Prestižní hotel vydával hovězí za argentinské: Že by se naplnila ministrova slova?

Prestižní hotel vydával hovězí za argentinské: Že by se naplnila ministrova slova?

18.02.2019 Jana Čiháková

Když ministr zemědělství Miroslav Toman poukázal na teoretickou možnost, že by některé restaurace mohly vydávat obyčejné hovězí maso za maso jiného, prestižního, původu, strhla se názorová přestřelka, kdy ministerstvo muselo ještě jednou vysvětlit, jak přesně byla ministrova slova míněna. Ovšem, zdá se, že verdikt nekompromisně dostál svého jména v tom nejsurovějším významu.

Hotel Holiday Inn v pražském Kongresovém centru vydával na svém jídelním lístku hovězí z Česka za maso z Austrálie. Při kontrole to zjistila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). ČTK o tom informoval její mluvčí Radoslav Pospíchal. Hotel nyní čeká správní řízení o uložení pokuty. Jeho ředitel Zdeněk Kovařík ale s rozhodnutím SZPI nesouhlasí, maso z českého chovu je podle něj používáno k přípravě jídel v jiných provozovnách a hosty o momentálním nedostatku australského masa vždy informuje obsluha.

Inspekce začala intenzivně kontrolovat restaurace, když vyšlo najevo, že v Polsku se dostávalo do oběhu hovězí z mrtvých či nemocných krav, a že se potenciálně závadné maso dostalo i do zahraničí včetně Česka. Skandál propukl koncem ledna a od té doby inspekce provedla více než 1000 kontrol.

"V jídelním lístku bylo u pokrmu uvedeno označení Hovězí steak z australské svíčkové s lilkovým pyré a restovanou zeleninou, ovšem kontrolou předložené dokumentace inspektoři zjistili, že kontrolovaná osoba klamala spotřebitele, neboť používala pro přípravu pokrmu surovinu z České republiky," uvedl mluvčí. Provozovatel podle něj na místě chybu v jídelním lístku napravil.

Hotel se brání

Podle Kovaříka ale hosty informovala obsluha restaurace o tom, že steak z australské svíčkové je momentálně stažen z nabídky kvůli nedostupnosti australského svíčkového hovězího masa u dodavatelů. "Svíčkové hovězí maso z českého chovu se v chladicích zařízeních nachází proto, že je využíváno při přípravě pokrmů v jiných našich provozovnách, například denním bistru nebo kantýně pro zaměstnance, kde tento týden bylo nejednou v nabídce, ale také využíváno v rámci skupinových akcí, při nichž hotel zajišťuje catering," sdělil ČTK Kovařík.

Tyto informace prý hotel vznesl jako námitku a jsou zaneseny v kontrolním protokolu. "Hotel Holiday Inn Prague Congress Centre prověří právní možnosti obrany proti nezákonnému postupu SZPI, kdy prostřednictvím svého mluvčího porušila ustanovení správního řádu o povinnosti zachovávat mlčenlivost o skutečnostech, které se úřední osoby SZPI dozvěděly při výkonu své činnosti," dodal Kovařík.

Není to ojedinělé

Už dříve v únoru inspekce objevila jiné případy klamání zákazníků. V královéhradeckém podniku Mexita Hradec dělali argentinskou roštěnou z mladého býčka z hovězího z Brazílie. V Děčíně nabízeli v Pizzerii Ciao - Ciao brazilské maso jako Carne di manzo - chlazené hovězí maso Argentina. V Mariánských Lázních zjistili inspektoři klamání v restauraci s názvem National Restaurant, kde carpaccio z jihoamerické hovězí svíčkové připravovali z masa původem z Nizozemska.

"SZPI bude v intenzivních kontrolách i tohoto segmentu pokračovat," dodal mluvčí.


Mohlo by vás zajímat

VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

FARMÁŘSKÉ TRHY JSOU V PLNÉM PROUDU! SVS ZAHAJUJE ČETNÉ KONTROLY

04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.