O Zlatý soudek Pivex se uchází rekordní počet 19 pivovarů

O Zlatý soudek Pivex se uchází rekordní počet 19 pivovarů

16.02.2017 ČTK

O hlavní ocenění soutěže Zlatý soudek Pivex se bude letos v Brně ucházet 35 značek piv od 19 tuzemských pivovarů a minipivovarů. Je to nejvíce ve čtyřleté historii soutěže. Novinářům to dnes řekli zástupci pořádající agentury Snip.

Vítězové budou známi na galavečeru pivovarníků a sladovníků 2. března, kdy budou vyhlášeni i vítězové starší soutěže lahvového piva Pivex.

Zájem o soutěž sudových piv roste. "Nárůst je dost razantní, což jen potvrzuje trend, který trh sleduje," uvedl ředitel Snipu Jiří Morávek. Do Pivexu se po letech znovu přihlásil například humpolecký pivovar Bernard nebo brněnský minipivovar Hauskrecht. Odborná degustace sudových piv se koná v den vyhlášení výsledků 2. března. Ve stejný den budou vyhlášena i nejlepší lahvová piva, jejichž druhé kolo degustace se konalo v Brně dnes a koná se popětadvacáté.

Do této hlavní části soutěže lahvových piv se přihlásilo 40 značek, o pět méně než loni. Soutěží se tradičně v pěti hlavních kategoriích, kterými jsou světlý ležák, světlé výčepní pivo, nealkoholické pivo, tmavé pivo a poslední kategorií jsou míchaná piva. Odborníci hodnotí piva anonymně. Hlavními kritérii jsou chuť, plnost, vůně, říz nebo hořkost. Konečný výsledek bude určen součtem bodového hodnocení z obou kol.

Loni vyhrál Zlatý pohár Pivex Zubr premium z pivovaru v Přerově. Stejné pivo vyhrálo i mezi světlými ležáky. Zubr za svůj Gold získal navíc pro stejnou značku i primát v kategorii světlé výčepní pivo. Sesterský podnik v Litovli ovládl kategorii tmavých piv za Dark tmavé výčepní. Dařilo se i hanušovickému pivovaru, který je třetím podnikem skupiny středomoravských pivovarů PMS.

Letos jsou v soutěži především velké pivovary jako Velkopopovický Kozel, Krušovice, Radegast či Staropramen. Z pivovarských skupin jsou zastoupeny PMS, skupina Plzeňského Prazdroje, Heinekenu nebo Pivovary Lobkowicz.

Tradice Pivexu pochází z 90. let minulého století, kdy se na brněnském výstavišti konal i stejnojmenný veletrh. Soutěže se v devadesátých letech účastnilo i přes sto značek, vstup na akci měly jako součást poplatku za veletrh. Nyní musejí platit poplatky za každé přihlášené pivo. Pivex jako veletrh skončil v roce 2000. Velké pivovarské skupiny a výrobci technologií už o něj neměli zájem. Soutěž Pivex ale přežila veletrh a letos má jubileum, odborníci vyhlásí i pivovar čtvrtstoletí.


Mohlo by vás zajímat

FARMÁŘSKÉ TRHY JSOU V PLNÉM PROUDU! SVS ZAHAJUJE ČETNÉ KONTROLY

04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

INSPEKCE ODHALILA FAZOLE PLNÉ HERBICIDŮ: "DOBROTU" PRODÁVALO TESCO

17.04.2024 | V sušených fazolích, které prodával řetězec Tesco pod svou privátní značkou, zjistila laboratorní analýza Státní zemědělské a potravinářské inspekce výskyt herbicidu ve čtyřikrát vyšším množství, než povoluje zákon. Šlo o fazole vypěstované v Argentině a nevyhovující šarže měla 1344 balení, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.