Přes 40 % obchodníků chybně označilo nebalené potraviny

Přes 40 % obchodníků chybně označilo nebalené potraviny

03.08.2015 SZPI

Jednalo se zejména o absenci jména výrobce potraviny a adresy sídla, informací o látkách vyvolávajících alergie a informací o datu použitelnosti.

V rámci cílené celorepublikové kontrolní akce inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce prověřili ve 156 prodejnách potravin dodržování požadavků na označování nebalených potravin dle příslušných předpisů. V 65 prodejnách inspektoři zjistili porušení předpisů, což představuje 42 % kontrolovaných provozoven. Jednalo se zejména o absenci následujících údajů, které dle požadavků musí obchodník viditelně umístit do těsné blízkosti nabízené nebalené potraviny např. na ceduli nebo regálový štítek:

-      jméno výrobce potraviny a adresa sídla (56 nevyhovujících zjištění),

-      informace o látkách nebo produktech vyvolávajících alergie (45 nevyhovujících zjištění),

-      informace o datu použitelnosti nebo minimální trvanlivosti (23 nevyhovujících zjištění),

-      zákonný název nebalené potraviny (19 nevyhovujících zjištění).

Dále ve 27 případech provozovatel nebyl schopen poskytnout informace o složení potraviny nebo o množství tzv. zdůrazněné složky v názvu potraviny (např. množství tvarohu ve výrobku označeném jako „tvarohová buchta“).

SZPI zahájí s prodejci, u kterých kontrola zjistila nevyhovující označení nebalených potravin, správní řízení o uložení pokuty. Inspekce zároveň upozorňuje spotřebitele, že i u nebalených potravin mají na uvedené informace nárok. Vzhledem ke zcela neuspokojivé situaci se kontrole těchto povinností bude SZPI i nadále intenzivně věnovat.


Mohlo by vás zajímat

VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

MISTROVSTVÍ V MÍCHÁNÍ KOKTEJLŮ: PO 11LETECH ZVÍTĚZIL ČECH

06.05.2024 | Mistrem světa v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink 2024 se dnes v Karlových Varech stal Martin Vogeltanz. Po 11 letech tak zvítězil Čech, a to potřetí v pětadvacetileté historii soutěže. Vybrala ho odborná porota z 19 barmanů z celého světa, kteří postoupili do finále. Kromě titulu mistra světa získal také finanční odměnu 10 000 dolarů (téměř 233 000 Kč). Vítězný koktejl Nature bude také v nabídce Mattoni barů na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary od 28. června do 6. července.

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.