Pátek 13.! Obalte si nervy čokoládou, vybírejte ale pečlivě, ať vám nezhořkne na jazyku

Pátek 13.! Obalte si nervy čokoládou, vybírejte ale pečlivě, ať vám nezhořkne na jazyku

13.03.2020 Jana Čiháková

Kakao má posilující, protistresové a antidepresivní účinky, z dalším výzkumů víme, že čokoláda podporuje kognitivní procesy a její pravidelná konzumace pak k může již za jeden měsíc přispět ke snížení krevního tlaku. Ať už jste tedy pověrčiví nebo ne, s chutí se do ní zakousněte!

Čokoláda je potravina, jejíž hlavní surovinu tvoří kakaová hmota a kakaové máslo, cukr, emulgátory a v případě mléčných čokolád sušené mléko. Dále může obsahovat vanilkové aroma, suché skořápkové plody, kandované ovoce a maximálně 5 % rostlinných tuků jako náhradu cenného a velmi kvalitního kakaového másla. Při výrobě je však možné využít pouze tuky s velmi podobným složením, které mají obdobné vlastnosti. Tyto tuky se nazývají ekvivalenty kakaového másla.

Kvůli silným tlakům na snižování ceny výrobků se však často v obchodech setkáváme i s výrobky, které sice jako čokoláda vypadají, avšak čokoládou nejsou. Nejčastěji výrobci nahrazují drahé kakaové máslo levnějšími alternativami rostlinných tuků. Obvykle v těchto výrobcích zůstává alespoň částečně zachován obsah tukuprosté kakaové sušiny, která je tvořena odtučněným kakaovým práškem. I tento však někdy bývá částečně nahrazen karobovým práškem. Náhražky čokolád se však obvykle od čokolády liší chutí, často i texturou, která je u čokolády dílem dána velmi dobrými vlastnostmi a zpracovatelností kakaového másla. V regálech je můžeme najít například pod názvem „Kakaová pochoutka“ .

Základními typy čokolády prodávanými v ČR jsou:

čokoláda (hořká čokoláda) – základní surovinou jsou kakaové součásti (kakaová hmota, kakaové máslo) a různá sladidla, nejčastěji cukr

mléčná čokoláda – na rozdíl od hořké čokolády obsahuje navíc ještě mléko nebo jeho součásti, nejčastěji v sušené podobě

bílá čokoláda – je vyrobená z kakaového másla, mléka a sladidel. Bílá čokoláda neobsahuje jiné kakaové součásti než kakaové máslo. Díky tomu neobsahuje alkaloidy, které dávají tmavým čokoládám charakteristickou chuť a mají povzbudivé účinky (zejména kofein a theobromin)

Čím víc kakaa, tím lépe

Abyste mohli čerpat zdravotní benefity konzumace čokolády, je vhodné vybrat si tu s nejvyšším zastoupením kakaa.

V 70. letech se tým vědců v čele s doktorem psychologie Merillem Eliasem začal věnovat výzkumu, který měl za cíl určit, zda existuje nějaký vztah mezi lidským krevním tlakem a jejich mozkovou činností. Elias, doktor žijící v americkém New Yorku, u svých respondentů sestavoval podrobné anamnézy a detailně je zkoumal, nicméně jeho 40letá výzkumná činnost dlouho k ničemu nedospěla. Spojení mezi mozkovou činností a krevním tlakem se nedařilo prokázat.

Eliasův tým se ale nevzdal, a snažil se o svých respondentech zjišťovat víc - zatím se jich totiž nikdo nezeptal, co jedí. A protože tým byl složen hlavně z psychologů, ptal se svých respondentů i na to, proč jedí to, co jedí. Data pak znovu prošli a srovnali, a ukázalo se, že ti, kdo jedí čokoládu alespoň jednou týdně, mají mnohem rozvinutější kognitivní schopnosti. To znamená, že jsou lépe schopni přemýšlení, mají vyšší emoční inteligenci či vyvinutější schopnost pamatovat si.

Eliasův tým se po letech rozšířil o řadu dalších odborníků z oblasti medicíny, například známého lucemburského neurologa a epidemiologa, Ala Alkerwiho. Po dalším rozsáhlém přezkumu dat, které po leta sbíral Eliasův tým, potvrdila i další expertní skupina, že existuje spojitost mezi konzumací čokolády a kognicí. A nejen to - u konzumentů čokolády bylo shledáno také mnoho dalších pozitiv: Jedním z nich je menší sklon ke kardiovaskulárním onemocnněním a vysokému krevnímu tlaku.

Studie je zajímavá především tím, že kombinuje několik medicínských odvětví. Pozoruhodné je především spojení psychologie s medicínou, které dalo vzniknout komplexnímu a relevantnímu výsledku.

Pár čtverečků denně na dobrý tlak

Podle studie vědců z portugalské vysoké školy polytechnické v Coimbře totiž konzumace pouhých několika čtverečků čokolády s 90procentním podílem kakaa denně může již za jeden měsíc přispět ke snížení krevního tlaku.

Přínosná podle studie může být i mléčná čokoláda, čím je ale obsah kakaa vyšší, tím je dopad na snížení tlaku podle studie znatelnější. To si vědci z polytechnického institutu vysvětlují především tím, že hořká čokoláda obsahuje více silného antioxidantů flavanolu.

Blahodárné účinky čokolády jsou předmětem vědeckých studií již dlouho. Flavanol je spojován s mnoha zdravotními přínosy od redukce hmotnosti, přes urychlení hojení, po snížení inzulinové rezistence. V uplynulých letech proto také vzrostl zájem potraviny, které jsou na flavanol bohaté, píše web Daily Mail.

Na zdraví!

Vědci při experimentu podávali 30 zdravým dospělým ve věku od 18 do 27 let 20 gramů čokolády denně. Polovina z nich konzumovala čokoládu s 55 procenty kakaa, zatímco ostatní dostali čokoládu s 90procentním obsahem kakaa. Třicet dní před zahájením experimentu byl uchazečům změřen tlak, tepenná tuhost a tep. Stejné indikátory vědci zkoumali i dva dny po ukončení experimentu. Účastníci zároveň dostali pokyn, aby po dobu experimentu nekonzumovali jiné potraviny bohaté na flavanol, tedy například bobuloviny, čaj či víno.

Závěry studie byly publikovány ve vědeckém časopisu Nutrition; podle nich se u všech účastníků snížil krevní tlak, nejmarkantnější rozdíl byl ale zaznamenán u konzumentů hořké čokolády.

Vědci rovněž uvedli, že přínosem studie bylo, že zkoumala dopad konzumace čokolády na zdravé mladé jedince, zatímco předchozí experimenty tohoto typu se soustředily spíše na lidi ve středním věku se zdravotním potížemi. Výsledky studie i proto podle vědců mohou podpořit tvrzení, že čokoláda je účinná při prevenci, pokud jde o zdraví srdce. V další studii se experti chtějí zaměřit na upřesnění optimální konzumace kakaa.


Mohlo by vás zajímat

ZRÁDNÉ TEKUTÉ KALORIE: DO DENNÍHO PŘÍJMU ZAPOČÍTEJTE KÁVU I DŽUS

04.04.2024 | Jídelníček si možná pečlivě hlídáte, jenže kdo do něj započítává i nápoje? Přitom se právě v těch kolikrát ukrývají astronomické obsahy cukru.

RÁMEN JAKO DÍLO NÁHODY + TIPY, JAK SI JEJ UVAŘIT I DOMA

25.04.2024 | Za velkými věcmi stojí mnohdy náhoda. Ať už jde o objevení Ameriky, antibiotik, teflonu, nanuku, kostky cukru, anebo právě rámenu - vydatného asijského vývaru, s pořádnou zeleninovou náloží, vejcem a hlavně porcí nudlí, který zaútočil na chuťové pohárky Evropanů tak přesvědčivě, že v jejich jídelníčku nadobro zdomácněl.

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.