Polští školáci ve velkém pijí energetické nápoje

Polští školáci ve velkém pijí energetické nápoje

08.02.2011 Zdroj: ČTK

Každý pátý student polských středních škol konzumuje několikrát týdně energetické nápoje. Mladí Poláci je popíjejí před písemkami, návštěvou klubů, sportováním i hraním počítačových her, protože kofein a další přísady dočasně zvýší výkonnost, soustředěnost a potlačí únavu. O průzkumu Mazovského centra pro prevenci závislostí informuje na svém webu Polské radio.


"Děti se mohou fyzicky i psychicky stát závislými na kofeinu," řekl pediatr Pawel Grzesiowski. Výrobci povzbuzujících nápojů na obalech ale zřídkakdy uvádějí vedlejší efekty nebo informaci o nevhodnosti pro děti. Gazeta Wyborcza zmiňuje, že na etiketách jsou nápisy, které tento druh pití doporučují manažerům, řidičům, studentům a lidem s vysokou fyzickou a psychickou zátěží.

"Asi 90 procent rodičů ví, co jejich děti pijí, ale neuvědomují si, že energetické drinky mohou být návykové. Teenageři, kteří je nadměrně konzumují, mohou ve dvaceti letech letech trpět ischemickou chorobou srdeční," řekl Mariusz Jendrzejko z Mazovského centra pro prevenci závislostí. Při této nemoci není srdce dostatečně prokrvováno a pacientům hrozí infarkt.

Každý druhý student sportovní třídy tvrdí, že k energetickým drinkům se dostal přes trenéra. Tyto nápoje jsou k dostání i v obchodech některých škol.

Otázka do diskuse: Jak často pijete energetické drinky?


Mohlo by vás zajímat

VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

INSPEKCE ODHALILA FAZOLE PLNÉ HERBICIDŮ: "DOBROTU" PRODÁVALO TESCO

17.04.2024 | V sušených fazolích, které prodával řetězec Tesco pod svou privátní značkou, zjistila laboratorní analýza Státní zemědělské a potravinářské inspekce výskyt herbicidu ve čtyřikrát vyšším množství, než povoluje zákon. Šlo o fazole vypěstované v Argentině a nevyhovující šarže měla 1344 balení, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.