Nejen ústřice... libido v minulosti podporovala i paviání moč

Nejen ústřice... libido v minulosti podporovala i paviání moč

09.06.2021 Jana Čiháková

Počátky a jasnou historii prostředků na povzbuzení touhy asi jen sotva přesně vypátráme, nicméně zmínky o nich jsou obvyklou součástí mnoha dávných textů. Historie zná dokonce i mnoho, řekněme, kontroverzních afrodiziak, přičemž některá z nich mohla bezprostředně ohrozit i život.

Koňská mana

Lepkavá hmota zbarvená dozelena či hněda je součástí dělohy klisny. O jejích afrodiziakálních účincích byli přesvědčeni zejména Římané na počátku našeho letopočtu. Odběr byl relativně jednoduchý, stačilo setřít část hmoty těsně po porodu z jazyka novorozeného hříběte.

Mandragora lékařská

Jedovatá středomořská bylina, hojně využívána ve středověku během čarodějnických rituálů. Je známá pro své psychoaktivní účinky. Ve starověkém Egyptě byla považována za rostlinu lásky, a také starověcí Řekové jí připisovali značné afrodiziakální účinky. Zvláštní pozornost byla věnována také tvarům kořene připomínajícím penis.

Roh nosorožce

Rozemletý roh živočicha, který stojí na pokraji vyhubení. Prášek z něj býval tradičně používán jako afrodiziakum.

Španělská muška

Brouk méně známý pod jménem puchýřník lékařský výrazně zelené barvy. Výtažky z něj se využívaly do nápojů pro své afrodiziakální účinky, a to díky látce kantharidin vyvolávající erekci. Šlo však o značně nebezpečnu záležitost, protože kantharidin je zároveň prudký jed. Tuto formu povzbuzení využíval také francouzský král Jindřich IV. nebo španělský král Ferdinand II. Aragonský, který na předávkování údajně zemřel.

Kachní vejce se zárodkem

Pokrm původem z Jihovýchodní Asie, rozšířený především na Filipínách. Jde o oplodněné kachní vejce, které se udržuje v teple tak dlouho, než se vyvine zárodek (cca 2 – 3 týdny). Poté se uvaří v páře a konzumuje se vcelku. Pochoutka měla podporovat mužskou potenci.

Pražené mravenčí zadečky

Specialita nazývaná také kolumbijský kaviár je tamními velice ceněna nejen pro nahořklou osvěžující chuť, ale i díky svým údajně afrodiziakálním účinkům. Musí však jít o speciální mravence hormigas culonas, pro které je typické objemnější pozadí.

Paviání moč

Afrodiziakum ze Zimbabwe. Místní obyvatelé tvrdí, že paviání moč má řadu ozdravných účinků včetně potíží s potencí. Konzumuje se obvykle s pivem.

Text Lea Raif, foto shutterstock


Mohlo by vás zajímat

VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.