organizátoři se kvůli nízké účasti rozhodli zrušit nahlášený pochod do sídel Woltu a foodory, kde měli představitelům obou platforem předat své požadavky.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.