Přes 40 % obchodníků chybně označilo nebalené potraviny

Přes 40 % obchodníků chybně označilo nebalené potraviny

03.08.2015 SZPI

Jednalo se zejména o absenci jména výrobce potraviny a adresy sídla, informací o látkách vyvolávajících alergie a informací o datu použitelnosti.

V rámci cílené celorepublikové kontrolní akce inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce prověřili ve 156 prodejnách potravin dodržování požadavků na označování nebalených potravin dle příslušných předpisů. V 65 prodejnách inspektoři zjistili porušení předpisů, což představuje 42 % kontrolovaných provozoven. Jednalo se zejména o absenci následujících údajů, které dle požadavků musí obchodník viditelně umístit do těsné blízkosti nabízené nebalené potraviny např. na ceduli nebo regálový štítek:

-      jméno výrobce potraviny a adresa sídla (56 nevyhovujících zjištění),

-      informace o látkách nebo produktech vyvolávajících alergie (45 nevyhovujících zjištění),

-      informace o datu použitelnosti nebo minimální trvanlivosti (23 nevyhovujících zjištění),

-      zákonný název nebalené potraviny (19 nevyhovujících zjištění).

Dále ve 27 případech provozovatel nebyl schopen poskytnout informace o složení potraviny nebo o množství tzv. zdůrazněné složky v názvu potraviny (např. množství tvarohu ve výrobku označeném jako „tvarohová buchta“).

SZPI zahájí s prodejci, u kterých kontrola zjistila nevyhovující označení nebalených potravin, správní řízení o uložení pokuty. Inspekce zároveň upozorňuje spotřebitele, že i u nebalených potravin mají na uvedené informace nárok. Vzhledem ke zcela neuspokojivé situaci se kontrole těchto povinností bude SZPI i nadále intenzivně věnovat.


Mohlo by vás zajímat

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

INSPEKCE ODHALILA FAZOLE PLNÉ HERBICIDŮ: "DOBROTU" PRODÁVALO TESCO

17.04.2024 | V sušených fazolích, které prodával řetězec Tesco pod svou privátní značkou, zjistila laboratorní analýza Státní zemědělské a potravinářské inspekce výskyt herbicidu ve čtyřikrát vyšším množství, než povoluje zákon. Šlo o fazole vypěstované v Argentině a nevyhovující šarže měla 1344 balení, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.