Od 25. dubna si budeme moci nakoupit na farmářských trzích

Od 25. dubna si budeme moci nakoupit na farmářských trzích

16.04.2020 Jana Čiháková

Spolek Archetyp, který v Praze provozuje farmářská tržiště, je v reakci na uvolnění vládních opatření opět zahájí v sobotu 25. dubna na náplavce na Rašínově nábřeží a na Kubánském náměstí. Následovat budou 2. května trhy Heřmaňák na Řezáčové náměstí.

Spolek o tom informoval v tiskové zprávě. Vláda rozhodla, že trhy budou moci znovu fungovat od pondělí 20. dubna. Tržiště jsou podobně jako jiné obchody kvůli koronaviru zavřená vládním nařízením od poloviny března. "Co se frekvence konání trhů týče, od 25. dubna budou farmáři zákazníkům k dispozici v běžném režimu, tedy farmářský trh Kubáň bude otevřený v úterý, čtvrtek a sobotu, trhy Heřmaňák a Náplavka v sobotu," uvedl provozovatel trhů Jiří Sedláček. Dodal, že na trzích nebudou stánky s občerstvením na místě ani pouliční umělci.

"Na Kubáni by mohlo být 10 až 15 stánků, na Heřmaňáku zhruba stejný počet a na náplavce kolem 60 stánků," doplnil Sedláček. Stánky budou podle něj nabízet především základní potraviny jako pečivo, uzeniny, vejce, mléčné výrobky, ryby, ovoce a zeleninu. "Postupně budeme přidávat doplňková řemesla a pak i občerstvení, ovšem výhradně k odnosu domů, jako to mají například restaurační okénka," vysvětlil. Dodal, že k běžnému provozu by se trhy mohly vrátit začátkem prázdnin.

Trhům se nevyhnou přísnější pravidla 

Asociace farmářských tržišť, které Sedláček předsedá, podle něj od února pracovala na bezpečnostních pravidlech a doporučeních pro stánkaře. Těmi vláda podmínila znovuotevření tržišť. Mezi pravidla patří například dvoumetrové odstupy mezi zákazníky nebo odstupy mezi stánky. Každý stánek bude mít také omyvatelný a dezinfikovatelný pult s dezinfekcí, která bude k dispozici i zákazníkům.

Vláda o plánu znovu umožnit pořádání farmářských trhů informovala v úterý, jedná se o jeden z prvních kroků plánovaného uvolnění krizových opatření. Za dodržování hygienických pravidel bude odpovídat provozovatel.


Mohlo by vás zajímat

LETOŠNÍ PEČENÍ CUKROVÍ BUDE "NÁŘEZ". PO CUKRU, MÁSLE A MOUCE ŠPLHÁ CENA KAKAA

26.10.2023 | Kakao je kvůli obavám z nedostatečné produkce nejdražší za 44 let. Cena termínového kontraktu na tunu kakaa se splatností v prosinci se podle agentury Bloomberg a zpravodajského serveru CNBC v pondělí na komoditní burze v New Yorku vyšplhala na 3786 dolarů (téměř 88.000 Kč), což je nejvýše od roku 1979. Meziročně stoupla o zhruba 60 procent.

VINAŘSKÁ SEZÓNA NEKONČÍ: TYTO AKCE JEŠTĚ STÍHÁTE

02.11.2023 | Někdo podzim miluje pro jeho barevnou krajinu a dlouhé poklidné večery, jiného zas brzká tma a zima může spíše znepokojovat. Pojďme si zkusit podzim užít už jenom proto, že nabízí řadu zajímavých vinařských akcí. Nejen na Moravě, ale i ve středních Čechách, které mají v pěstování vinné révy staletou tradici. Nejznámější středočeská města vínu zaslíbená jsou Mělník a Kutná Hora. Nenechte se ovšem mýlit, kvalitní víno umí vyrobit také u Slaného i na Karlštejně.

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.